Prima pagină » Culinar » Înghețată de caramel sărat facută în casă! Cât de simplu se face

Înghețată de caramel sărat facută în casă! Cât de simplu se face

12 iul. 2024, 10:00,
B, , h, , în Culinar

Înghețata de caramel sărat este un desert pe cât de luxuriant, pe atât de ușor de pregătit acasă, cu doar câteva ingrediente ușor de găsit.

Înghețata de caramel sărat este un deliciu gourmet care a luat cu asalt lumea deserturilor în ultimii ani. Deși caramelul sărat este o specialitate a bucătăriei franceze, popularitatea sa a crescut în întreaga lume, iar acum este o alegere comună pentru deserturi în multe culturi.

Rețeta de înghețată de caramel sărat

Înainte de a trece la rețetă este bine de menționat faptul că înghețata conține o cantitate importantă de aer, cu cât amestecul este mai aerat, cu atât va fi mai cremos și mai ușor de servit. Atunci când stă la congelator, amestecul nu se va transforma într-un bloc solid imposibil de manevrat dacă a fost bine aerat în timpul preparării.
Astfel, este nevoie de un mixer pentru a putea bate frișca bine.

Pentru înghețata de caramel sărat aveți nevoie de: 400 ml frișcă lichidă, fără zahăr, 60 ml lapte integral, 250 ml de lapte condensat, 60 ml sirop de caramel, 1 linguriță de esență de vanilie, un vârf de linguriță de sare fină, sare fulgi și 30 ml sirop de caramel extra.
Pentru cei care își doresc o înghețată mai dietetică, se poate înlocui laptele condensat cu iaurt natural, dar este important ca acesta să aibă o cantitate mare de grăsime, pentru a obține același rezultat cremos.

Primul pas este să mixezi bine frișca într-un bol încăpător, trebuie să fie bine aerată și să nu se scurgă dacă întoarcem bolul cu capul în jos.
Apoi, încorporăm laptele condensat, laptele integral, siropul de caramel, esența de vanilie și sarea fină.  Amestecați ușor, fără să exagerați, astfel încât ingredientele să fie bine încorporate.
Turnăm amestecul într-o tavă de chec și adăugăm deasupra siropul de caramel extra și fulgii de sare. Se introduce în congelator pentru un minim de 3 ore.
Scoateți apoi tava și serviți în cupe, se poate decora cu extra sirop și nuci.

Cum să faci un caramel sărat gustos

Secretul caramelului sărat constă în adăugarea unui strop de sare care se simte ca nota finală în marea dulce și cremoasă a caramelului, oferindu-i un gust complex și desăvârșit.

Pentru sosul de caramel sărat aveți nevoie de 200 g zahăr, 90 g unt sărat, tăiat în cubulețe, 120 ml smântână lichidă, care să aiba minim 30% grăsime, și o linguriță de sare.
Încălziți zahărul într-o oală mică, cu pereți înalți, pe foc mediu. Amestecă în el până când se topește complet. După câteva minute zahărul va fi topit și va forma un lichid gros, de culoarea chihlimbarului.

Se încorporează untul, imediat ce zahărul s-a topit, apoi se încorporează treptat și smântâna lichidă. De vreme ce aceasta va fi mai rece decât caramelul din oală, reacția care se va produce va fi violentă, așă că e bine să vă țineți fața și mâinile departe de oală.
Lasați amestecul să fiarbă încă un minut după care îl luați de pe foc și adăugați o lingură de sare amestecând continuu.
Se toarnă caramelul într-un recipient cu capac și se păstrează până la 2 săptămâni în frigider.
Se folosește atât în înghețata de caramel sărat, cât și peste mere coapte, peste cheescake sau placintă cu mere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *