Prima pagină » Economic Local » Îngrijorare maximă! Afacerile cu specific străin, afectate de situația creată de coronavirus
Îngrijorare maximă! Afacerile cu specific străin, afectate de situația creată de coronavirus

Îngrijorare maximă! Afacerile cu specific străin, afectate de situația creată de coronavirus

12 mart. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Antreprenorii din Iași sunt îngrijorați că în următoarea perioadă riscă să rămână fără provizii dacă situația creată de coronavirus se va agrava. Aceștia susțin că momentan nu duc lipsă de materie primă, însă „sunt preocupați de viitor”

Micii afaceriști din Iași resimt modificările apărute la nivel european în țările cu un număr mare de persoane infectate cu COVID-19. Aceștia riscă să rămână fără materie primă dacă situația se va agrava. Pentru a preveni orice situație care ar putea să le afecteze afacerea, aceștia s-au aprovizionat din timp, de la sfârșitul luni februarie.

„Am făcut aprovizionarea la sfârșitul lunii februarie și mai avem produse o perioadă. Vedem însă de săptămâna viitoare dacă vom avea nevoie, ce vom face”, spune Ioana Luca, administrator restaurant Andalu, cu specific spaniol.

„Sperăm să nu fie probleme”

Aceasta susține că în Spania e aceeași situație ca în România în privința persoanelor infectate cu coronavirus. Din acest motiv pot apărea probleme cu furnizarea materiei prime, mai ales că 70-80 la sută din preparatele și produsele comercializate în restaurant sunt aduse din Spania.

„Momentan nu avem probleme cu stocurile de alimente ce le aducem din Spania și sperăm să nu fie. Vom vedea de săptămâna viitoare. Am avut probleme cu furnizarea unui gel dezinfectant de la un furnizor din România care îl primea de la un producător din Italia. Ne-au spus că două luni durează până vine gelul. Am căutat din România și am cumpărat de aici. Tot din Italia trebuia să ne vină un echipament care nu a mai ajuns. Sunt deja trei luni și nu a mai fost livrat”, mai spune Ioana Luca.

S-au anulat târgurile din Italia

Un alt antreprenor din Iași care are o afacere cu specific italienesc susține că a avut noroc să se aprovizioneze la timp.

„Noi avem o relație bună cu furnizorii, nu colaborăm cu distribuitorii pentru că nu știm care este traseul produselor și, pe ultima sută de metri, înainte să se închidă accesul în Italia, am reușit să luăm marfa direct de la producătorii care nu erau în zonele contaminate. Avem în stoc suficiente produse să rezistăm până după sărbătorile pascale. Suntem însă preocupați pe viitor. Avem produse numai de la producători locali, inclusiv din Iași, dar și din Moldova. Noi am fi vrut să mergem la târguri în Italia, să discutăm cu producătorii, dar au fost toate anulate. Este însă o problemă cu transportatorii. Aceștia sunt cei mai afectați în această perioadă”, susține Eliza Durac, administrator al Gourmetteria Sapori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *