Ingrediente coliva de pe Muntele Athos:
- 1 kg grâu
- sare
- pesmet
- zahăr (cristalin)
- scorţişoară
- 3linguri de miez de nucă dat prin maşină
- cuişoare presate
- chimen
Mod de preparare:
Se striveşte grâul care apoi se pune apă pentru a se umfla. Se fierbe timp de jumătate de oră, apoi se strecoară şi se fierbe în a doua apă, până când grâul înfloreşte, iar zeama devine cleioasa. Adaugă apoi puţină sare. Se scoate, apoi grâul fiert şi se spala cu apă rece, pentru a nu se mai lipi o bobita de alta după care se lasă la uscat.
Se ia o mână de pesmet, sfărâmat foarte bine şi se afauga în grâu pentru a absorbi umezeala. Apoi, grâul se pune într-un ciur pentru a se strecura pesmetul. Într-un final, grâul se aşează pe platou şi pe deasupra se presează în formă de cruce zahărul amestecat cu scorţişoară. La coliva pentru sărbători cu priveghere se adauga nuci fărâmiţate, cuişoare presate, chimen. Nucile pot fi înlocuite cu alune prăjite fărâmiţate (cărora le scot coajă), iar cuişoarelor cu scorţişoară.