Prima pagină » Informații utile » Îngrijire begonie. Sfaturi practice pentru plantare și înmulțire

Îngrijire begonie. Sfaturi practice pentru plantare și înmulțire

28 nov. 2024, 10:33,
în Informații utile

Dacă îți dorești o explozie de culoare pe verande sau în apartament, poți aplica sfaturile pentru îngrijirea begoniei. Important de reținut este faptul că rădăcinile lor sunt toxice pentru unele animale.

Dacă begonia ta nu înflorește, ar putea fi din cauza faptului că are prea multă sau prea puțină apă, insuficientă lumină ori suferă din cauza temperaturilor extreme. Astfel, trebuie să îi asiguri condiții optime de creștere pentru a încuraja înflorirea.

Sfaturi pentru îngrijire begonie

Sfaturile pentru îngrijirea begoniei se axează, în principal, pe faptul că este o plantă de subpădure, așa că de obicei se dezvoltă cel mai bine în poziții cu soare parțial și în aer liber. Unele tipuri, cum ar fi cele cerate, vor înflori constant în lumină. Totuși, prea mult soare poate ofili petalele delicate sau poate face culorile frunzelor să se estompeze. Begoniile prosperă în sol poros, ușor acid, astfel că drenajul este esențial. Solurile pe bază de turbă cu multă materie organică, inclusiv mușchi de frunze, sunt bune.

Udă-ți begoniile temeinic odată ce stratul superior de sol este uscat, dar întotdeauna la baza plantei, deoarece poate fi, de asemenea, susceptibilă la boli fungice ale frunzelor, cum ar fi mana pudrată. Deși aceste plante apreciază umiditatea uniformă pentru a produce cele mai frumoase flori, evită să pui apă în exces, deoarece umiditatea excesivă poate duce la putrezirea rădăcinilor. Begoniile cultivate în interior se dezvoltă cel mai bine la temperaturi constante, cuprinse între 18 și 21 de grade Celsius. Cele mai multe nu vor tolera temperaturile sub 12 grade Celsius. Begoniile tuberoase plantate în grădină ar trebui să facă față serilor răcoroase de sfârșit de vară, dar vor intra în repaus odată ce nopțile și zilele devin mai reci.

Pentru begonii rizomatoase cultivate în interior, un îngrășământ solubil în apă, amestecat la o concentrație de un sfert sau jumătate, aplicat pe solul umezit primăvara, va ajuta la promovarea înfloririi. Cele tuberoase sunt ceva mai hrănitoare și preferă un îngrășământ 5-1-1, cum ar fi emulsia de pește organic, aplicat de două ori pe lună în timpul sezonului de înflorire. Pentru begonii rezistente, amestecă puțin îngrășământ diluat cu compost sau turbă și aplică moderat, deoarece prea mult fertilizator poate dăuna frunzelor. Acestea pot fi folosite, de asemenea, și pentru ikebana, o formă de artă tradițională japoneză care presupune aranjarea florilor și a altor materiale naturale într-o manieră stilizată.

Ghid pentru plantarea și înmulțirea florilor

În plus față de îndepărtarea florilor ofilite, begoniile mai în vârstă pot avea nevoie să le îndepărtezi tulpinile, frunzele moarte sau deteriorate și să le oferi o formă. Începutul primăverii este cel mai bun moment pentru a fi curățate, deoarece acest proces ajută la promovarea unei creșteri sănătoase. Nu aștepta prea mult totuși, deoarece nu îți dorești să tai mugurii și să reduci potențialul de înflorire. Când vrei să le dai o formă, nu reteza prea mult din tulpină, pentru că va dura mult pentru a se recupera. În schimb, îndepărtează doar porțiunea superioară, direct deasupra unui nod în creștere.

Begoniile pot fi propagate prin butași de tulpină sau frunză ori prin divizarea rizomilor sau tuberculilor. Pune un butaș de tulpină de 5 până la 7,5 cm, cu frunzele de la bază îndepărtate, în apă la lumină indirectă. Apa ar trebui să acopere nodurile de unde au fost îndepărtate frunzele și schimbată cel puțin o dată pe săptămână. Odată ce se formează rădăcini, plantează în pământ sau sol de ghiveci, astfel că ar trebui să înceapă să încolțească noi lăstari în câteva săptămâni.

Pentru a le menține sănătoase, begoniile au nevoie să fie replantate pentru a oferi tuberculilor sau rizomilor spațiu pentru a crește. Totuși, nu alege un ghiveci prea mare pentru că, dacă are prea mult pământ de flori, floarea ta va avea dificultăți în a absorbi apa suficient de repede. Dacă solul umed pentru prea mult timp, rădăcinile vor putrezi mult mai rapid. În timpul verii, begoniile pot înflori timp de săptămâni întregi, de la vară până târziu în toamnă. Când sunt plante de interior, sunt capabile să înflorească neîncetat, în funcție de varietate. Soiurile tuberoase trec printr-o perioadă de repaus în care florile și frunzele se ofilesc timp de câteva săptămâni, dar alte tipuri de pot înflori constant pe tot parcursul anului. Asigură-te că urmezi instrucțiunile pentru îngrijirea begoniei în funcție de tipul pe care îl ai.

Îngrijirea variază în funcție de clasa acesteia. Totuși, cerințele principale includ poziționarea în lumina indirectă a soarelui sau la umbră, asigurarea unui sol umed, bine drenat și bogat în materie organică.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Cu cine votează Laura Vicol. Avocata a rupt tăcerea înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsori în toată ţara, de mâine dimineaţă. Vreme severă până sâmbătă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Meniul de nuntă te duce la sapă de lemn. Cât costă distracția
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene cutremurătoare cu Ionel Ganea lângă patul băiețelului său.
Playtech.ro
Cum plăteşti taxele online? Ghid rapid pentru contul unic ANAF
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`