O infecție vaginală este provocată de agenții infecțioși, cum ar fi bacteriile, virușii și ciupercile. Aceștia reprezintă cea mai frecventă cauză a proceselor inflamatorii la nivelul organelor genitale feminine. O microflora vaginală dezechilibrată contribuie la introducerea și reproducerea acestora.
Microflora vaginală normală este reprezentată în principal de bacterii lactice, lactobacili. Dacă sub influența anumitor factori, precum imunitate redusă, tulburări endocrine și hormonale, administrarea de antibiotice, schimbarea frecventă a partenerilor sexuali, igienă precară, scade proporția de lactobacili în microflora vaginală. Drept urmare crește numărul microbilor patogeni care provoacă inflamații ale mucoasei. Este important să vă adresați unui medic la primele semne ale infecției, astfel veți reuși să scăpați de boala mai rapid.
Infecție vaginală. De ce factori depinde dezvoltare bolii?
Cea mai frecventă cauză a proceselor inflamatorii la nivelul organelor genitale feminine este un agent infecțios, inclusiv cel transmis pe cale sexuală. Printre factorii care provoacă o infecție se numără bacterii, virusuri și ciuperci. Infiltrarea și reproducerea acestora este facilitată de un dezechilibru al microflorei vaginale.
Microflora vaginală normală este reprezentată în principal de bacterii lactice, adică lactobacili. Dacă sub influența anumitor factori are loc schimbarea frecventă a partenerilor sexuali va crește semnificativ riscul de a dezvolta o infecție vaginală.
Simptomele infecțiilor vaginale depind în principal de stadiul și forma bolii. Cel mai tipic simptom este o secreție din vagin. Pe lângă secreții, sunt frecvente mâncărimile și senzația de arsură în zona genitală, umflarea și înroșirea mucoasei vaginale, precum și disconfortul în timpul actului sexual și al urinării.
Infecțiile vaginale cauzează adesea inflamații ale organelor pelvine, ceea ce duce la sângerări uterine, infertilitate, naștere prematură și complicații în timpul sarcinii și nașterii. Prin urmare, o femeie nu ar trebui să ignore niciodată simptomele neplăcute ocazionale. O afecțiune insuficient tratată este menită să reapară după o perioadă de timp.
Cum poate fi prevenită o astfel de infecție? Ce să administrezi imediat după un act sexual?
Cu toate acestea, este bine cunoscut faptul că boala este mai ușor de prevenit. Prin urmare, ar trebui să vă ocupați din timp de prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală. În acest scop, medicii recomandă utilizarea povidonei iodate în supozitoare.
Acesta este un antiseptic universal cu spectru larg, care este utilizat în mod activ pentru tratamentul infecțiilor în ginecologie și are și un efect dezinfectant. Iodul, care se eliberează din complexul cu polivinilpirolidona în contact cu membranele mucoase, formează iodamine cu proteinele celulelor bacteriene, ceea ce determină coagularea proteinelor și moartea microorganismelor.
Povidona iodată are un efect bactericid rapid asupra bacteriilor Gram-pozitive și Gram-negative. Este eficient împotriva ciupercilor, virusurilor și protozoarelor. În scop preventiv, medicamentul se utilizează în 1 supozitor imediat după actul sexual și apoi 1 supozitor timp de 3-4 zile. Dacă aveți disconfort sau anxietate, în orice caz trebuie să consultați mai întâi un ginecolog sau un urolog.
Dacă aveți o infecție vaginală, nu pierdeți timpul căutând informații pe internet, ci faceți imediat o programare la medic. Un ginecolog vă va intervieva și vă va examina, vă va prescrie teste și vă va lua o probă pentru analiză. Doar astfel veți reuși să obțineți prescrierea unor medicamente cu adevărat eficiente și recomandări pentru ameliorarea simptomelor neplăcute provocate de infecție.