Nu este deloc dificil să-ți faci propriile îngrăşăminte naturale pentru flori fie că sunt de grădină, fie le crești în ghivece în casă. Și aceasta deoarece plantele de apartament ar trebui fertilizate mai des decât credem noi. Mai ales cele ținute în ghivece, oricât de mari ar fi acestea, e posibil să nu aibă destule minerale în solul lor.
Plantele de casă ar trebui „hrănite” mult mai des decât credem noi, și aceasta mai ales datorită faptului că în ghiveci are un spațiu destul de limitat. Astfel, din respectivul sol nu reușește să-și ia destule substanțe nutritive. Iar orice plantă ai crește în casă, sau în grădină chiar, secătuiește pământul în care crește, având nevoie de hrană suplimentară.
Una dintre soluții ar fi transplantarea periodică într-un nou substrat nutritiv al solului. Însă și în acest caz, substanțele nutritive din noul substrat vor asigura hrănirea pentru aproximativ două luni. Iar în această situație, mai ales dacă planta începe să înflorească sau este în etapa de dezvoltare, ea trebuie hrănită. Excepție fac exemplarele care au intrat într-o perioadă inactivă și care nu au nevoie de fertilizare suplimentară.
Îngrăşăminte naturale pentru flori de casă
Creşterea şi dezvoltarea plantelor de casă poate fi stimulată cu ajutorul a 10 ingrediente naturale pe care le ai mereu la îndemână!
1. Zahăr. Acesta este folosit pentru fertilizarea plantelor de apartament, putând fi diluat în apă (o linguriţă de zahăr la un pahar de apă). Această fertilizare se face o dată pe săptămână, dar nu mai mult de 2-3 ori. Se poate folosi și glucoza.
2. Zaț de cafea. Un îngrăşământ excelent care crește aciditatea solului, iar pământul devine mai ușor. Totodată se poate folosi şi infuzia de ceai, care însă atrage musculiţele negre.
3. Citrice şi alte fructe. Reprezintă un îngrășământ excelent cojile de banană, portocale şi mandarine. Umpleţi o treime dintr-un borcan de un litru cu cojile tăiate mărunt şi adăugaţi apă clocotită. Se infuzează 24 de ore, scoateți cojile după care completați nivelul de apă până la umplerea borcanului.
4. Cenuşa are în compoziţia ei sulf, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, fier şi calciu și trebuie amestecată cu pământ. Sau puteți prepara un îngrăşământ lichid din cenuşă, diluând într-un litru de apă o lingură de cenuşă.
5. Drojdia este un minunat stimulator de creştere a plantelor de apartament, care oferă o mulţime de nutrienţi, inclusiv fitohormoni.
Plantele tale au nevoie de fertilizatori
6. Cocktailul de ceapă conţine un set de microelemente care au un impact pozitiv asupra creşterii plantelor. La 2 litri de apă caldă puneți 50 de grame de coajă de ceapă şi fierbeţi pentru aproximativ 10 minute.
7. Compostul e benefic atât plantelor de grădină, cât şi celor de apartament și are rol în îmbunătăţirea solului.
8. Apa de acvariu reprezintă o bună alternativă pentru îngrăşămintele din comerţ, deoarece conţine multe substanţe ce determina creşterea şi dezvoltarea plantelor. Aceasta nu trebuie folosită mai mult de o dată pe lună pentru fertilizarea plantelor.
9. Acid succinic (se obține din procesarea chilimbarului natural) are o mulţime de proprietăţi de aceea este foarte indicat în fertilizarea plantelor de apartament. Se folosește 1 gram la 5 litri de apă.
10. Apa rezultată de la spălarea cerealelor, precum hrişcă, orez etc., conţine fosfor, siliciu,magneziu şi fier.
Țineți cont însă că dacă plantele sunt deja bolnave, trebuie să folosiţi o cantitate mai mică a fertilizatorului. De asemenea, pământul trebuie udat bine înainte de a adăuga îngrăşăminte naturale pentru flori de casă.