Prima pagină » Actualitate » Inflația din SUA a ajuns la un nivel record, susține Janet Yellen

Inflația din SUA a ajuns la un nivel record, susține Janet Yellen

08 iun. 2022, 09:08,
în Actualitate

Secretarul Trezoreriei recunoaște că regretă că a descris inflația ca fiind „tranzitorie” și spune că este „o problemă economică de top în acest moment” în SUA. Cu toate că Janet Yellen a venit în fața Congresului SUA să prezinte bugetul lui Joe Biden pe 2023, ea nu a scăpat și de comentariile incomode.

În trecut, republicanii l-au atacat pe Joe Biden în contextul în care economia din SUA este la pământ. Joe Biden afirma în trecut că situația economică din SUA este una grea, dar că aceasta va fi remediată în curând. În replică, Donald Trump a dat vina pe invazia lui Vladimir Putin în Ucraina și a afirmat faptul că, dacă el era încă președinte, liderul de la Kremlin nu îndrăznea să facă un asemenea gest.

Inflația din SUA a atins un nivel record

Janet Yellen a spus Congresului că SUA se confruntă marți cu „niveluri inacceptabile de inflație”, în vreme ce secretarul Trezoreriei s-a apărat de criticile la adresa comentariilor ei anterioare conform cărora creșterea prețurilor este „tranzitorie”.

Deși audierea cu comisia de finanțe a Senatului a fost centrată pe bugetul lui Joe Biden pentru 2023, Yellen a fost forțată să răspundă la întrebări despre inflație, inclusiv la unele despre cum a spus cândva că inflația va fi „tranzitorie” sau temporară. Ca răspuns la o întrebare despre modul în care a încadrat inițial inflația, Yellen a spus:

„Când am spus că inflația va fi tranzitorie, ceea ce nu anticipam a fost un scenariu în care am ajunge să ne confruntăm cu mai multe variante de Covid care s-ar lupta. economia noastră și lanțurile globale de aprovizionare. Nu îmi imaginam impactul asupra prețurilor alimentelor și energiei pe care le-am văzut de la invazia Ucrainei de către Rusia”.

Janet Yellen este Secretarul Trezoreriei SUA

Yellen a spus că ea și președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, „ar fi putut folosi un termen mai bun decât tranzitoriu”.

” Nu există nicio îndoială că avem presiuni inflaționiste uriașe, că inflația este într-adevăr principala noastră problemă economică în acest moment și că este esențial să o rezolvăm. Mă aștept ca inflația să rămână ridicată, deși sper foarte mult că va scădea acum.”

Economia din SUA la un pas de dezastru

Cu toate că Joe Biden a avut un discurs în Congresul SUA care îndemna la calm, situaţia economică din SUA nu este una bună. Puternică afectată de războiul din Ucraina, SUA resimte din plin criza mondială economică. Republicanii, susţinătorii lui Donald Trump, au descris situația ca fiind unică în istorie.

De exemplu republicana Kim Reynold care este guvernator al statului Iowa a vorbit despre faptul că Joe Biden a adus țara în anii 1980 în momentul în care inflația afecta familile iar valul de crime violente strivea orașele SUA. Un alt subiect abordat de guvernator este şi politica externă spunând că în anii 70 ”armata sovietică încerca să redeseneze harta lumii”. Guvernatorul a mai precizat faptul că retragerea dezastuoasă din Afganistan a costat numeroase vieți americane și că gestul a dus la o trădare a aliaților și la o încurajare a inamicilor.

Așadar, faptul că inflația este una record în SUA nu aduce motive de liniște pe piața internațională care este interconectată cu cea din Statele Unite ale America.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *