Prima pagină » Titlurile zilei » Inginerul din Iași care a scos din buzunar 50.000 de euro pentru o pasiune mai puțin obișnuită. Marius Ciprian Tonița vrea să ajungă cel mai mare producător din Iași. „Folosesc apa de lavandă ca aftershave”

Inginerul din Iași care a scos din buzunar 50.000 de euro pentru o pasiune mai puțin obișnuită. Marius Ciprian Tonița vrea să ajungă cel mai mare producător din Iași. „Folosesc apa de lavandă ca aftershave”

22 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Marius Ciprian Tonița, inginer din Iași, a găsit cea mai bună metodă de relaxare în timpul liber și a înființat o plantație cu lavandă. Producătorul susține că vrea să-și scoată investiția de pe cele 1,5 hectare cu lavandă din Dobrovăț, transformând plantația într-o afacere de succes. A crescut numărul producătorilor care cultivă lavandă în Iași

Marius Ciprian Tonița povestește că a investit 50.000 de euro în plantația cu lavandă din comuna Dobrovăț, în ultimii 4 ani, și vrea să mărească exploatația.

„Voiam să fac ceva în timpul liber, în intenția de a diversifica sursele de venit. E și o pasiune pentru mine acum. Noi suntem în anul 4 al plantării. Avem lavandă clasică, specia «Lavandula angustifolia», soiul «Sevastopolis». Cred că toată investiția se ridică la 50.000 de euro, respectiv terenul, lucrările anuale, zilierii și butașii. În fiecare an cheltuim între 7.000 și 8.000 de euro pentru toate lucrările de întreținere. Nu mă așteptam să am profit din primul an, însă estimăm că vom reuși să amortizăm investiția dacă vom avea un profit de 2.000/3.000 de euro pe an. Nu e o cultură de unde să scoți banii rapid. E pe termen lung. Am zis că punem căpșuni, cireși, dar la astfel de plantații trebuie să te ocupi non-stop de ele. La lavandă, într-o lună rezolvi treaba repede”, susține Marius Ciprian Tonița.

Marius Tonița: „Obiectivul nostru este să dăm totul la angro, pentru că așa suntem asigurați în privința vânzării”

Acesta adaugă faptul că o astfel de plantație nu necesită multe îngrijiri, de aceea e o plantă care se potrivește cu programul său de muncă.

„Toată treaba cu lavanda durează o lună. Cam în două săptămâni te încadrezi cu prășitul, apoi planta trebuie recoltată în perioadă optimă. Aici e o problemă, pentru că ai nevoie de oameni. Noi plătim 20 de zilieri care să culeagă lavandă manual și 10 zilieri când să prășim. Am putea face recoltarea mecanic, dar cel mai bun utilaj e vreo 15.000 de euro și nouă, momentan, nu ne convine să investim în acest utilaj. Aș fi preferat să mă mecanizez, dar vedem cum e cu piața.

Obiectivul nostru este să dăm totul la angro, pentru că așa suntem asigurați în privința vânzării. La en-detail e mai multă treabă, pentru că trebuie să ai măcar 5 produse pe care să le comercializezi. Însă trebuie să te ocupi în permanență de plantație, de fabricarea produselor. Prețul pentru produse este dublu, într-adevăr. Sunt producători de lavandă care fac asta, doar produse, însă se ocupă exclusiv doar de asta. Eu nu am renunțat la serviciu și mă ocup de plantație doar în timpul liber”, povestește inginerul din Iași.

Producător din Iași: „Trebuie să ai un pic de răbdare, ca în orice business”

Marius Tonița spune că se gândește la extinderea plantației, însă e nevoie de noi investiții.

„Scopul nostru este să facem ulei, să-l vindem, însă nu am ajuns la nivelul de comercializare la care ne-am dorit când am înființat plantația. În anul 2019 a plouat mult, iar cheltuielile au fost mult prea mari pentru întreținerea plantației. Am găsit pe cineva care are o distilerie și o să distilăm la el producția de lavandă. E un producător cu o suprafață de 20 de hectare. La o astfel de suprafață, zic eu, merită să investești într-o distilerie. Noi însă suntem abia la început. Plantația poate să rămână și 20 de ani în sol, iar când ne vom extinde, suprafața, vom achiziționa și o distilerie. Sunt cheltuieli mari la o astfel de plantație, dar e o cheltuială pe termen lung.

Trebuie să ai un pic de răbdare, ca în orice business. Noi am dat produsele în stânga, în dreapta, pe la prieteni, rude. Eu, de exemplu, folosesc apa de lavandă ca aftershave. Vrem însă să ne găsim o piață cât de cât stabilă pentru vânzarea lavandei și a produselor pe bază de lavandă. Anul trecut, din cauza pandemiei, au scăzut vânzările, și nu doar la noi. Sunt producători care au scos plantațiile pentru că nu au mai vrut să investească. Soția mă întreba dacă nu o scoatem și noi, dar nu am vrut. La un moment dat tot se așază piața și aici și dacă va scădea suprafața cu lavandă și numărul producătorilor, vor fi prețuri mai bune pentru ceilalți”, mai spune Ciprian Marius Tonița.

O parte din plantațiile cu lavandă, înființate în Iași în urmă cu 5 ani, s-au dezvoltat de-a lungul timpului

În Iași sunt plantații cu lavandă pe 14 hectare, majoritatea fiind înființate în urmă cu 2 ani. Primele plantații au apărut în România în urmă cu 5-6 ani, o parte dintre producători reușind să dezvolte afaceri de succes cu lavandă, cum este și cazul ieșenilor Andrei și Laura Ignătoaie, care au înființat plantația în anul 2015, iar de atunci s-au dezvoltat constant. Antreprenorii și-au propus să ajungă la o suprafață cu 3 hectare cu lavandă. Lavanda este originară din regiunile calcaroase și muntoase mediteraneene, în România înflorind toată vara, începând cu luna mai.

Fiind o plantă de origine mediteraneană, are nevoie de mult soare și de căldură, de aceea este recomandat a se planta în cel mai însorit loc al grădinii. Lavanda are proprietăți sedative, antispastice, diuretice și sudorifice, iar preparatele din lavandă sunt de ajutor în tratarea mai multor afecțiuni precum migrene, balonări, nevroze, suprasolicitări psihice, afecțiuni respiratorii și ale aparatului urinar. Lavanda are și efect calmant, atât vizual, cât și prin parfumul său.

Producătorii de lavandă pot obține certificatul de producător ecologic de la Direcția Agricolă Iași

Producătorii care primesc certificarea ecologică a lavandei pot să vândă produsele mai scump. În prezent, produsele pe bază de lavandă se vând cu prețuri cuprinse între 25 și 100 de lei, în funcție de produs. Astfel, o apă florală costă 24 de lei, o cremă nutritivă pe bază de lavandă, 50 de lei, iar uleiul de lavandă, între 50 și 100 de lei, în funcție de cantitate.

Cei care vor să obțină certificarea ecologică de la Direcția Agricolă Iași trebuie să trimită, prin e-mail, poștă, fax sau prin asociațiile profesionale, contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013. Termenul pentru depunerea documentației expiră la jumătatea lunii mai 2021. În Iași sunt 5 producători ecologici care cultivă lavandă. De asemenea, în Iași a crescut suprafața cu produse ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *