Prima pagină » Sanatate » Infecția urinară se transmite? Testele necesare pentru un diagnostic corect

Infecția urinară se transmite? Testele necesare pentru un diagnostic corect

15 feb. 2023, 13:00,
în Sanatate

Medicii au confirmat faptul că infecția urinară se transmite. Termenul „infecție urinară” se referă la un proces inflamator localizat în diferite părți ale sistemului urinar. Se face o distincție între infecția tractului urinar inferior, care presupune cistită, uretrite și infecția tractului urinar superior, pielonefrită, abces și carbuncul renal, pielonefrită apostematoasă. Pielonefrita este un proces infecțios și inflamator care apare cu precădere în sistemul caliciu-lobul renal și în interstițiu.

În structura morbidității infecțioase, infecția urinară este pe locul al doilea după infecțiile respiratorii. Prevalența unei infecții urinare depinde de vârstă și de sex. În primele 3 luni de viață, băieții sunt de 1,5 ori mai bolnavi decât fetele, iar până la sfârșitul primului an de viață incidența ITU la fete este de 3-4 ori mai mare decât la băieți. La adulți, femeile au de 30-50 de ori mai multe șanse de a avea o infecție urinară decât bărbații, iar până la 60% dintre femei vor avea o infecție urinară pe parcursul vieții lor. În decurs de un an, 25% dintre cei care au avut o infecție urinară vor avea o infecție recurentă.

Infecția urinară se transmite? De ce simptome este însoțită afecțiune?

Dacă aveți simptome de infecție a tractului urinar, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră. Simptomele nu vor dispărea de la sine și, dacă sunt ignorate, nu vor face decât să se agraveze. Cu cât începeți mai repede tratamentul, cu atât mai puține complicații vor exista. De asemenea, această afecțiune este contagioasă, astfel este indicat să nu întrețineți relații sexuale până când nu vă tratați.

O infecție a tractului urinar superior se poate prezenta cu febră și dureri lombare. În acest caz, puteți crede că este vorba de o exacerbare a pielonefritei. Pielonefrita trebuie tratată prompt și corect, deoarece infecția se poate răspândi în fluxul sanguin și poate provoca afecțiuni care pun viața în pericol.

O infecție urinară este adesea împărțită în două categorii, necomplicată și complicată. O infecție urinară simplă este o infecție care apare într-un tract urinar normal din punct de vedere anatomic. Infecțiile urinare complicate sunt infecții atunci când există anomalii sau când bacteriile sunt rezistente la majoritatea antibioticelor.

De ce factori este cauzată boala? Cum să identifici la timp problema de sănătate?

ITU este cauzată de bacterii. Un număr mare de bacterii trăiesc în rect și pe pielea perineului. Cel mai frecvent agent patogen microbian este E. coli, care este aproape întotdeauna prezent pe organele genitale externe. Bacteriile pătrund în tractul urinar urcând prin uretră, apoi în vezica urinară și apoi în rinichi. Indiferent de nivelul sistemului urinar la care au ajuns bacteriile, acestea pot provoca inflamații.

Diagnosticarea unei infecții urinare este destul de simplă și precisă. Ar trebui să se facă un sumar de urină. O mostră de urină este examinată la microscop, semnele de infecție vor fi prezența celulelor albe din sânge și a bacteriilor. În unele cazuri, este necesară o cultură de urină. În plus, în diagnosticare se utilizează ultrasunete, tomografie computerizată și cistoscopie.

Din moment ce ai aflat că infecția urinară se transmite trebuie să știi cum are loc infecția. Agentul patogen infecțios pătrunde mai întâi în uretră, unde sunt create condiții favorabile pentru reproducerea sa, se dezvoltă uretrita. Apoi, se răspândește în sus la vezica urinară, care este o inflamație a membranei mucoase, cistită. În absența unui tratament adecvat, infecția se răspândește prin uretere până la rinichi și se dezvoltă pielonefrita. Acesta este cel mai frecvent tip de infecție ascendentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`