Prima pagină » Titlurile zilei » Îngrijorare în universitățile din Iași! Peste 60% dintre studenți au renunțat la facultate – FOTO
Îngrijorare în universitățile din Iași! Peste 60% dintre studenți au renunțat la facultate - FOTO

Îngrijorare în universitățile din Iași! Peste 60% dintre studenți au renunțat la facultate – FOTO

19 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Titlurile zilei

După doi ani de pandemie, în marile universități din Iași este o prăbușire totală! Aceasta ține de schimbări radicale a comportamentului a mii și mii de studenți. Astfel, peste 60 la sută din tinerii care au ales să studieze specializări precum: Filosofia, Studiile europene și de relații internaționale, Studiile culturale, Științele politice și Geologia au renunțat la cursuri și nu mai studiază. Fenomentul este unul ce poate duce la un blocaj total în mediul academic ieșean și național

În toate marile universități din Iași este o prăbușire totală! Totul este legat de reacția și comportamentul a mii și mii de studenții în cei doi ani de pandemie. Concret, peste 60 la sută din tinerii care au ales să studieze specializări precum Filosofia, Studiile europene și de relații internaționale, Studiile culturale, Științele politice și Geologia, au renunțat la cursuri și nu mai studiază.

Fenomentul poate duce la un blocaj total în mediul academic. Asta potrivit unui nou raport publicat sub egida Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Aceasta se ocupă de finanțarea învățământului superior și a cercetării.

Schimbări radicale printre studenți, în marile Universități din Iași

În toate aceste domenii, peste jumătate dintre studenți au abandonat studiile de licență în termen de cinci ani de la începerea lor. Pe de altă parte, cea mai mică rată de abandon se înregistrează în domeniul ”Științe militare, informații și ordine publică” (4,6 la sută). Sub 30 la sută rată de abandon este în domeniul ”Artelor” (23-29 la sută), ”Sănătate” (programe scurte – între 14 și 26 la sută). Analiza privind rata de abandon în învățământul superior românesc face referire la datele din Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR).

Rata de abandon este prezentată ca ”procent al populației studențești care nu a absolvit un program de studii în doi ani de la data teoretică de finalizare a studiilor”. Rata a fost, astfel, calculată pe baza studenților care s-au înscris în programe de licență în 2015-2016. Același raport al ministerului, de acum 2 ani, arăta că, după specializări, pierderile cele mai mari de studenți, de la un an la altul, aveau cel mai ridicat nivel în domeniile ”Inginerie, prelucrare și construcții”, iar cele mai reduse în domeniile ”Sănătății”, ”Științelor Educației” și ”Agriculturii/domeniilor conexe”.

Diferențele raportate la rata de absolvire a studiilor în domeniile respective erau, însă, considerabil mai mici decât cele semnalate în raportul UEFISCDI, ce analizează abandonul pe parcursul une perioade de cinci ani.

Concluzia: 43,8 la sută dintre studenții înregistrați în primul an al unui program de licență de 3 ani au abandonat studiile

Amploarea abandonului școlar a fost asociată cu analize pe perioade restrânse de timp și mai degrabă cu anumite forme de învățământ superior, precum cele la distanță sau fără frecvență. Un nou raport, cel publicat recent sub egida UEFISCDI, la editura Springer, cu titlul ”Higher education in Romania: Overcoming Challenges and Embracing Opportunities”, indică faptul că acest fenomen rămâne aproximativ la un nivel ridicat, așa cum era estimat și înaintea pandemiei, mai ales în anumite domenii de studiu, dar intenția de abandon, în contextul trecerii la predarea online pe perioada Stării de Alertă, pare să fi scăzut.

Datele arată faptul că nu există o abordare strategică a acestui fenomen în universitățile publice românești, inclusiv din Iași. Concluzia: 43,8 la sută dintre studenții înregistrați în primul an al unui program de licență de 3 ani au abandonat studiile în cei cinci ani care au trecut de atunci. Pe de altă parte, date colectate de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), pentru intervalul 2015-2018, reliefau că media de abandon la nivel național tinde mai degrabă spre 40 la sută, fiind și universități a căror rată de abandon înainte de finalizarea studiilor depășește cu lejeritate procentul de 50 la sută, adică un nivel similar celui propus acum de analiștii UEFISCDI.

Așadar, se anticipează o prăbușire totală în marile Universități din Iași și schimbări radicale în atitudinea a mii și mii de studenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *