Prima pagină » Business în România » Inflația este în scădere în România dar se anunță noi scumpiri la alimente

Inflația este în scădere în România dar se anunță noi scumpiri la alimente

29 iul. 2024, 14:34,
BZI.ro, în Business în România

România pare că se îndreaptă către o situație dramatică pentru că, în pofida faptului că inflația este în scădere, se anunță noi scumpiri la alimente. Sunt mai multe cauze pentru care aceste prețuri devin necontrolabile.

Inflația din România este cea mai mare din Uniunea Europeană, iar Guvernului PSD-PNL pare să nu îi pese despre acest aspect. Singura măsură luată de autorități este cea de plafonare a adaosului la alimentele de bază. Măsura a fost un eșec crunt pentru că marile lanțuri de supermarketuri, pentru a menține rata de profit, au scumpit celelalte produse. În realitate românii au plătit mai puțin pentru alimente de bază, dar mult mai mult pentru restul produselor.

Inflația este în scădere în România dar se anunță noi scumpiri la alimente

Inflația este în scădere, dar prețurile din piețe și magazine cresc necontrolat. Alimentele preferate de români în timpul verii au devenit extrem de scumpe. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, plătim mult mai mult pentru legume și fructe, iar experții avertizează că scumpirile vor continua. Cei mai afectați sunt vârstnicii, care nu își pot acoperi cheltuielile lunare și sunt nevoiți să renunțe la multe produse alimentare.

Realitatea arată că inflația scade doar pe hârtie, în timp ce prețurile cresc constant, îngrijorând oamenii că în curând nu își vor mai permite să cumpere alimente.

Un kilogram de roșii costă acum până la 10 lei în piață, în timp ce la producători este de până la 10 ori mai ieftin. Un kilogram de piersici ajunge la 8 lei. Pensionarii sunt cei mai afectați, mare parte din veniturile lor fiind cheltuite pe medicamente și facturi, rămânându-le doar câțiva lei pentru mâncare.

În perioada următoare, experții prognozează noi scumpiri din cauza accizei la carburanți aplicată de Guvernul PNL-PSD, dar și a secetei.

Dezastru economic în România! Marcel Ciolacu se face că nu vede

România traversează un dezastru economic în ultima perioadă, iar Marcel Ciolacu se face că nu vede. Mai preocupat de candidatura sa la alegerile prezidențiale, premierul pare că este pur și simplu o marionetă pusă în fruntea Executivului.

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, cel mai mare preț la energie din Europa, cele mai mari scumpiri, și printre cele mai mici salarii.

Nu este de mirare că în fiecare an sunt zeci, poate sute de mii de români care aleg să plece din țară pentru a munci în alte zone din Europa unde nivelul de trai este mult mai ridicat decât la noi. Statul român nu uită de diasporă, iar o lege recentă prevede o impozitare de 70% a banilor care provin din afara țării dacă provienența lor nu poate fi justificată. Adică, un român care lucrează într-un stat U.E. trebuie să depună documente justificative pentru sumele de bani pe care le trimite. Un alt proiect de lege, de această dată propus de Mircea Geoană este publicarea veniturilor incasate de fiecare român. Toate aceste măsuri de a pune mâna pe cât mai mulți bani din buzunarele românilor duc la inflație mare și la noi scumpiri la alimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *