Conducerea Baroului Iași a stabilit ziua următoarei ședințe a Consiliului instituției. „Prin Decizia de pe 16 octombrie 2019 a Decanului, se convoacă ședința Consiliului Baroului Iași pentru ziua de 29 octombrie 2019, în Sala «Carmen Bernic»”, au precizat reprezentanții instituției. Potrivit acestora, ședința va cuprinde și depunerea jurământului de către avocații nou-primiți în profesie.
De asemenea, va fi verificată situația avocaților cu restanțe mai mari de trei luni la taxe și impozite. La ultima ședință, conducerea Baroului Iași a amânat luarea vreunei decizii privind obligativitatea membrilor instituției de a da o declarație pe propria răspundere privind apartenența la vreun serviciu de informații.
Conform șefului Baroului ieșean, amânarea nu l-a oprit pe el și pe câțiva colegi să depună deja aceste declarații, dând astfel un exemplu. „Există o decizie a Comisiei Permanente a UNBR, prin care li se recomandă tuturor avocaților să dea aceste declarații. Am luat în discuție această recomandare. A fost o inițiativă ca noi, cei din Consiliu, să fim primii care să dăm declarații. Eu și patru-cinci consilieri am depus acea declarație”, a menționat recent Tudor Duca, decanul Baroului Iași. Potrivit acestuia, decizia de amânare a venit ca urmare a faptului că au existat argumente pro și contra stabilirii ca obligație a avocaților de a da aceste declarații.
De unde a apărut ideea
Totul a pornit în urmă cu aproximativ o lună, când avocatul Marius Sebastian Striblea, vicepreședinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) și fost decan al Baroului Iași, a dat startul unei campanii. Prin aceasta, el a anunțat că ar vrea să scape de eventualii securiști care activează în avocatură. La acea dată, Marius Striblea a postat pe pagina sa de Facebook o declarație pe propria răspundere prin care arăta că nu a fost și nu este ofițer sub acoperire, colaborator, informator, lucrător al vreunui serviciu de informații. Mesajul avocatului Striblea a apărut în contextul în care avocatul bucureștean Corneliu Liviu Popescu a trimis o scrisoare conducerii UNBR, prin care solicita modificarea statutului profesiei. Scopul era de a introduce interdicția avocaților de a fi și colaboratori acoperiți ai serviciilor de informații