O echipă formată din cercetători și studenți a realizat un studiu șocant legat de calitatea apei potabile băute de ieșeni! Totul s-a întâmplat în urmă cu 21 de ani. Prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, fost prorector al Universității Tehnice, a coordonat proiectul intitulat „Evaluarea situației calității apei potabile în orașul Iași”. Chiar dacă în 1999 situația era extrem de gravă, prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu arată că lucrurile s-au îmbunătățit considerabil și că apa pe care o beau acum ieșenii este una de calitate și fără agenți toxici
Un studiu efectuat la Iași, de specialiști, cercetători, studenți români și olandezi, prezintă date șocante legate de calitatea apei potabile băute de ieșeni! În 1999, o echipă coordonată de prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, fost prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIAȘI), de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” din Iași, a realizat studiul denumit „Evaluarea situației calității apei potabile în orașul Iași”. Totul în cadrul proiectului finanțat de Guvernul Olandei prin Programul „Matra”, în colaborare cu Universitatea din Groningen și fostul RAJAC (actual ApaVital) Iași. După 21 de ani, chiar dacă în 1999 situația era extrem de gravă, prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu arată că lucrurile s-au îmbunătățit considerabil și apa pe care o beau ieșenii este una de calitate și fără agenți toxici.
Ce spunea studiul apei potabile, dat publicității în 1999 și realizat de specialiști, cercetători, studenți români și olandezi
Astfel, studiul denumit „Evaluarea situației calității apei potabile în orașul Iași” prezenta, în 1999, următoarele concluzii: tehnologia de obținere a apei potabile în Iași era una învechită, totul arătând că substanțele toxice pătrundeau în cantități mai mari decât cele acceptate. Astfel, riscul îmbolnăvirilor era mai mare la sursele Chirița și Șorogari. Apoi, în pofida faptului că compușii organici toxici prezenți în apa care curgea zilnic la robinetele ieșenilor erau în normativele acceptate, exista riscul ca unul dintr-o sută de mii de locuitori să se fi îmbolnăvit grav din cauza apei consumate. Așadar, cu excepția celei care avea sursa Timișești, celelalte prezentau riscuri majore.
Conform analizelor efectuate de echipa coordonată de prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, cu ajutorul olandezilor, parametrii de calitate a apei potabile se aflau, în unele situații și în anumite perioade ale anului, cu mult sub valoarea standardelor acceptate. Dintre sursele de alimentare cu apă potabilă la Iași, cea mai periculoasă era sursa Chirița, unde compușii cancerigeni, anume „trihalometani”, aveau o concentrație situată la limita maximă admisă de normative. Conform aceluiași studiu, prezența unor metale toxice se situa între limitele normale. Totuși, erau situații când apa consumată conținea mult plumb, fapt ce ar fi putut să determine anemii, paralizii sau saturnism, respectiv nitriți și nitrați răspunzători de methemglobinemie și cancer la stomac.
„În apa de Timișești prezența acestor compuși nu este periculoasă, în timp ce apa de Șorogari sau Chirița a produs numeroase surprize. Una din soluțiile de rezolvare a tuturor acestor aspecte este retehnologizarea stațiilor de producere a apei de suprafață Prut”, arăta, în urmă cu 21 de ani, prof. univ. dr. ing. Carmen Todosiu, coordonatoarea proiectului.
„Prin acel proiect ne-am propus consultarea societății civile cu privire la problemele legate de calitatea apei potabile și analiza tehnologiei existente și a capacității laboratoarelor de a analiza micropoluanți cu caracter toxic”, declară, acum, prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu de la Universitatea Tehnică
La peste două decenii distanță, reporterii Cotidianului BZI au intrat în contact cu prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu de la Universitatea Tehnică din Iași. Demersul jurnalistic a avut în prim-plan studiul din 1999 pe care aceasta l-a coordonat și ceea ce s-a întâmplat în acest interval de timp. Universitarul reamintește că studiul a urmărit: consultarea societății civile cu privire la problemele legate de calitatea apei potabile, analiza tehnologiei existente și a capacității laboratoarelor de a analiza micropoluanți cu caracter toxic sau propuneri de îmbunătățire a situației existente.
„Studiul a presupus consultarea unui număr de 2.584 persoane (eșantion relevant) pe bază de chestionare care au fost dezvoltate în cadrul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, studenții din anul III și IV ai domeniului Ingineria Mediului intervievând subiecții din diferite zone/cartiere ale orașului Iași. În paralel, au fost analizate tehnologiile existente în acea perioadă. Analizele se efectuau în mod current de către fostul RAJAC și actualul ApaVital. Au fost determinați, în laboratoarele din Olanda, o serie de micropoluanți de interes pentru calitatea apei potabile (trihalometani, compuși clorurați nevolatili, metale grele, aluminiu etc.)”, a menționat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu.
Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul unui Workshop (noiembrie 1999) la care au participat reprezentanți ai RAJAC Iași, ai Direcției de Sănătate Publică (DSP), ONG-uri, reprezentanți ai comunității academice, studenți.
„Apa potabilă furnizată în orașul Iași (acum) este de calitate foarte bună și în permanență controlată în laboratoarele de specialitate”, anunță prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu
Mai departe, interpelată în legătură cu ceea ce s-a schimbat de atunci și până acum sau ce au făcut autoritățile responsabile în acest sens, prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu afirmă că s-au făcut progrese uriașe.
„Sunt foarte multe schimbări (în bine) care au intervenit în decursul celor 21 de ani care au trecut de atunci și anume: modificări legislative care au apărut în legislația românească în acord cu directivele europene și care includ concentrațiile maxim admisibile de poluanți cu caracter toxic sau cancerigen (micro poluanți prioritari sau emergenți), precum și necesitatea monitorizării lor curente în apele de suprafață, apa potabilă și apele uzate”, anunță prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu.
Completarea dotării stațiilor de tratare ale ApaVital Iași care produc apa potabilă cu echipamente (pre-oxidare, adsorbție pe cărbune activ, control mai bun al proceselor de coagulare-floculare și dezinfecție) care pot reține în mod eficient poluanți care pot fi precursori ai compușilor cu caracter toxic sau cancerigen este o altă schimbare majoră. Dotarea laboratoarelor de tratare și epurare din cadrul ApaVital cu aparatură performantă capabilă să identifice poluanții prioritari și emergenți, dar și certificarea acestor laboratoare de către RENAR sau Ministerul Sănătății au reprezentat inovații în domeniu.
„O mare deschidere a ApaVital către aspectele sesizate de populație privind calitatea apei potabile vizibilă în toate activitățile companiei și pe site-ul dedicat https://www.apavital.ro/calitatea-apeiunde sunt disponibile inclusiv buletine de analiză ale apei din diferite cartiere ale orașului.
Acum, apa potabilă furnizată în orașul Iași este de calitate foarte bună (la nivelui lunii ianuarie 2021) și în permanență controlată în laboratoarele de specialitate prin indicatori fizico-chimici și microbiologici în conformitate cu normativul în vigoare, Legea 458/2002, cu modificările și completările ulterioare”, a conchis prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu.