Prima pagină » Titlurile zilei » Îngerul îmbrăcat în halat de medic! Cabinetul său este uitat de lume, dar acolo se întâmplă minuni. Niciun doctor nu vrea să mai facă asta! – VIDEO

Îngerul îmbrăcat în halat de medic! Cabinetul său este uitat de lume, dar acolo se întâmplă minuni. Niciun doctor nu vrea să mai facă asta! – VIDEO

29 nov. 2019, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei
Îngerul îmbrăcat în halat de medic! Cabinetul său este uitat de lume, dar acolo se întâmplă minuni. Niciun doctor nu vrea să mai facă asta! - VIDEO

Un medic face de aproape 30 de ani naveta din Iași într-un sat îndepărtat, pentru a profesa. Și-a dotat cabinetul din fonduri proprii cu cele mai performante aparate medicale. Tinerii medici de astăzi nu mai fac aceste sacrificii. Niciun medic nu vrea să profeseze în satele îndepărtate

De 28 de ani, un medic de familie stabilit în Iași călătorește zilnic câte 45 de kilometri pentru a ajunge la locul de muncă. Și-a strâns singur pacienții, singur și-a dotat cabinetul cu cele mai bune aparate medicale, iar pentru starea de sănătate a populației, aproximativ două ore pe zi le petrece pe drum. Puțini mai sunt ca medicul care, îmediat după 1989, a muncit pentru stima pe care o are astăzi din partea pacienților. Cabinetul său este dotat cu aparatură mai performantă decât în unele unități medicale din oraș, iar serviciile pe care le oferă sunt complexe. Din păcate însă, mai sunt foarte puțini medici ca el. Medicii de familie care au acceptat să profeseze în satele îndepărtate vor ieși curând la pensie. Cei tineri refuză să lucreze departe de oraș, fără a avea condiții.

„Se confruntă cu multe greutăți”

Medicul de familie Florin Moldovan profesează în comuna Bivolari încă din anul 1991. Acesta povestește că nu i-a fost ușor până a ajuns să aibă o listă de pacienți, până a reușit să-și doteze cabinetul cu aparatură și până să se obișnuiască cu naveta de la Iași la Bivolari. Din iubire pentru meseria pe care a ales-o, a făcut însă, sacrificii.

„Un medic de familie la început de carieră se confruntă cu multe greutăți. El este nevoit să-și caute pacienți și să-și utileze cabinetul singur și fără suport. De foarte puține ori, autoritățile intervin pentru a-i susține pe cei care abia au terminat studiile. Din resursele financiare ale cabinetului am reușit să-l dotez cu aparatura necesară pentru a facilita confortul pacientului. Sunt convins că le este mai ușor să beneficieze aici de servicii medicale de calitate decât să meargă până în Iași”, spune dr. Florin Moldovan.

Servicii de înaltă calitate

Comuna Bivolari este situată la 45 de kilometri distanță de Iași. În cazul unei urgențe, ambulanța ar ajunge în aproximativ 50 de minute, iar pentru pacientul aflat în dificultate, acești timpi ar putea fi decisivi. De aceea, dr. Florin Moldovan oferă și servicii de urgență. A asistat, așa cum povestește, chiar și la nașteri. Are toată aparatura necesară pentru a susține intervențiile, iar pregătirea lui este cu mult peste fișa postului unui medic de familie.

„În cabinetul nostru pacienții pot beneficia de electrocardiogramă, radiografie, servicii de fizioterapie, kinetoterapie, aparatură de monitorizare a funcțiilor vitale. Totodată, avem ecograf pentru părțile moi, oferim investigații de tip dopler vascular, avem laborator de analize și luăm sumar de urină. De asemenea, încercăm pe cât posibil să oferim pacienților noștri confortul de a se trata în comuna în care locuiesc și numai în caz de urgențe să se deplaseze la Iași”, mai spune medicul.

Medicii care profesează acum vor ieși la pensie

Din păcate însă, puțini medici de familie tineri mai sunt dispuși să facă sacrificiile pe care le-a făcut dr. Florin Moldovan. Aceștia își doresc confort și mai multă susținere din partea autorităților. Nu mai au aceeași dorință ca predecesorii lor, de a profesa în orice condiții.

„Din păcate pentru sistemul medical, medicii de familie tineri refuză să profeseze în comunele îndepărtate. Motivele enumerate de aceștia sunt multiple. De la faptul că nu li se asigură transportul, la faptul că nu au suficiente fonduri pentru a-și dota cabinetele sau nu reșesc să-și strângă o listă de pacienți, toate acestea contribuie la decizia lor. Mai sunt puțini medici de familie care mai profesează la sat, iar majoritatea sunt din cei care se apropie de pensie”, încheie dr. Florin Moldovan.

„Comunitatea nu-i susține pe cei tineri”

În câțiva ani, posibilitatea ca satele îndepărtate să rămână fără medic de familie este foate mare. Luând în considerare circumstanțele, președintele Societății Medicilor de Familie, filiala Iași, aprobă atitudinea celor tineri. Aceasta susține faptul că atitudinea și decizia lor este îndreptățită.

„Este firească decizia tinerilor medici de familie. Dacă comunitatea în care se deplasează i-ar susține mai mult, probabil atitudinea lor ar fi mai blândă. Dacă aleg să profeseze într-un sat îndepărtat, aceștia trebuie să-și plătească singuri combustibilul, trebuie să facă față drumurilor neasfaltate și totodată să-și doteze singuri cabinetul. Acești tineri nu sunt susținuți deloc. Imaginați-vă că ei trebuie, după o zi de muncă, să înnopteze undeva. Unde să înopteze, dacă ei nu primesc nicio locuință? Trebuie să se întoarcă la Iași. Cum să se întoarcă noaptea la Iași, dacă drumurile sunt cum sunt?”, spune dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie Iași.

„Sacrificiile sunt prea mari”

O altă problemă invocată de președintele societății este faptul că, așa cum susține și dr. Florin Moldovan, tinerii trebuie să-și facă singuri o listă de pacienți. Într-un sat în care nu cunoști pe nimeni, în care ai sau nu ai un cabinet dotat, trebuie să-ți găsești pacienți. Pe lângă problemele de natură organizatorică, medicul de familie care se stabilește într-un sat îndepărtat trebuie să dețină foarte multe cunoștințe de urgență medicală.

„Aparatura pe care și-o achiziționează din fonduri proprii un tânăr absolvent este foarte importantă, dar și foarte scumpă. Și mai important decât atât este ca acesta să dețină cunoștințe din medicina de urgență. Nu la nivel de începător, ci la un nivel foarte avansat. Sacrificiile care trebuie făcute pentru ocuparea unui asemenea post sunt prea mari. Acesta este motivul pentru refuzul de a profesa în satele îndepărtate”, încheie dr. Anca Deleanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024