Părinții care doresc să își înscrie copilul ce a învățat la o școală din străinătate la o unitate de învățământ din România o pot face în orice moment, conform Lucianei Antoci, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași. Documente necesare pentru echivalarea studiilor.
Echivalarea studiilor pentru elevii care au învățat la o școală din străinătate
Elevii care au studiat în străinătate își pot echivala studiile dacă părinții depun la inspectoratul școlar documentele justificative. Dosarul pentru echivalarea perioadelor de studii trebuie să cuprindă următoarele documente: cerere, foaie matricolă, documente școlare din care să rezulte nivelul, durata și promovarea clasei/claselor pentru care se solicită echivalarea, copii și traduceri autorizate, document de identificare valabil al elevului, dar și alte documente, dacă este cazul, respectiv, adeverință emisă de autoritatea competentă din țara de origine, care să confirme autenticitatea documentelor de studii.
Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași, declară faptul că, la nivelul județului Iași, sunt puține cazuri în care să fie echivalate studiile.
„Copiii care vin din străinătate pot fi înscriși în orice moment din anul școlar. Dacă, în mod obișnuit, transferul elevilor din școlile din județul Iași se limitează doar la vacanțe, pentru cei care vin din afara țării există în orice moment deschidere pentru a fi integrați în școli. Trebuie să vedem unde au studiat, în ce măsură documentele care atestă parcurgerea unor programe de școlarizare acolo pot fi recunoscute și echivalate la noi, iar după parcurgerea acestor pași, evident, le găsim loc în școlile din județ. Se întâmplă uneori ca nivelul de pregătire să nu fie corespunzător vârstei, părinții înțeleg și intră într-o clasă inferioară. Soluții există pentru toți. Anual, nu sunt foarte multe astfel de cazuri, dar este o creștere pe care o remarcăm în ultimii ani. Mai mulți sunt cei care vin decât cei care pleacă din sistem. La Iași, trenul de întoarcere este mai puternic decât cel de plecare”, declară Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.
Tot mai mulți absolvenți de liceu merg în străinătate pentru a studia la universități de prestigiu
Reprezentanții ISJ Iași au observat, în schimb, o creștere semnificativă a absolvenților de liceu care merg să studieze la universități de prestigiu din străinătate.
„Când vine vorba despre absolvenții liceelor din Iași, care aleg să studieze la universități din străinătate, evidența încă este în lucru, pentru că unii încă susțin examen de admitere. Am observat o creștere față de anul trecut, iar la fel a fost și anul trecut față de anul anterior, asta, pentru că oferta educațională este din ce în ce mai seducătoare și din ce în ce mai mulți elevi îndeplinesc condițiile pentru a urma programe de studii în străinătate. Nu aș privi cu pesimism acest fenomen, pentru că mulți dintre ei se școlarizează acolo, iar apoi se întorc în țară, aducând perspective noi. Cred, acum, că este mai mult un beneficiu decât o pierdere. Magia străinătății a început să îi lovească și pe cei care merg la muncă acolo, deoarece câștigul nu se cuantificată doar în banii câștigați”, adaugă Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași.