Inflația a ajuns la un record în România, potrivit Institutului Național de Statistică ce dă peste cap așteptările BNR. Inflația a ajuns la 13,8%, comparativ cu predicțiile Băncii Centrale care estimau un 12%.
În acest context, prețurile la alimente au crescut considerabil, iar ratele bancare au crescut și ele mai ales după ce BNR a majorat dobânda cheie. Majorarea dobânzii cheie va duce la o scumpire a creditelor bancare, iar românii vor scoate și mai mulți bani din buzunar. Desigur, aceste scumpiri a creditelor sunt plusate și de creșterea ROBOR care este una considerabilă.
Inflația, nivel record în România
INS arată faptul că inflația a ajuns la 13,8% în luna aprilie în România, cu aproape 2% mai mult decât estimările Băncii Centrale. Acest lucru este și mai grav în contextul în care cu doar o lună înainte, în martie, inflația era de 10,15%, iar în februarie inflația era de 8,53%.
Inflația mare se regăsește şi la prețurile de pe raft. Așadar, instituția precizează faptul că în doar o lună, prețurile de consum au crescut cu 3,7% comparativ cu lună martie. O altă statistică arată faptul că rata medie a prețurilor de consum din ultimul an au crescut față de precedentele 12 luni cu 7,4%. De altfel, indicele armonizat al prețurilor de consum este mai mare cu 102,37% în aprilie comparativ cu lună martie.
Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 11,7%, iar rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum este 6,4%, arată antena3.ro.
Unii specialiști au afirmat în repetate rânduri că inflația reală depășește cu ușurință datele oficiale. Acest lucru se poate vedea și în piață unde românii sunt loviți din plin și de scumpirea gazelor naturale sau a curentului electric.
Alimentele s-au scumpit în mod considerabil
Pe de altă parte în România există scumpiri fără precedent la alimente. Specialiștii susțin că alimentele s-ar putea scumpi și cu până la 40%. Așadar, vorbim despre faptul că prețul la lactate va crește cu 20%, iar carnea de porc va avea un preț cu până la 40% mai mare decât în perioadă anterioară. Principala cauză este cea că prețul la furaje s-a dublat, motorina este cu mult mai scumpă decât în urmă cu un an. Războiul din Ucraina este principala cauză care a dus la aceste scumpiri. Scumpirile vor exista până în toamnă. Anterior, BNR anunța că se așteaptă la o rată de inflație de aproximativ 11%:
”BNR estimează o inflație de 11,23% în iunie. Scumpirile se vor mai tempera spre toamnă, dar vor continua până în 2023. Abia în decembrie 2023 am putea avea o inflație de 3%. Ca să știți ce urmează”, spunea analistul economic Adrian Negrescu.
Producătorii au mai afirmat faptul că aceștia trebuie să mărească prețul la produsele alimentare, în special la carnea de porc pentru că dacă nu vor lua o asemenea măsură vor intra direct în faliment. Așadar, cu o rată de inflație record în România, românii vor face din ce în ce mai greu față cheltuielilor. Mai ales în contextul în care salariile și pensiile au rămas cam la același nivel.
Intodeauna inflatia reala este cel putin dubla fata de cifra oficiala care este intodeauna o minciuna !, cind scriam comentarii cum ca inflatia reala ar fi in jurul a 35 % imi stergeati comentariile toate !, acu beliti ochii la realitate !, pontul meu de atunci si de acum este sa fiti cu ochii pe preturile la energie !, acolo oficialitatile nu prea mai pot jongla adevarul !, acolo vedeti inflatia reala !, cit despre cresterea dobinzilor e nasol , mi-ati sters toate comentariile de acum 3, 4 luni in care spuneam ca o sa mareasca de cel putin 3, 4 ori dobinzile anul asta !, ei uite ca BNR tocmai lea majorat a patra oara ! si nuu e ultima oara vor mai fi citeva anul asta !, pentru a redresa inflatia si criza dobinda cheie TREBUIE sa fie cu cel putin un punct peste cifra de inflatie !, acu ghiciti voi cit ar trebui sa fie