Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Infectiile virale pot fi ucise cu… zahar

Infectiile virale pot fi ucise cu… zahar

16 feb. 2020, 13:17,
în Sanatate

Infectiile virale pot fi ucise cu zahar. Cercetătorii au dezvoltat un nou agent antiviral dulce, derivat din zahăr, care distruge virușii. Cercetarea e inca la incepeut, însă molecula descoperita are un potențial de a lupta împotriva focarelor virale.

In revista Science Advances, cercetătorii notat ca au conceput noua moleculă din ciclodextrine, o familie de derivați naturali ai glucozei care dețin proprietăți antivirale cu spectru larg și o mulțime de alte caracteristici utile.

Virusurile sunt greu de ucis. Cele mai multe antivirale doar încetinesc creșterea lor. Multe substanțe „virucide” pot fi eficiente in distrugerea virusurilor, dar sunt la fel de capabile să ucidă și celulele sanatoase ale corpului uman, ceea ce nu este deloc bine.

Infectiile virale pot fi ucise cu zahar

Această nouă moleculă este însă capabilă să depășească această problemă. Experimentele efectuate pe șoareci au arătat că agentul a fost capabil să ucidă HIV, virusul herpes simplex, virusul sincitial respirator, dengue și Zika. În plus, virusurile au părut dificil să obțină rezistență la moleculă, o problemă frecventă la multe tratamente antivirale actuale. Molecula derivată din zahăr este, de asemenea, biocompatibilă și nu prezintă semne că este toxică pentru țesutul viu.

„Am conceput cu succes o nouă moleculă, care este un zahăr modificat, care prezintă proprietăți antivirale cu spectru larg”, au spus Dr Samuel Jones de la Universitatea din Manchester și Dr. Valeria Cagno, cercetător la Facultatea de Medicină UNIGE, potrivit IFL Science.

„Mecanismul antiviral este virucid, ceea ce înseamnă că virușii se luptă pentru a dezvolta rezistență. Întrucât acesta este un nou tip de antivirale și unul dintre primii care au arătat eficacitatea cu spectru larg, acesta poate să fie un schimbător de jocuri în tratarea infecțiilor virale. ”

După cum am menționat, este nevoie de mult mai multe cercetări înainte de a înțelege pe deplin cât de eficientă este această moleculă. Cu toate acestea, până acum, pare a fi promițătoare. Există, de asemenea, speranțe mai mari că ar putea fi folosita în lupta împotriva noilor amenințări virale emergente.

„Am dezvoltat o moleculă puternică capabilă să funcționeze împotriva virușilor foarte diferiți, prin urmare, credem că acest lucru ar putea schimba jocul și pentru infecțiile emergente”, au adăugat doi autori ai studiul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`