Prima pagină » Titlurile zilei » Informația pe care o așteaptă toți pelerinii! Cum va fi împodobit baldachinul: „Am pregătit delphinium”

Informația pe care o așteaptă toți pelerinii! Cum va fi împodobit baldachinul: „Am pregătit delphinium”

07 oct. 2022, 02:00,
Andreea Timofte în Titlurile zilei

Familia Buştei din București cumpără anual câte un camion cu flori și vine la Iași pentru a împodobi baldachinul în care este așezată racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Acesta este al 19-lea an de când familia Buștei face acest gest cu ocazia prăznuirii hramului Sfintei Parascheva, 14 octombrie.

Pentru ei, Sfânta Cuvioasă Parascheva a reușit să ofere o bucurie nemărginită, acesta fiind motivul pentru care toţi membrii familiei Buștei vin an de an la Iaşi ca să decoreze baldachinul

Totul a început în 2004, când Florentina Buștei a văzut-o pe Sfânta Parascheva. Femeia era însărcinată în acel moment, iar Sfânta i s-a arătat în vis. În acel moment, a înţeles că îi va proteja familia, iar ea a decis să-şi arate recunoştinţa şi mulţumirea.

Şi anul acesta, pentru a o cinsti pe Sfânta Parascheva, cei din familia Buștei au decis să facă ceva special. De aproape două decenii, oamenii au pe mână o afacere cu flori, însă de când vin la Sfântă, pentru ei viaţa s-a schimbat radical.
Anul acesta au ales o serie de flori cu adevărat speciale, în diferite culori. Astfel, baldachinul va fi împodobit cu trei tipuri diferite de crini, crizanteme, cinci tipuri de trandafiri, delphinium și verdeață.

Baldachinul va fi împodobit din nou

Baldachinul în care este scoasă racla cu moaștele Sfintei Parascheva este împodobit de familia Buștei din București. Pentru a 19-a oară, membrii familiei, alături de voluntari, vor decora cu flori baldachinul unde va fi așezată racla cu sfintele moaște și unde vor veni să se roage sute de mii de pelerini din toată țara.

„Anul acesta o să aducem trei tipuri de crini și crizanteme, cinci tipuri de trandafiri, delphinium și ierburi verzi. Am descoperit ce înseamnă Sfânta Parascheva, cei care nu cred nu își dau seama despre ce e vorba. Se simte puterea divină, de câte ori plecam de acolo, poate că eram mai fericiți, mai pregătiți pentru viață. După atâția ani, pot spune că a devenit firesc să fie împodobit baldachinul. Îl împodobim pentru Sfântă, în primul rând, dar, în același timp, și oamenii se bucură sau așa îi primește Sfânta acolo. Astea e ideea, să se bucure toată lumea, inclusiv noi.

Și înainte se puneau flori la icoane, în biserici, dar acum a devenit o tradiție frumoasă. Mereu s-au oferit oameni să ne ajute să împodobim, inclusiv din Iași, Suceava, Bacău… sunt și voluntari, florile sunt fixate pe niște bureți”, a declarat soțul Sandu Buștei.

Așa a început totul

Florentina Buștei, în vârstă de 50 de ani, este femeia care se ocupă personal de împodobirea baldachinului, cu aproximativ o săptămână înainte de marea sărbătoare. În primăvara anului 2004, a avut un vis care a făcut-o să se cutremure și să ia această decizie. Era însărcinată și a considerat acest vis ca fiind un semn divin. În fiecare an reușește să facă cea mai specială comandă de flori. Mii de fire de flori, de toate soiurile, sunt livrate direct din Olanda.

„Eu am fost prima dată în Iași la vârsta de 11 ani, într-o tabără. În 2004, eram însărcinată și am avut un vis care m-a marcat. Mi s-a arătat Sfânta Parascheva și mi-a spus să am foarte mare grijă de copilul pe care îl voi naște. Am respectat toate controalele și evaluările, iar pe 12 octombrie am născut o fetiță sănătoasă, care acum împlinește 12 ani. După naștere, am avut al doilea vis. Eram în fața Mitropoliei și nu puteam păși pentru a ajunge la sfintele moaște. Atunci am realizat că trebuie să fac ceva pentru că Dumnezeu mi-a dăruit trei copii sănătoși. Noi avem în București un depozit angro de flori, o afacere de familie din care trăim. Am sunat la Mitropolie și le-am spus că vreau să mă ocup de împodobirea baldachinului. În octombrie 2004, am ajuns în Iași cu o mașină de flori și am reușit să facem un aranjament impresionant pe o ploaie torențială”, povestește Florentina Buștei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 noiembrie 2024
18 noiembrie 2024