Prima pagină » Local » Informații șocante. Podul din Tudor Vladimirescu a fost la un pas de prăbușire. Scena din Genova se putea repeta oricând la Iași – FOTO

Informații șocante. Podul din Tudor Vladimirescu a fost la un pas de prăbușire. Scena din Genova se putea repeta oricând la Iași – FOTO

25 dec. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Podul Tudor Vladimirescu din municipiul Iași risca oricând să se prăbușească sub greutatea mașinilor care îl tranzitau zilnic. Pasarela din cartierul ieșean putea să cadă oricând, imaginile groazei din Genova – Italia riscând să se repede și la Iași. Podul din Iași a fost refăcut recent, structura de rezistență a acestuia fiind consolidată integral. Podul are o vechime de peste 50 de ani și nu mai corespundea standardelor de trafic din municipiul Iași

Una dintre cele mai circulate zone din municipiul Iași putea oricând să aducă o tragedie de proporții de care nimeni nu a știut vreme îndelungată. Podul din zona cartierului Tudor Vladimirescu a fost supus în ultimele luni unei reabilitări complete, decizia fiind luată de Primăria Iași. Podul a fost construit între 1964-1965 și devenise un pericol major pentru participanții la trafic. Primarul Mihai Chirica a povestit cum s-a ajuns la o asemenea situație.

„Exista un risc major de stabilitate a acestui pod. Partea de structură, de rezistență, toate cablurile, erau într-o proporție de peste 50 la sută distruse. Noi am mai pus niște rezemări în partea de jos a podului pentru a-i putea asigura o siguranță până la finalizarea lucrărilor. Perioada de garanție nu este cea neapărat conferită de constructor, de 24 luni. Garanția acestui pod trebuie să fie măcar de 100 ani de acum încolo. S-a schimbat soluția tehnică, s-a intervenit și cu o suprabetonare care să permită rezistența îndelungată a acestui pod”, a spus primarul Mihai Chirica.

Risc de prăbușire a podului Tudor Vladimirescu. Detaliile care amintesc de tragedia de la Genova

În cursul anului 2018, în localitatea italiană Genova a avut loc o tragedie de proporții. Podul Morandi, inaugurat în urmă cu 53 de ani, a cedat sub ochii îngroziți ai oamenilor din Genova. Structura s-a prăbușit pe o distanță de câteva zeci de metri, 35 de persoane pierzându-și viața. Structura de rezistență a cedat complet, iar pasarela rutieră s-a prăbușit într-o clipită.
Autoritățile ieșene au arătat că o asemenea tragedie putea să se repete și la podul din zona Tudor.

„Podul Tudor Vladimirescu era într-un real pericol de prăbușire. A fost construit exact după soluția tehnică a podului care s-a prăbușit în Italia și care a dus la victime omenești. Am făcut o expertiză tehnică care a demonstrat că suferea de condițiile care au dus la prăbușirea podului din Italia. De aceea l-am inclus în proiectul de reabilitare și consolidare”, a adăugat primarul Miha Chirica.

Detalii de groază despre podul Tudor Vladimirescu din municipiul Iași

Conform proiectului, traficul intens a dus la degradarea continuă a podului. Acesta a fost proiectat în urmă cu 5 decenii pentru un alt modul de încărcare a suprastructurii, traficul rutier fiind tot mai intens. Starea jalnică a podului din Tudor Vladimirescu a făcut ca Primăria Iași să treacă la o expertiză tehnică și apoi la un proces de reabilitare, alături de liniile de tramvai din zonă.

„Podul a fost construit în perioada 1964-1965 și se află în exploatare de aproximativ 53 de ani. În acest interval nu au fost efectuate decât lucrări de întreținere curentă și intervenții minore asupra elementelor componente ale structurii. Lipsa lucrărilor de reparații capitale a condus la o continuă degradare a podului, afectând în timp și desfășurarea traficului în condiții de siguranță. Din punct de vedere al aprecierilor generale asupra stării tehnice prezentate în respectivul normativ aflat în vigoare, structura prezintă o stare tehnică nesatisfăcătoare, elementele constructive fiind într-o stare avansată de degradare”, se arată în proiectul de reabilitare a structurii rutiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *