Prima pagină » Local » Inima artificială creată de studenții de la UMF Iași a obținut premii pe bandă rulantă!  Dr. Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei: „A fost singurul dispozitiv funcțional”

Inima artificială creată de studenții de la UMF Iași a obținut premii pe bandă rulantă!  Dr. Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei: „A fost singurul dispozitiv funcțional”

19 nov. 2024, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Inima artificială creată de studenții de la UMF Iași a obținut premii pe bandă rulantă. Este al doilea an consecutiv când dispozitivul creat de studenții de la UMF câștigă premiul „The most advanced design”

Echipa MAVIS Artificial Heart a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a câștigat, pentru al doilea an consecutiv, premiul „The most advanced design” în finala competiției mondiale HeartHackathon 2024, care a avut loc în Ustunomiya, Japonia, pe 12 noiembrie. UMF IAȘI MAVIS a concurat alături de alte nouă echipe de elită din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Egipt, Thailanda și Suedia.

Inima artificială creată de studenții de la UMF Iași a obținut premii pe bandă rulantă!

Dr. Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei MAVIS Artificial Heart a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a precizat că echipa MAVIS Artificial Heart a UMF Iași a fost singura care s-a prezentat la Competiția Mondială HeartHackathon 2024 cu o inimă artificială funcțională.

„În Japonia a fost o competiție de nivel foarte înalt. Au fost prezente cele mai bune echipe studențești din lume. Am câștigat și anul acesta premiul pentru cel mai avansat design, ceea ce ne pune pe un loc onorant ca universitate, deoarece este un concurs studențesc. Avem un avantaj fiind de la o universitate de medicină, inclinația pentru excelență s-a văzut și în această competiție. Concurența a fost la un nivel bun, majoritatea și-au schimbat designul după anul trecut și au venit cu variante îmbunătățite. Deci s-au prezentat mai bine decât anul trecut. Nu am avut emoții, dar proiectul care a evoluat cel mai mult este cel din Statele Unite. Noi avem cel mai avansat proiect și avem cele mai mari șanse să se implementeze. După această experiență, văzând care am fost modele pentru câteva echipe care au preluat designul nostru, deci lucrează acum la același tip de  design, vreau să-i ajutăm, să facem niște workshop-uri cu ei, să împărtășim din experiența noastră, să ne ajungă din urmă. Din punct de vedere tehnic, am avut 2 inimi, una pediatrică și una pentru adult, ambele respectând toate cerințele unui astfel de produs. Am fost singura echipă care a respectat toate cerințele, anume, de a fi suficient de mică pentru a fi implantată în corpul uman, de a fi suficient de durabilă pentru a rezista măcar 5 ani, să fie înalt biocompatibilă, să fie eficientă din punct de vedere energetic. Noi am bifat toate aceste cerințe, în plus, dispozitivul cu care am fost noi era funcțional. A fost singurul dispozitiv funcțional”, a declarat dr. Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei MAVIS Artificial Heart a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Conf. dr. Ionuț Nistor: „Suntem conștienți că acest proiect trebuie să meargă mai departe”

După ce inima artificială creată de studenții UMF Iași a câștigat premiul „The most advanced design” pentru al doilea an consecutiv, conf. dr. Ionuț Nistor, directorul Centrului de Transfer Tehnologic MAVIS, își dorește ca proiectul să depășească stadiul de experiment și să fie testat.

„Suntem extrem de bucuroși să putem susține această echipă de studenți și să putem dezvolta acest model de inimă artificială în cadrul Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS. Este o experiență inedită, pe care colegii mei au avut-o. În același timp, a fost o experiență la cel mai mare congres de organe artificiale organizat de Societatea Internațională de Organe Artificiale din Japonia. Este o competiție la care am fost onorați să putem participa. Colegii mei s-au întors și cu un premiu care satisface eforturile pe care ei le-au făcut în ultimul an. În același timp, ne încurajează, suntem conștienți că acest proiect trebuie să meargă mai departe, ne încurajează să ne mobilizăm pentru a duce acest proiect mai departe, pasul următor fiind să testăm această inimă artificială pe model animal, iar ulterior, să încercăm să depășim momentul de experimente și să putem propune ca, într-un orizont de câțiva ani, să fie preluată într-un plan de cercetare și să poată fi testat pe om”, a declarat conf. dr. Ionuţ Nistor, directorul Centrului de Transfer Tehnologic MAVIS.

Echipa MAVIS a făcut multe nopți albe pentru ca inima artificială să fie gata la timp

Echipa MAVIS Artificial Heart este alcătuită din 38 de studenți de la Facultatea de Bioinginerie Medicală și Facultatea de Medicină, sub coordonarea dr. Alexandru Pleșoianu.

„Experiența în Japonia a fost una minunată. A fost un vis despre care nu am știut. M-am alăturat acestei echipe în anul IV de facultate. La început, am fost 4 persoane în această echipă. Am intrat în această echipă pentru că am vrut să capăt experiență practică și să devin mai bun pe partea aceasta de bioinginerie și să putem să ajutăm oameni aducând ceva nou pe piață. Lucrăm în timpul nostru liber. Înainte să plecăm în Japonia, am avut o săptămână sau două în care stăteam și lucram seară de seară, până la miezul nopții. Domnul Alexandru Pleșoianu a făcut și câteva nopți albe ca să terminăm dispozitivul la timp”, a declarat Vlad Onceanu, membru al echipei MAVIS.

Studenții de la UMF Iași au câștigat premiul „The most advanced design” în finala competiției mondiale HeartHackathon 2024, după ce au creat cea mai mică inimă artificială din lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024