Prima pagină » Actualitate » Inimaginabil! România ar lua 2 miliarde de dolari împrumut de la SUA pentru a cumpăra armament

Inimaginabil! România ar lua 2 miliarde de dolari împrumut de la SUA pentru a cumpăra armament

15 iul. 2024, 10:02, 4 ,
BZI.ro, în Actualitate

Sunt lucruri de neconceput într-o țară care se confruntă cu sărăcia și care aleagă să se împrumute de foarte mulți bani pentru a achiziționa echipament militar. Sunt surse care arată că România se împrumută de la SUA pentru a cumpăra armament.

Asta în contextul în care ne permitem să donăm Patriot către Ucraina. Sistemul de apărare Patriot valorează peste 1 miliard de dolari și noi pur și simplu am renunțat la el.

România va împrumuta 2 miliarde de dolari din SUA pentru armament

România va contracta un împrumut direct de 2 miliarde de dolari de la guvernul SUA pentru finanțare militară, similar modelului aplicat de Polonia, au afirmat surse politice pentru Observator.

Guvernul va accesă un împrumut de 2 miliarde de dolari de la SUA pentru achiziționarea de armament și echipamente militare americane. O parte din suma împrumutată va fi destinată fabricii de pulberi anunțate la începutul anului și modernizării acesteia, în timp ce restul va fi folosit pentru înzestrarea armatei, conform surselor Observator.

Această schemă de împrumut urmează modelul Poloniei, care a obținut două astfel de credite de câte 2 miliarde de dolari în 2023 și 2024. Aceste împrumuturi, cunoscute sub denumirea de FMF (Foreign Military Financing – finanțare militară pentru străinătate), sunt, conform SUA, „un instrument de cooperare pentru securitate destinat unora dintre cei mai importanți parteneri în domeniul securității”.

Statele Unite au anunțat marți, la începutul summitului NATO de la Washington, al doilea acord de împrumut direct cu Polonia, în valoare de 2 miliarde de dolari, pentru finanțare militară externă, după cel din 2023.

Conform unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, guvernul american va acoperi costurile împrumutului în valoare de 60 de milioane de dolari, ceea ce va contribui la continuarea modernizării apărării Poloniei prin sprijinirea achizițiilor urgenţe de articole și servicii de apărare din Statele Unite. Totuși, Polonia are politicieni care luptă pentru interesele cetățenilor, iar economia statului nu este atât de jos ca al României.

România își permite să doneze sistemul Patriot în Ucraina

Pare că țara bubuie din punct de vedere economic și militar, sau cel puțin așa reiese din poziția internațională pe care o avem. România își permite să doneze sistemul Patriot către Ucraina în contextul în care Armata Română se confruntă cu mari lipsuri. Ne permitem să donăm peste 1 miliard de dolari, atât cât valorează armamentul, iar soldații români nu au nici măcar haine corespunzătoare.

Sistemul Patriot reprezintă cea mai recentă și costisitoare achiziție a Armatei Române. România a semnat un contract în valoare de peste 3,9 miliarde de dolari pentru achiziționarea a șapte sisteme antiaeriene Patriot, în cea mai modernă configurație disponibilă, incluzând câteva sute de interceptori. Până acum, au fost livrate patru sisteme Patriot, toate ajungând la Regimentul 74 Patriot al forțelor aeriene.

Primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în 2020, iar din 2021 acesta desfășoară misiuni specifice de apărare aeriană și antirachetă pentru spațiul aerian al României și al NATO.

În plus, România participă la un program de achiziție gestionat de NATO, prin care va cumpăra 200 de rachete PAC-2 GEM-T, la un cost estimat de aproximativ 1 miliard de euro.

Așadar, faptul că România împrumută peste 2 miliarde de dolari ca să mai cumpere câteva arme care, culmea, tot în SUA vor fi făcute, reprezintă o rușine istorică. Poate românii trebuie să înțeleagă faptul că și țara noastră poate să-și fabrice armament de calitate încurajând astfel crearea de noi locuri de muncă autohtone.

Comentarii
  • oare mai prosti de atat, putem fi ?

  • Romănia și romănii nu au dat !
    Mutalăul de dulap inutil a dat și a promis in schimbul unui loc bine plătit după ce termină mandatul !, Romănia ar trebui sai dea lui și celorlați cîte un mandat pe viața la jilava !
    Nu primim nici un 2 miliarde nimic !, Romănia va avea deschisă o linie de credit de 2 miliarde la care probabil dobînda este de peste 20% , credit cu care va achiziționa arme americane , din industria și joburile americanilor de la firmele de armament „de casă” a lui Biden și acoliții lui !, deci ei vor muta banii dintrun buzunar in altul , vor asigura business , joburi și profit in SUA iar romănii idioți sunt buni de plată și dobînzi !

  • 2 MILIARDE DOLARI IMPRUMT PE BANII ROMANILOR PENTRU ECHIPAMENTE MILITARE CE VOR FI DONATE UCRAINEI.La puscarie iohannis pentru inalta tradare , la puscarie csat-ul si toti golanii care ne baga tara noastra in azboiul Ucrainei!

  • Iar 2 miliarde de dolari imprumut pe banii romanilor pentru Ucraina? Pana cand mai permitem acestor criminali de la guvernare sa dispuna dupa bunul plac de poporul roman si de Romania fara sa fie intrebat poporul roman?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *