În fiecare dimineaţă arunci zaţul de cafea şi speli ibricul, pentru a face cafea proaspătă. Ştiai însă că zaţul este perfect pentru a fi utilizat în casă? Îl poţi folosi pentru multe situaţii. Descoperă mai jos de ce o cană de zaț este îngrășământ bun pentru flori şi mai ales pentru trandafiri.
În fiecare, în ibricul de cafea rămân nişte particule uşor grunjoase, cărora le poţi da diverse utilizări. Dacă îţi plac florile şi vrei să lei ajuţi să crească şi mai mult şi să fie şi mai sănătoase, atunci zaţul de cafea este ideal pentru acest lucru. Învaţă de mai jos cum să grădinăreşti eficient, fără a include vreo substanţă chimică.
Îngrășământ bun pentru flori. Folosește zaț de cafea
Trebuie spus, în primul rând, că poate fi utilizat atât pentru ghivecele de flori, cât şi în grădină.
Fertilizează florile
Tot ce ai de făcut este să pui zat la baza plantelor, direct pe pământ. Efectele se vor vedea în timp, atunci când zaţul se va descompune în mod natural. De reţinut că zaţul e o sursă bună de azot. În plus, îmbunătăţeşte calitatea solului, stimulează drenajul şi ajuta şi la reţinerea mai bună a apei. Într-adevăr, în mod natural, zaţul are un pH acid, dar prin opărire devine neutru.
Știai că… o cană de zaț de cafea este un foarte bun îngrășământ pentru flori, mai ales pentru trandafiri? Le asigură substanțele necesare pentru dezvoltare și înflorire. În plus, împreună cu bicarbonatul ține la distanță și dăunătorii, precum melcii. Important de spus este faptul că nu omoară dăunătorii, ci, pur și simplu, îi fac pe aceștia să nu se mai apropie de flori.
Stimulează procesul de compostare
Când aduni „ingrediente” diverse pentru compost, nu uita să pui şi zat de cafea. Acesta stimulează procesul de descompunere şi atrage şi ramele. Poţi pune în compost inclusiv filtrele de cafea, pentru că şi ele se descompun.
Alte utilizări în grădină
La ce se mai foloseşte zaţul de cafea în grădină:
- în cantitate mare este eficient pentru mulcire;
- alungă dăunătorii, precum limacşii şi melcii cu cochilie;
- ţine la distanţă pisicile. Acestora le place să se tolănească pe pământ, direct în stratul de flori, sau să-şi facă nevoile pe ele. Ca să scapi de aceste inconveniente, presara zat de cafea;
- asiguri vermicompostul. Ramelor le place zaţul. Aşadar, dacă ai gunoi pentru compostat, pune şi zat şi vei vedea cum se va realiza vermicompostul.
Utilizări diverse pentru zaţul de cafea
Uite şi alte utilizări inedite ale zaţului de cafea. Le ai pe toate la îndemână şi chiar ar fi păcat să-l iroseşti. Iată o listă care îţi va atrage atenţia, cu siguranţă:
- masează zona cu celulită. Când baie baie sau dus, acordă atenţie şi pielii cu celulită. Maseaz-o regulat cu zat de cafea şi vei observa cum, în timp, se va estompa şi chiar petele inestetice vor dispărea;
- excelent peeling. Buretele de baie nu este aşa de eficient precum zaţul de cafea. Săpuneşte-te bine, apoi masează-ţi corpul cu zat de cafea. Înlătură foarte bine stratul de piele moartă şi lasa pielea mai fină la atingere;
- spală bine vasele foarte murdare. De altfel, el nu doar că înlătura grăsimea de pe vase, dar se comporta precum un burete de sârmă, cu diferenţa că nu zgârie absolut deloc;
- redă strălucirea gresiei şi a faianţei;
- îndepărtează mirosul de ceapă, usturoi sau peşte de pe mâini. Tot ce trebuie să faci este să îţi freci bine mâinile cu zat de cafea, după care să te speli cu apă şi săpun, iar apoi să te clăteşti.