Prima pagină » Editorial » Ingenioasa lovitură de pedeapsă a Israelului
Ingenioasa lovitură de pedeapsă a Israelului

Ingenioasa lovitură de pedeapsă a Israelului

18 sept. 2024, 11:00,
Sorin Rosca Stanescu în Editorial

Serviciul secret israelian a aplicat o lovitură dură, cu totul și cu totul ieșită din comun, luptătorilor Hezbollah din Liban și din Siria. Simultan, au explodat marți, la ora 15.30, bateriile a mii de pagere, provocând nouă victime și rănind grav 2.700 de persoane. Care practic au fost scoase din luptă. Printre victime s-a numărat și ambasadorul Iranului la Beirut, care și-a pierdut un ochi. Odată cu acest eveniment, despre care astăzi se vorbește în întreaga lume, tehnica purtării războiului a luat un nou curs.
Pagerele, după ce au fost inventate în 1950 și vândute în milioane de exemplare, înlocuite fiind ulterior de telefoanele mobile, au dobândit o nouă viață atât în teatrele de luptă, cât și în rândul organizațiilor de tip terorist care, începând cu Al-Qaida, prin exemplul personal al lui Bin Laden, le utilizează pentru a evita supravegherea din ce în ce mai eficientă a comunicațiilor pe telefoanele mobile. Inventatorul pagerului este Alfred J. Gross, un evreu născut în Statele Unite din părinți originari din România.

Pagerele care au explodat au fost fabricate în Taiwan și importate în număr mare de Hezbollah. Cumva, serviciul secret israelian a reușit performanța de a instala în fiecare dintre aceste aparate câte 20 de grame de explozibil extrem de puternic, numit PETN. Explozia simultană a fost provocată de la distanță, prin intermediul unui soft. Toate aceste pagere au fost importate în cursul acestui an. Ceea ce este uimitor e că serviciul secret israelian nu a avut timpul necesar sau nu a avut oportunitatea de a proceda în mod identic și cu teroriștii Hamas, care de asemenea utilizează pagere importate din Taiwan.

Aceasta este pe scurt istoria care astăzi circulă pe întreg mapamondul și care va genera desigur schimbări semnificative în tehnica războiului modern. Să luăm în calcul faptul că pagerele sunt folosite în prezent pe scară largă și în războiul din Ucraina, atât de către militarii lui Volodimir Zelenski, cât și de către militarii Federației Ruse. Nu este deloc exclus ca, în viitorul apropiat, atât specialiștii americani care susțin războiul de apărare al Ucrainei, cât și specialiștii Federației Ruse, și aceștia de marcă, să încerce să pună în aplicare procedee identice sau asemănătoare în ceea ce privește sistemele electronice de comunicații ale părții adverse. Materiale explozibile extrem de eficiente chiar în cantități minuscule pot fi introduse și în laptopuri, tablete, în aparatura de tip Walkie Talkie, în televizoare ș.a.m.d. Lumea se schimbă cu o repeziciune uluitoare în raport cu inovațiile tehnologice, în special cele din domeniul telecomunicațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`