Ingerăm 5 grame de plastic pe săptămână! Autopsiile indică prezenta de microparticule de plastic în toate organele umane majore, sugerează un nou studiu de laborator.
Cercetătorii au găsit dovezi de contaminare plastică în probele de țesut prelevate din plămâni, ficat, splină și rinichi, pe cadavrele umane donate.
„Am detectat aceste substanțe chimice ale materialelor plastice în fiecare organ pe care l-am investigat”, a declarat cercetătorul senior Rolf Halden, director al Centrului de Biodesign al Universității de Stat din Arizona (ASU), potrivit medicalxpress.com.
De multă vreme există îngrijorarea că substanțele chimice din plastic pot avea o gamă largă de efecte asupra sănătății, de la diabet și obezitate la disfuncții sexuale și infertilitate.
Dar prezența acestor particule microscopice în organele majore crește, de asemenea, potențialul că ar putea acționa ca substanțe iritante cancerigene la fel ca azbestul, a explicat Halden.
„Nu este întotdeauna neapărat vorba despre chimicalele care ne dăunează. Uneori, este vorba și despre prezența particulelor străine în corpurile noastre”, a spus Halden. „Știm că inhalarea azbestului duce la inflamație și asta poate fi urmată de cancer”.
Ingerăm 5 grame de plastic pe săptămână!
Cercetările anterioare au arătat că, în medie, oamenii ingerează aproximativ 5 grame de plastic în fiecare săptămână, echivalentul unui card de credit, a declarat Dianna Cohen, CEO al Coaliției de Poluare Plastică nonprofit.
Pentru acest studiu, Halden și colegii săi au analizat 47 de probe de țesut furnizate de Centrul de Cercetare a Bolilor Neurodegenerative ASU Banner.
Cercetătorii au căutat în mod special prezența particulelor atât de mici încât să se poată transfera din sistemul digestiv în fluxul sanguin, unde „să circule cu fluxul de sânge și să se agate de organe de filtrare, precum plămânii sau rinichii si ficatul”, a explicat Halden.
Echipa a dezvoltat o procedură pentru extragerea microplastelor din probele de țesut, apoi le-a analizat folosind o tehnică numită spectrometrie.
Microplasticele sunt fragmente de plastic cu mai puțin de 5 milimetri în diametru, sau aproximativ 0,2 inci, abia vizibile pentru ochiul uman. Cercetătorii au căutat, de asemenea, particule nanoplastice, cu un diametru de 1 micron sau 0,001 mm. Un păr uman are un diametru de aproximativ 50 de microni.
„Este imposibil să ne protejăm complet de ingestia de plastic”, a spus Cohen. „Microplastica a fost măsurată în apa de la robinet și apă îmbuteliată și în aerul pe care îl respirăm”.