Prima pagină » Eveniment-Social » Informații importante pentru elevi! Iată cât de drastice sunt sancțiunile în anul școlar 2024-2025
Informații importante pentru elevi! Iată cât de drastice sunt sancțiunile în anul școlar 2024-2025

Informații importante pentru elevi! Iată cât de drastice sunt sancțiunile în anul școlar 2024-2025

22 aug. 2024, 03:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

În Statutul Elevului 2024, capitolul „sancționarea elevilor” vine cu mai multe completări. Elevii care se abat, din punct de vedere disciplinar, vor fi sancționați începând cu o observație individuală, însă, în cel mai rău caz, pot ajunge să fie exmatriculați.

Iată cât de drastice sunt sancțiunile în anul școlar 2024-2025

În Statutul Elevului 2024 este menționat faptul că elevii care se abat din punct de vedere disciplinar în spațiul unității de învățământ preuniversitar vor fi sancționați.

„Elevii din sistemul de învățământ de stat, particular și confesional autorizat/acreditat care săvârșesc în mediul școlar abateri disciplinare, respectiv, fapte prin care se încalcă dispozițiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele școlare, vor fi sancționați în funcție de gravitatea acestora, conform prevederilor prezentului statut. Pentru a fi sancționați, elevii trebuie să comită abaterile disciplinare în spațiul unității de învățământ preuniversitar, în cadrul activităților școlare sau, în cazul celor extrașcolare, organizate de cadre didactice, în afara perimetrului unității de învățământ sau în cadrul activităților școlare sau extrașcolare, desfășurate în mediul online. Elevii au dreptul la apărare, conform legii”, se arată în Statutul Elevului 2024.

Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt: observație individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, suspendarea elevului pe o durată limitată de timp; conform legii, preavizul de exmatriculare, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ; conform legii, exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ; conform legii și exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.

Procedura de aplicare a sancțiunilor

Procedura de aplicare a sancțiunilor prevăzută parcurge, în mod obligatoriu, următoarele etape: informarea în scris a elevilor și a părinților/reprezentanților legali cu privire la abaterile comise, intervievarea, pentru cazurile de violență; după caz, consultarea managerului de caz, desemnat de DGASPC, și oferirea posibilității de contestare a sancțiunii în scris.

În procesul de sesizare și analiză disciplinară a elevilor, comunicarea cu părinții/reprezentanții legali se realizează în absența elevilor, într-un spațiu dedicat, care asigură confidențialitatea în prezența consilierului școlar și a mediatorului școlar dacă este necesar. Procedura de sesizare și analiză disciplinară a elevilor, precum și procedura de aplicare a sancțiunilor, sunt elaborate la nivelul unității de învățământ și aprobate de consiliul de administrație al acesteia, în baza prevederilor prezentului statut.
Observația individuală constă în atenționarea elevului cu privire la încălcarea regulamentelor în vigoare ori a normelor de comportament acceptate. Sancțiunea este propusă de profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte/cadrul didactic care a observat faptele susceptibile de sancțiune și este analizată, aprobată și aplicată de către învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar/profesorul diriginte. În cazul contestării sancțiunii, aceasta este soluționată de consiliul clasei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
22 august 2024
22 august 2024