Prima pagină » Sanatate » Inhalații cu ceai de mușețel: Cum se realizează și ce beneficii au pentru sănătate

Inhalații cu ceai de mușețel: Cum se realizează și ce beneficii au pentru sănătate

06 apr. 2022, 10:14,
în Sanatate

Inhalațiile cu ceai de mușețel sunt ideale atunci când te confrunți cu sinuzită sau chiar cu o răceală obișnuită. Profită de efectele lor binefăcătoare, pentru a te bucura de o stare de sănătate perfectă.

Mușețelul, cunoscut în popor și sub denumirea de romaniță, este utilizat și apreciat de mii de ani pentru proprietățile sale curative deosebite. Încă din cele mai vechi timpuri, această plantă era folosită pentru ameliorarea problemelor digestive și reumatice, în cazul infecțiilor cu paraziți intestinali, dar și pentru ameliorarea simptomelor provocate de iritații sau alte afecțiuni ale pielii. Mușețelul este utilizat în mai multe feluri: infuzii și ceaiuri, capsule sau comprimate, extracte, uleiuri esențiale, creme sau unguente.

Prezent peste tot, mușețelul este accesibil oricui, este ușor de administrat și este mult mai eficient decât aspirina sau alte pilule sintetice găsite în farmacii.

o ceașcă de ceai de mușețel

Mușețelul este utilizat în mai multe feluri: infuzii și ceaiuri, capsule sau comprimate, extracte, uleiuri esențiale, creme sau unguente.

Beneficiile inhalațiilor cu ceai de mușețel

Inhalațiile cu ceai de mușețel sunt extrem de eficiente în înlăturarea simptomelor răcelii și ale gripei. Elibereză căile respiratorii şi elimină secreţiile nazale în doar câteva minute. Este un remediu ieftin și ușor de preparat acasă, fiind ideal de folosit în cazul rinitei cronice, sinuzitei, bronșitei cronice, virozelor, pneumoniilor, laringitelor și a gâtului uscat.

Având rol calmant și antiinflamator, inhalațiile cu ceai de mușețel ajută la vindecarea bronșitei și a tusei acute. În combinație cu ceai vânăt și rostopască, tratează eficient răceala. De asemenea, pentru bronșite se recomandă adăugarea a două-trei picături de ulei de brad, în apa pregătită pentru inhalații, iar pentru puseele de tuse iritantă, se pune puțin cimbru sau câteva felii de ceapă. Pentru o aromă deosebită, adaugă câteva picături de ulei de lavandă și eucalipt în ceaiul de mușețel pregătit pentru inhalație.

femeie care face inhalații deasupra unui bol verde

Inhalațiile cu ceai de mușețel sunt extrem de eficiente în înlăturarea simptomelor răcelii și ale gripei.

Cum se realizează corect inhalațiile cu ceai de mușețel

Pentru inhalațiile cu ceai de mușețel ai nevoie de un bol sau un castron mare. Pune la fiert aproximativ doi litri de apă și, în momentul în care a dat în clocot, toarn-o în recipientul pregătit și adaugă o mână de flori de mușețel. Poți pune cimbru, mentă sau levănțică, pentru un efect mai puternic.

Apleacă-te cu faţa deasupra vasului şi acoperă-te bine cu un prosop mare. Ai grijă să nu lași aerul din exterior să pătrundă, chiar dacă aburii vor fi mai puternici la început. Până te obișnuiești cu temperatura, stai la distanță și nu renunța. Rămâi acolo 15 minute sau până când se răcește apa, chiar dacă vaporii de apă sunt prea fierbinți. Respiră adânc și lent, atât pe nas, cât și pe gură. Vei observa că secrețiile nazale vor fi eliminate instant, iar căile respiratorii se vor simți eliberate.

În cazul în care ai simptome severe, repetă procesul de două ori pe zi, timp de 5-7 zile. Ulterior, se recomandă un tratament cu câte o inhalație pe zi, timp de 10 zile. Timp de trei ore după inhalație ai grijă să nu respiri aer rece și nici să nu depui efort fizic prea mare.

Inhalațiile cu ceai de mușețel nu sunt indicate persoanelor care suferă de astm, copiilor foarte mici sau femeilor însărcinate. De asemenea, nu sunt indicate nici celor care se confruntă cu epilepsie, bronșită astmatiformă acută sau febră mare.

doi copii care fafc inhalații deasupra unui bol roșu

Inhalațiile cu ceai de mușețel nu sunt indicate persoanelor care suferă de astm, copiilor foarte mici sau femeilor însărcinate.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Jennifer Lopez, accident vestimentar la un concert caritabil. Decolteul prea adânc a lăsat la vedere tot ce ascundea sub rochie
Playtech.ro
Bancnota românească pe care o cumpără colecționarii cu 2500 de lei. Nu este rară, mulți încă o au acasă
observatornews.ro
Ilie Bolojan şi-ar putea aduce city managerul în Guvern. Numele de miniştri vehiculate: Birchall, Cioloş sau Drulă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Până la ce vârstă ai voie să conduci în România. Legea e clară
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
A erupt și spune tot ce știe despre George Simion. Dezvăluiri teribile despre banii publici și planul pe care îl avea cu Georgescu
Playtech.ro
Românii care își distrug buletinele și pașapoartele pe TikTok riscă amendă. Ce spune legea despre acest trend periculos
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Becali îl DISTRUGE pe Simion: ''A luat-o razna și ia substanțe. Primește ordine din Austria. E un om terminat. La revedere, pentru mine nu mai există''
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`