Infiltrațiile cu ozon se folosesc în tratamentul a numeroase afecțiuni, în special cele specifice ramurii ortopedice. Iată care sunt beneficiile și contraindicațiile terapiei cu ozon.
Ozonoterapia sau terapia cu ozon reprezintă un tratament natural, alternativ, neinvaziv și nedureros, recunoscut pentru impresionantele sale efecte vindecătoare, în cazul afecțiunilor întâlnite în medicina ortopedică, generală sau estetică. Scopul terapiei cu ozon este de a hrăni celulele cu mai mult oxigen, pentru ameliorarea unei boli sau a unui traumatism articular ori muscular. Tratamentul presupune infiltrarea unei cantități calculate și controlate de ozon în sânge, fapt ce contribuie la o creștere cantitativă de oxigen.
Fundamentul pe care se bazează terapia cu oxigen este următorul: „orice ţesut afectat de către un accident sau o boală prezintă o slabă oxigenare”, scrie ortopedie.arcalife.ro.
De câte tipuri sunt infiltrațiile cu ozon și ce afecțiuni tratează?
Infiltrațiile cu ozon pot fi peri-articulare sau intra-articulare. Infiltrațiile peri-articulare sunt extraordinare în cazul traumatismelor ce implică nu doar articulația, ci și tendoanele sau musculatura. În schimb, infiltrațiile intra-articulare (injectările cu ozon în interiorul articulaţiei vătămate) sunt recomandate în cazul oricărui tip de artroză, după operația de menisc (ruptura sau fisura de menisc), intervenția de ligamentoplastie (ruptura de ligamente colaterale sau încrucişate), inserţia coafei rotatorii (cazul coxartrozelor sau fracturilor de col femural), cura instabilităţilor de humerus, artrite, bursite, tendinite și altele asemenea.
Durata unui tratament cu ozon este de aproximativ 20 de minute per ședință. Numărul de ședințe variază în funcție de diagnosticul pacientului.
Ozonoterapia este indicată în tratamentul următoarelor afecțiuni ortopedice: artroză, gonartroza, coxartroza, artroza de gleznă sau artroza umărului (neavansată), tendinitele de orice fel, inclusiv tendonul Achilean, bursitele de orice fel, fisurile şi rupturile de menisc, rupturile de ligamente încrucişate sau colaterale, spondiloze cervicale dorsale sau lombare, luxaţii la nivel de şold, osteoporoză, hernia de disc cervicală şi hernia de disc lombară.
Terapia cu ozon poate fi asociată cu alte metode de vindecare naturale, bazate pe adăugări de compuși organici, cum este tratamentul cu acid hialuronic.
În prezent, tratamentele ozonoterapeutice sunt folosite, pe larg, în următoarele țări dezvoltate: Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Franţa, Suedia, Italia, etc.
Beneficii și contraindicații ale infiltrațiilor cu ozon
Ozonoterapia contribuie la regenerarea țesuturilor, datorită proprietăților antibacteriane, antifungice și antivirale. Printre beneficiile infiltrațiilor cu ozon se numără: regenerarea țesuturilor bolnave în mod natural, activarea proceselor metabolice și enzimatice, întărirea sistemului imunitar și stimularea mecanismelor organice reparatorii, eliminarea toxinelor acumulate la nivel celular, reducerea durerilor și a inflamațiilor, reglarea pH-ului, îmbunătățirea circulației sangvine, oprimizarea funcțiilor organelor și sistemelor de organe, creșterea mobilității articulare. De asemenea, terapia cu ozon crește mobilitatea articulară, nu produce alergii, intolerante sau efecte adverse și reduce consumul de medicamente și, implicit, reacțiile secundare ale acestora.
În ciuda faptului că prezintă o gamă largă de beneficii, infiltrațiile cu ozon prezintă și contraindicații. Astfel că, persoanelor care suferă de hipertiroidie, trombocitopenie, deficit de G-6-PD (glucoza-6-fosfat dehidrogenaza) sau prezintă tulburări de coagulare a sângelui nu le este indicată terapia cu ozon. De asemenea, nici femeile însărcinate nu pot beneficia de un astfel de tratament.