Prima pagină » Informații utile » Îngrijire aloe vera. Cum avem grijă de această benefică plantă

Îngrijire aloe vera. Cum avem grijă de această benefică plantă

05 aug. 2024, 08:46,
B, , h, , în Informații utile

Planta de aloe vera este originară din Africa de Sud, iar la noi în țară este întâlnită ca plantă de apartament. Pe lângă aspectul ei inedit, această plantă are numeroase beneficii și utilizări în domeniul cosmeticii și sănătății. Iată tot ce trebuie să știi despre îngrijirea aloei vera.

Îngrijire aloe vera

Planta aloe vera are aspect de rozetă, cu frunze cărnoase, având marginile netede sau spinoase. Florile sunt tubulare sau campanulate și apar în martie-septembrie, în funcție de specie.

Există mai multe specii de aloe vera, printre care: aloe arborea (având dimensiuni considerabile, cu tulpina lemnoasă și frunzele dințate ca o rozetă în jurul acesteia), aloe aristata (se diferențiază prin frunzele cu striații albe și marginile orientate spre interior), aloe striata (specie mare, cu frunzele alungite, striate, de culoare verde sau roșie), aloe veriegata (cu frunze de culoare verde închis și dungi de culoare albă) și aloe barbadensis (cea mai cunoscută care se utilizează în medicamente și cosmetică).

Pentru o bună îngrijire trebuie să ai în vedere că această plantă preferă locurile luminoase, unele specii tolerând foarte bine și soarele direct. Planta se dezvoltă optim la o temperatură de 22-25 de grade, iar iarnă nu se recomandă păstrarea la o temperatură sub 8-10 grade.

Deși poate suporta perioade fără apă, solul acesteia are nevoie de o umiditate constantă. Între udări, stratul trebuie să ajungă să fie uscat, astfel udarea se face moderat. În perioadele mai reci, planta se poate muta într-un loc mai răcoros, iar udarea se face mai rar. În perioadele călduroase, planta poate fi scoasă afară.

În cazul în care vreți să înmulțiți planta, acest lucru se face prin divizarea tufei sau prin butășire. Fertilizarea se face în perioada de primăvară-vară, cu un îngrășământ lichid pentru plante suculente.

Dăunătorii, în special păduchii și acarienii, sunt principalul pericol al plantei.

Beneficiile în sănătate și cosmetică

Aceasta plantă este cunoscută dintotdeauna ca metodă de tratament sau ameliorare a anumitor afecțiuni. În general este utilizate pentru tratarea mușcăturilor de insecte, a vânătăilor sau arsurilor, însă mai are și alte proprietăți. Acestea sunt: are capacitatea de a calma tusea, este eficient în a stopa căderea părului, ameliorează și previne acneea, este un antiseptic puternic, distruge bacteriile, ciupercile, virușii și chiar și mucegaiul, este un minunat analgezic, poate contribui la menținerea diabetului zaharat în limitele normale, vindecă diverse tipuri de herpes, este eficientă împotriva psoriazisului.

De asemenea, gelurile cu aloe vera au proprietăți anti-inflamatoare, calmează pielea, tonifiază și hidratează.

Această plantă poate fi folosită și în domeniul cosmeticii și îngrijirii persoane, extern sau intern. Utilizări: deodorante, suc, geluri de fata pentru ten, ulei de aloe vera, tratamentul acneei (creme, tonere, seruri, măști și geluri de curățare), gel pentru arsuri, loțiuni calmante pentru bărbierit, creme pentru vergeturi, creme pentru răni și vânătăi, șampoane, balsamuri și măști de păr, precum și alte tratamente.

Această plantă este una foarte importantă datorită multiplelor utilizări pe care le are aceasta. Pe lângă că are o imagine estetică în apartamentul sau curtea ta, planta de aloe vera poate fi folosită în diverse moduri, atât împotriva multor afecțiuni, cât și pentru îngrijirea personală. Această plantă are în compoziție cel puțin 15 grupe distincte de nutrienți ce constituie baza eficacității afectei plante. Astfel,  îngrijirea aloei vera este esențială pentru a te bucura de variatele sale întrebuințări utile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *