Prima pagină » Sanatate » Infestarea cu păduchi la copii. Cum putem să combatem paraziții

Infestarea cu păduchi la copii. Cum putem să combatem paraziții

18 iun. 2024, 16:00,
BZI.ro, în Sanatate

Infestarea cu păduchi la copii este o problemă întâlnită destul de des și este o problemă deranjantă. Nu prezintă un risc de transmitere a bolilor, însă este o situație deranjantă ce trebuie tratată.

Simptomele infestării cu păduchi la copii

Păduchii sunt niște insecte minuscule care se agață de firele de păr, putând fi observați cu ochiul liber. Aceștia se atașează în aceeași măsură și la adulți, indiferent de tipul de păr sau dacă este curat sau murdar.

Aceștia își depun ouăle pe firele de păr. Ouăle acestora și învelișurile lor se numesc lindini. Sunt ovale și au sub un milimetru, fiind de culoare albă sau gălbuie.

Păduchii de cap se transmit prin contact direct, din părul altei persoane. Pot, de asemenea, sa supraviețuiască perioade scurte pe haine sau alte obiecte personale, deci o perie de par care este folosita de mai multe persoane poate facilita transmiterea păduchilor.

Cel mai comun simptom este mâncărimea scalpului. Acesta poate apărea chiar și după 6 săptămâni de la infestare. Senzația de mâncărime apare în urma contactului cu saliva parazitului. Acest simptom poate ține și la câteva săptămâni după ce păduchii au fost înlăturați prin tratament.

Pentru a detecta dacă copilul dumneavoastră are păduchi, este indicat să: așezați copilul pe un scaun, într-o încăpere luminoasă, separați părul, uitați-vă cu atenție daca sunt prezenți păduchi vii si, mai ales, verificați dacă exista lindini (păduchii vii sunt greu de observat pentru ca evită lumina și se mișcă foarte repede), controlați toate secțiunile scalpului, lindinii arată ca niște mici grăunte albe sau gălbui si sunt atașate ferm de firele de par, în apropierea scalpului (cel mai ușor de observat sunt in spatele urechilor si la ceafă), utilizați un pieptăn special pentru păduchi (se găsește in farmacii) sau unul cu dinți foarte deși pentru a vă ajuta sa verificați întregul scalp.

Tratamente pentru a scăpa de păduchi

Medicamentele și șampoanele speciale din farmacii sunt cele mai facile tratamente. Acestea conțin substanțe eficiente si nu pun in pericol sănătatea copilului. Există și tratamente tradiționale, însă acestea sunt de evitat, din cauza faptului că multe dintre ele nu pot omorî toți păduchii, ducând la recidive. Cu atât mai multe, unele dintre ele pot leza scalpul.

Cel mai cunoscut remediu tradițional este gazul lampant. Se recomanda în trecut ca pe par sa fie aplicată o loțiune constituită din gaz și apă în proporție egală, cu 15 minute înainte de spălarea pe cap. Ulterior se recomandă pieptănarea viguroasă a parului. Gazul lampant este însă o substanță care afectează scalpul, senzația de usturime persistând mult timp după acest procedeu.

Alte remedii tradiționale sunt: băile cu oțet, acoperirea părului cu vaselina, spălarea părului cu infuzie de frunze de nuc, cu decocturi de iedera sau salcie sau masarea scalpului cu ulei esențial de lavandă. Niciunul dintre aceste remedii nu are un efect sigur, dovedit științific.

În cazul în care vă confruntați cu păduchii, se recomandă: spălarea hainelor, prosoapelor, căciulilor și așternuturilor de pat cu apa fierbinte, daca au fost folosite cu 2 zile înainte de începerea tratamentului. Nu este nevoie sa le aruncați. Obiectele vestimentare care nu pot fi spălate la temperaturi înalte pot fi depozitate în saci de plastic care să fie apoi sigilați pentru 2 săptămâni.

Nu este necesar să dați cu insecticide în casă, deoarece păduchii nu supraviețuiesc mai mult de o zi pe alte suprafețe în afară de scalp. De asemenea, dacă vă confruntați cu infecție cu păduchi la copii, trebuie verificat ulterior fiecare membru al familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *