Inflația a ajuns la un nivel record în România ultimilor ani, iar economistul Mircea Coșea explică că prețurile ridicate sunt din cauza unei specule. Vă amintim faptul că sunt scumpiri generalizate în această perioadă. În sensul că prețului unui kilogram de cartofi a crescut cu peste 50%. La fel s-a întâmplat și la uleiul alimentar, dar sunt procente de majorări și la carnea de porc, ouă sau făină.
Mircea Coșea explica recent faptul că România poate intra în incapacitate de plată dacă Guvernul nu emit un plan național pentru redresare economică.
Există o speculă în România, odată cu inflația record, spune Mircea Coșea
Invitat o emisiune TV, economistul Mircea Coșea susține că inflația record din România nu reprezintă vârful crizei economice și că situația va deveni și mai sumbră. În altă ordine de idei, acesta susține că prețurile curente de pe piață sunt rodul unei specule
” Din păcate, vestea e proastă, pentru că avem de suportat o iarnă grea. (…) Cred că este nevoie de luarea unor măsuri mai accentuate în ceea ce privește prețurile, mai ales la alimente, acolo unde oferta internă poate să contribuie la reducerea prețurilor.”, a mai spus Mircea Coșea.
Rata anuală a inflației crește simțitor de la o lună la alta, arată Mircea Coșea care citează un comunicat al celor de la INS. Așadar, dacă în iulie aveam inflație de 15%, în luna august, inflația a urcat la 15,3%:
” Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) este 11,0%”, arată INS, într-un comunicat de presă transmis luni.
Inflația se manifestă atunci când se înregistrează o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor, nu doar ale unor articole specifice, ceea ce înseamnă că astăzi poți cumpăra cu un leu, mai puțin decât ai putut cumpăra ieri. Cu alte cuvinte, inflația reduce valoarea monedei în timp.
Scumpiri pe bandă rulantă în România
Sunt date care arată că până în acest moment în România au fost scumpiri pe bandă rulantă. Vorbim despre majorări de prețuri în toate domeniile. Cele mai mari scumpiri au fost cele înregistrate la gazele naturale.
Situația secetoasă din acest an și scumpirea gazelor naturale sau a îngrăşămintelor a dus majorări cheie și la principalele produse agricole. Așadar, cartofii s-au scumpit cu peste 50%, iar uleiul alimentar cu aproximativ 50%. Specialiştii afirmau recent faptul că în industria alimentară nu vor fi singurele scumpiri. Carnea de porc ar putea să se scumpească cu 40%, până la iarnă, şi va ajunge la peste 40 de lei per kilogram. Același trend se va înregistra și la ouă, sau cașcavalul care ar putea să ajungă și la 100 de lei per kilogram.
Inflația din România pare să fie principala cauză a scumpirilor din ultima vreme, dar autoritățile ar putea să intervină pe piață să vadă dacă nu există o speculă, așa cum afirmă Mircea Coșea.