Prima pagină » Sanatate » Inhalații pentru bronșită: Cum se realizează și cât sunt de eficiente?

Inhalații pentru bronșită: Cum se realizează și cât sunt de eficiente?

21 feb. 2022, 13:57,
în Sanatate

Inhalațiile pentru bronșită te pot scăpa de tusea productivă și de dificultățile respiratorii. Iată cum se realizează și cât de eficiente sunt.

Bronșita reprezintă o infecție, ce apare la nivelul pasajelor bronhice (cele care transportă aer către plămâni). Această infecție provoacă inflamație, ducând la tuse productivă, respirație șuierătoare și dificultăți respiratorii. Fiindcă bronșita este cauzată de un virus și foarte rar de o bacterie, tratamentul nu poate include antibiotice. De cele mai multe ori, bronșita virală se tratează cu medicamente care ameliorează simptomele, precum febra, durerea în piept sau tusea. Din nefericire, simptomele persistă mult timp după ce tratamentul s-a încheiat, fapt ce necesită și alte remedii. De pildă, inhalațiile pot fi folosite cu succes în caz de bronșită.

un bărbat care face inhalații

Inhalații pentru bronșită

Inhalațiile se fac seara, înainte de culcare, după ce camera a fost bine aerisită și încălzită. Tot ce trebuie să faci este să pui apă la fiert și, în momentul în care dă în clocot să adaugi plante uscate. Cele mai bune plante medicinale sunt mușețelul, gălbenelele și lavanda. Apoi, ia un prosop, puneți-l pe cap și stai deasupra vasului cât poți de mult sau până când apa se răcește. Respiră pe nas și bucură-te de efectul binefăcător. Când ai terminat, pentru a te acomoda cu temperatura camerei, încearcă să mai ții la nas câteva minute prosopul pe care l-ai folosit pentru a-ți acoperi capul.

În cazul în care nu ai plante uscate, folosește uleiuri esențiale, cum sunt cele de mentă, de pin sau de lămâie. Menta are efect antiseptic, analgezic şi decongestionant al căilor respiratorii, pinul este recunoscut pentru calităţile sale de dezinfectant bronşic, descongestionant, antiseptic, diuretic, antireumatic, antiiflamator, antimicrobian, expectorant, sedativ, calmant, iar lămâia are acţiune antiseptică, antioxidantă, astringentă, cicatrizantă, calmantă, diuretică, depurativă, vermifugă, antireumatică, bactericidă, carminativă, febrifugă, tonică şi antiinflamatoare.

Inhalații poți face și în baie. Pune apă fierbinte în cadă și adaugă ceaiuri de plante sau uleiuri esențiale. Aburul care se formează îți desfundă căile respiratorii și îți dă o stare de bine.

Dacă te afli la muncă, de exemplu, și nu ai la îndemână un vas sau o cadă plină cu apă, îți poți pregăti o cană cu ceai fierbinte și să inspiri deasupra ei, ţinând mâinile căuş la nas.

Din fericire, inhalații pot face și femeile însărcinate.

o femeie care face inhalații

În cazul în care nu ai plante uscate, folosește uleiuri esențiale, cum sunt cele de mentă, de pin sau de lămâie.

Alte remedii naturiste pentru bronșită

Remedii extraordinare pentru bronșită sunt mierea, supa de oase și extractul de ginseng.

Mierea are atât proprietăți antivirale, cât și antibacteriene. Potrivit unui studiu realizat în anul 2007, mierea a avut efecte extraordinare în cazul copiilor care sufereau de bronșită. La copiii care au luat miere s-a observat o ușurare a simptomelor, spre deosebire de copiii care au luat placebo. Chiar și așa, mierea nu trebuie administrată copiilor sub un an, deoarece ar putea provoca botulism (mierea ar putea să conțină Clostridium botulinium, o bacterie gram-pozitivă, anaerobă).

Supa de oase, un remediu foarte puțin utilizat, s-a dovedit că este principalul aliat al sistemului imunitar. Această supă grăbește procesul de vindecare, fortificând întregul organism.

Extractul de ginseng este un remediu extrem de îndrăgit de oameni, deoarece poate fi folosit pentru mai multe afecțiuni. S-a demonstrat că acesta poate reduce numărul de bacterii din plămânii persoanelor cu bronșită cronică sau celor care au avut un atac de bronșită acută. În plus, ginsengul are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce înseamnă că poate diminua inflamația din tuburile bronșice.

Dacă ai încercat toate aceste remedii și te confrunți, în continuare, cu febră, tuse și dificultăți de respirație, mergi de urgență la medic. În cazul în care nu este tratată la timp, bronșita poate duce la instalarea emfizemului pulmonar, pneumonie sau chiar recurența bronșitei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`