Înghețata este rece, iar frigul pare să provoace diverse boli – de la răceala obișnuită până la durerea în gât. Răspunsul scurt este că înghețata poate declanșa dezvoltarea bolii, dar numai dacă persoana are probleme de sănătate concomitente.
În copilărie, ne-am speriat: „Nu mâncați înghețată prea repede, veți avea dureri în gât”. Expunerea la frig poate într-adevăr slăbi sistemul imunitar. Dar înghețata singură nu devine niciodată cauza bolii. Și chiar recomandă să consumați înghețată pentru dureri în gât – prin analogie cu aplicarea uneia reci într-un loc învinețit.
– Răceala obișnuită este un nume comun pentru bolile virale sau infecțiile bacteriene. Există mulți factori care duc la slăbirea mecanismelor de apărare ale organismului. Este și frig printre ele.
Sub influența frigului, vasele de sânge se îngustează reflexiv, astfel încât mai puține limfocite intră în sânge (celule sanguine care îndeplinesc o funcție imunitară de protecție. – Ed. ) Și forțele locale de barieră ale corpului slăbesc. Ca urmare, flora patogenă, care era deja prezentă în cantități mici, începe să se înmulțească activ.
Angina (celălalt nume al acesteia este „amigdalită acută”) apare din cauza acțiunii patogene a infecției – bacterii sau viruși. Înghețata de înaltă calitate nu poate conține microorganisme dăunătoare.
O durere în gât după băuturi reci sau alimente, inclusiv înghețată, poate apărea numai în cazul unei boli existente a orofaringelui – amigdalită cronică și faringită. Flora patogenă se află deja la suprafața membranei mucoase, în lacunele amigdalelor, în secreția membranei mucoase, iar frigul joacă aici rolul de catalizator. Din această cauză, vasele se îngustează și imunitatea locală scade, se creează condiții favorabile pentru dezvoltarea florei patogene. Procesele de inflamație sunt declanșate.
Este sigur să beți și să mâncați alimente reci
Nu există o regulă universală a temperaturii ar trebui să fie apa potabilă, pentru a nu provoca boli. Un pahar de apă rece și curată într-o zi fierbinte va umple pierderea de lichid și va hidrata membranele mucoase ale orofaringelui.
Frigul nu este întotdeauna un lucru rău. Uneori vasospasmul ca răspuns la acesta este efectul dorit. De exemplu, după îndepărtarea amigdalelor, pacienții sunt sfătuiți să mănânce înghețată. Răceala reduce umplerea de sânge a capilarelor, reduce umflarea și durerea în gât. Un produs răcit cu un conținut substanțial de grăsime din lapte creează o peliculă învelitoare pe suprafața membranei mucoase. Ameliorează durerea.
Înghețata nu este o răcire de urgență, nu este un produs dietetic și nu este un tratament pentru fiecare zi. Cu toate acestea, este o simplă sursă de bucurie. Toată lumea asociază înghețata cu zilele fierbinți însorite, amintirile din copilărie, zâmbetele și sentimentul de fericire. Prin urmare, nu este nimic în neregulă cu consumul din când în când.
Care este rezultatul
Înghețata nu poate duce la dezvoltarea bolilor dacă o persoană este sănătoasă. Cauza bolii nu este o înghițitură de apă rece sau înghețată consumată, ci floră patogenă.
Dacă sunteți bolnav, nu vă automedicați, ci consultați un medic. Acest lucru vă va economisi timp, care este atât de important în recuperarea dumneavoastră. Medicul va stabili cauza bolii și va selecta tratamentul.