Prima pagină » Actualitate » Inflaţia din România a ajuns la un nou record! Românii vor plăti mai mult pentru aceleași produse
Inflaţia din România a ajuns la un nou record! Românii vor plăti mai mult pentru aceleași produse

Inflaţia din România a ajuns la un nou record! Românii vor plăti mai mult pentru aceleași produse

10 iun. 2022, 13:02, 1 ,
în Actualitate

Inflația din România a ajuns la incă un nou record pe lună mai. În acest fel românii vor plăti şi mai mult pentru aceleași produse. Așadar, vorbim despre o rată a inflației care a ajuns la 14,5%.

Vă aducem aminte faptul că inflația record din România aduce scumpiri la toate produsele. Asta în timp ce salariile românilor au rămas la fel.

Inflația din România, un nou record în luna mai

Conform datelor economice făcute publice, inflația anuală din România a ajuns la un nou record. Vorbim despre un procent de 14,5% în luna mai, comparativ cu luna aprilie când există un procent de 13,8%. Prețurile de consum au crescut şi ele cu 1,2% în mai comparativ cu luna aprilie. Media prețurilor de consum în ultimele 12 luni față de precedentele 12 luni din 2020-2021 este de 9,2%.

Nici la nivelul mărfurilor situația nu este una mai decentă. Așadar, prețurile mărfurilor au crescut în mai, față de mai 2021 cu 14,25%, iar la mărgurile nealimentare cu 17,8%. Serviciile s-au majorat cu 7,47%.

De la început de an rata inflației este într-o continuă creștere, astfel:

ianuarie 2022 – 8,4%
februarie 2022 – 8,5%
martie 2022 – 10,2%
aprilie 2022 – 13,8%
mai 2022 – 14,5%

Guvernul României pare că bate pasul pe loc la capitolul măsuri ferme pentru piață. Guvernanții au explicat mai multe lucruri care vor fi implementate în noul Cod Fiscal. Una dintre măsuri este creșterea TVA-ului la produsele care conțin zahăr, dar și majorarea accizelor la produsele din tutun clasic sau încălzit.

Toate alimentele s-au scumpit

Odată cu inflaţia, au crescut și prețurile la alimente. Din aceste considerente, românii care au același salariu ca înainte de criză economică, sunt puși în situații dificile. O statistică arată faptul că cei mai afectați de scumpiri au fost cartofii. Așadar, un kilogram de cartofi este mai scump cu 50% comparativ cu anul trecut. De altfel, un litru de ulei este mai scump cu 44%, un kilogram de făină cu 30%, iar situația se repetă și la mălai, pâine sau brânză.

Nici la capitolul carne nu stăm bine. Unii producători dau vești rele românilor și afirmă faptul că prețul la lactate va crește cu 20% până la sfârșitului anului, iar carnea de porc va avea un preț cu 40% mai mare în decembrie 2022. O principală cauză este cea a faptului că prețul furajelor s-a dublat, iar motorina este mai scumpă cu până la 3 lei per litru comparativ cu anul precedent. Fermierii au spus, la acea dată faptul că sunt obligați să-și mărească prețurile mărfurilor pentru că nu fac față cheltuielilor, iar o stagnare a prețurilor o să îi trimită direct în faliment.

Când vorbim despre gazele naturale sau produsele nealimentare, scumpirile sunt de-a dreptul şocante. Așadar, prețul acestora s-a majorat chiar şi cu 86%. Ca drept exemplu, un litru de combustibil costă cu 38% mai mult decât perioada precedentă, iar pentru energia electrică și termică plătim mai mult cu 18%, respectiv 22%.

În confluzie, înflația din România va înregistra record după record, iar acest lucru coraborat cu ROBOR, va duce la situații extrem de tensionate.

Comentarii
  • Intodeauna si peste tot in lume datele ”oficiale” sunt mincinoase si facute din pix !, intodeauna expertii sinceri va pot zice ca datele reale sunt duble fata de cele ”oficiale” pentru cei optimisti, pentru cei realisti sunt triple iar pentru cei pesimisti sunt de patru ori fata de cele ”oficiale ” !, si da intradevar sunt unii experti economici mondiali care prevad o prabusire economica de peste 50% si chiar de 80 % pina in primavara anului 2023 !, eu doar ma stric de ris amintindumi ca doar acum 3 , 4 luni in urma imi stergeati absolut toate comentariile contradictorii la articolele astea bullshit ! inca de la inceputul anului scrieam ca pina in vara inflatia reala o sa fie de 35% si iata ca sa adeverit !, daca o sa scriu acum ce va asteapta la toamna iarna iar o sa stergeti comentariul !, asa ca va las sa dati cu capul de toti peretii disperati emotional si ruinati financiar !, 90 % dintre voi veti suferi lovituri financiare puternice , falimente , foame in nici un an de acum incolo ! si da sunt un ”preper” care urmareste de citiva ani buni situatia globala si mam pregatit oarecum de vreo citiva ani in privinta asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *