Prima pagină » Lifestyle » Inflamația ganglionilor limfatici: de ce apare și cum se tratează
Inflamația ganglionilor limfatici: de ce apare și cum se tratează

Inflamația ganglionilor limfatici: de ce apare și cum se tratează

17 sept. 2020, 07:21,
în Lifestyle

Ganglionii limfatici fac parte din sistemul imunitar uman. Acestea sunt „filtre” care permit limfei să treacă prin ele însele și să recunoască microorganismele periculoase cu ajutorul celulelor sistemului imunitar. Microorganismele care prezintă o amenințare pentru sănătatea umană sunt apoi distruse de limfocite.

Există câteva sute de ganglioni limfatici în corp și sunt de obicei localizați de-a lungul vaselor limfatice care trec de-a lungul venelor mari. Există următoarele tipuri de ganglioni limfatici: occipital, cervical, submandibular, bărbie, supraclavicular și subclavian, axilar, cot, inghinal, popliteu.

De ce se inflamează ganglionii limfatici?

– Ganglionii limfatici se pot inflama și mări atunci când sistemul imunitar răspunde la inflamație. Acest fenomen se numește limfadenită reactivă .

Principalele motive pentru apariția lor:

  • boli ale tractului respirator superior;
  • otita medie;
  • infecții cauzate de un virus sau bacterii;
  • rănire. Vătămarea masivă a țesuturilor și vindecarea au loc prin răspunsul inflamator al sistemului imunitar.

Majoritatea cazurilor de ganglioni limfatici mărite sunt temporare. Mărirea ganglionului limfatic în sine nu este periculoasă. Pe măsură ce inflamația scade, ganglionul limfatic va scădea și durerea va dispărea.

Cum se tratează inflamația ganglionilor limfatici

Dacă inflamația ganglionului limfatic (limfadenopatie reactivă sau limfadenită reactivă) este asociată cu o boală inflamatorie locală (de obicei a căilor respiratorii superioare), atunci nu se efectuează niciun tratament specific pentru ganglionii limfatici. În acest caz, boala însăși trebuie tratată.

În unele cazuri, poate apărea limfadenită bacteriană (sau purulentă) . Simptomele sale:

  • ganglion limfatic mărit;
  • durere;
  • roșeață a pielii de deasupra acestuia;
  • deteriorarea stării de sănătate;
  • creșterea temperaturii.

În această situație, trebuie să consultați un medic generalist care va alege tacticile corecte de diagnostic și tratament. Apropo, în cazul unei creșteri a ganglionilor limfatici, o consultație online nu va funcționa. Medicul trebuie să efectueze o examinare și să afle exact cum s-au schimbat ganglionii limfatici.

Ce să nu faci cu inflamația ganglionilor limfatici

Nu vă panicați. Dacă un ganglion limfatic mărit este asociat cu o boală respiratorie și scade pe măsură ce boala este tratată, nu este necesară nicio acțiune specială. Dacă durerea crește, ganglionul limfatic continuă să crească, pielea deasupra acestuia devine roșie și fierbinte, ar trebui să consultați un medic.

Nu face comprese fierbinți. De asemenea, nu este nevoie să folosiți unguente de încălzire pentru a freca ganglionii limfatici – aceasta stimulează inflamația și intensifică simptomele (durere, roșeață, febră). Puteți folosi căldură uscată, cum ar fi o eșarfă de lână, înainte de a vă consulta medicul, dacă doriți.

Ganglioni limfatici și oncologie

Ganglionii limfatici se pot mări odată cu cancerul. Celulele canceroase intră în vasele limfatice și încep să crească acolo. În astfel de cazuri, ganglionii limfatici rareori se rănesc, dar devin foarte densi la atingere.

Care este rezultatul

Inflamația ganglionilor limfatici este o reacție normală a sistemului imunitar la microorganisme periculoase. Dacă ganglionii limfatici se inflamează din cauza unei boli respiratorii, tratați-o – și ganglionii limfatici vor reveni, de asemenea, la normal. Dacă inflamația este însoțită de febră, durere, roșeață a pielii, consultați-vă medicul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025