Prima pagină » Stiri si curiozitati » Îngrijire astilbe. O plantă elegantă ce îți poate colora întreaga grădină

Îngrijire astilbe. O plantă elegantă ce îți poate colora întreaga grădină

11 mart. 2024, 13:03,
în Stiri si curiozitati

Astilbe este o plantă care îți poate colora și înfrumuseța grădina cu florile sale în nuanțe pastelate. Florile acestei plante sunt mici și se regăsesc într-o gamă variată de culori, începând de la nuanțe de roz până la roșu, violet, mov, crem. În ceea ce privește îngrijirea, astilbele se simte cel mai confortabil într-un loc semi-umbrit în grădină, mai ales dacă dorești să te bucuri de flori pe o perioada mai îndelungată. Deși poate suporta și expunerea directă la soare pentru câteva ore, este esențial să primească o cantitate generoasă de apă, iar solul în care este plantată ar trebui să fie bogat în turbă sau pământ de frunze.

Îngrijire astilbe. Preferă să fie plantată la semiumbră

Dacă dorești să o plantezi în ghiveci, trebuie să ții cont că preferă vasele de ceramică, cu precădere cele din teracotă, care mențin nivelul optim de umiditate. De asemenea, este important să alegi o locație pentru plantare (fie că este în grădină sau în ghiveci) în care să primească o umbră parțială, deoarece astilbe preferă umbră moderată.

În ceea ce privește cerințele solului, astilbe este destul de selectivă, preferând solurile acide, bogate în humus și mereu umede în timpul verii. Nu poate fi cultivată în soluri calcaroase și expuse prea mult la soare, decât dacă acestea sunt corectate în ceea ce privește pH-ul și structura lor. Pentru solurile neutre, este recomandat să aplici un strat de compuși pe bază de sulf sau un îngrășământ cu pH acid înainte de plantare. Este crucial ca solul să aibă o capacitate bună de reținere a apei pentru a menține umiditatea pe termen lung. Pentru a ajuta la menținerea umidității și a pH-ului optim, se poate aplica un strat de mulci din chipsuri de scoarță de conifere. Acest mulci nu doar că va conserva umiditatea solului, ci va preveni și apariția buruienilor în jurul plantelor. În plus, stratul de mulci joacă un rol important în protejarea plantei în timpul sezonului rece. Pentru a proteja planta împotriva înghețului, îi poți acoperi baza cu frunze uscate, turbă, ramuri de brad sau pământ fibros.

Dacă dorești să înmulțești această plantă, este important să știi că cea mai utilizată metodă este divizarea, care se efectuează în toamnă, în jurul lunii septembrie, sau în primăvară, în luna aprilie, doar la tufele bine dezvoltate. Pentru rezultate optime, este recomandat să divizezi tufele o dată la 3-4 ani. Diviziunile obținute ar trebui să fie plantate într-un sol pregătit dintr-un amestec de nisip și turbă, în gropi cu dimensiuni de aproximativ 30/30/30 cm. Astilbe creează peisaje de vis în grădină atunci când este plantată în grupuri, borduri sau chiar în ghivece de teracotă.

Ce specii de astilbe există

Familia Astilbe cuprinde aproximativ 35 de specii de plante erbacee, perene, cu origini în America de Nord și Asia. Specia cea mai populară cultivată este Astilbe japonica, cunoscută și sub numele de Astilbe japoneză sau Astilbe Gray.

Există diverse specii de astilbe, fiecare având caracteristici distinctive. Astilbe astilboides este cunoscută pentru vigurozitatea și înalțimea sa cuprinsă între 60 și 100 de centimetri. Această specie produce flori albe în luna iulie, aducând un farmec aparte grădinii dumneavoastră.

Astilbe chinensis, în schimb, este mai mică, atingând înălțimi între 40 și 60 de centimetri, și își dezvăluie florile alb-crem în luna iunie, oferind un spectacol delicat și plin de eleganță întregului peisaj.
Astilbe japonica, cu o înălțime între 40 și 50 de centimetri, se remarcă prin frumoasele sale flori albe și înflorește mai ales în lunile mai și iunie, adăugând o notă de prospețime și rafinament grădinii dumneavoastră.

Prin intermediul hibridării, au fost create numeroase soiuri de astilbe, fiecare cu propriile culori și caracteristici distincte. Printre acestea se numără soiuri precum Ceres, cu nuanțe roz, Crepuscule, care emană o frumusețe de culoare roșie, sau Mont Blanc, care îmbină nuanțe delicate de alb și roz. Îngrijirea astilbelor este foarte importantă dacă dorim să le mărim durata de viață. Aceste soiuri hibride aduc varietate și vivacitate grădinii, oferind o gamă largă de opțiuni pentru orice pasionat de plante.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Atenție, șoferi! Noi reguli pentru inspecția tehnică
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`