Prima pagină » Local » Infecția cu virusul sincițial respirator nu trebuie ignorată! Dr. Florin Roșu trage un semnal de alarmă: „Pacienții trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a fi consultați!”
Infecția cu virusul sincițial respirator nu trebuie ignorată! Dr. Florin Roșu trage un semnal de alarmă: „Pacienții trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a fi consultați!”

Infecția cu virusul sincițial respirator nu trebuie ignorată! Dr. Florin Roșu trage un semnal de alarmă: „Pacienții trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a fi consultați!”

29 dec. 2022, 02:00,
în Local

Dr. Florin Roșu trage un semnal de alarmă în contextual în care tot mai mulți pacienți se prezintă cu simptomatologie respiratorie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași. Începând cu luna octombrie a anului curent și până în prezent, la unitatea medicală au ajuns 454 de astfel de pacienți, din care 10 au fost confirmați cu gripă, 197 cu pneumonie, 73 cu viroze respiratorii de diferite etiologii și 174 cu infecție SARS-CoV-2

Virusul respirator sincițial este un virus frecvent al tractului respirator, care provoacă simptome ușoare, asemănătoare răcelii. Majoritatea pacienților se vindecă în 1-2 săptămâni, dar pot apărea complicații în cazul copiilor și al pacienților cu vârste înaintate. Cu toate acestea, dr. Florin Roșu le recomandă celor care prezintă simptomele unei infecții cu virusul respirator sincițial să ia legătura cu medicul de familie sau să se adreseze triajului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Simptome și prevenție în cazul infecției cu virusul respirator sincițial

Virusul respirator sincițial este un virus cu tropism respirator ce afectează toate categoriile de vârstă, predominând în sezonul rece (octombrie – martie). Răspândirea se face pe cale aerogenă, având o rată de contagiozitate ridicată.

„Simptomatologia variază în funcție de statusul imun al fiecărui individ în parte, de vârstă, de patologiile asociate. Pacienții cu forme ușoare se confruntă cu rinoree apoasă (curge nasul), cefalee (durere de cap), obstrucție nazală, edem și eritem laringian (durere în gât), strănut, subfebrilitate și tuse seacă.

În schimb, pacienții cu forme medii-severe prezintă simptome precum febră înaltă, frisoane, mialgii, artralgii, tuse iritativă, cianoză periorală și cianoza extremităților, dispnee la eforturi medii-mici, tulburări de ritm cardiac, alimentație dificilă, deshidratare și letargie. Diagnosticul se stabilește prin efectuarea unei anamneze riguroase, a examenului clinic, a unor investigații biologice și imagistice”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Virusul sincițial respirator se transmite pe cale respiratorie, prin picăturile expulzate în aer, prin tuse sau strănut, dar și prin atingerea suprafeței infectate.

„Pentru prevenirea infecțiilor cu virusul sincițial respirator se recomandă igiena riguroasă a mâinilor, evitarea atingerii a feței, nasului și a alimentelor cu mâinile nespălate, evitarea intrării în contact cu persoanele bolnave sau intrarea în colectivitate în momentul prezentării simptomatologiei respiratorii, curățarea și dezinfecția spațiilor contaminate, aerisirea periodică a încăperii, minimum 30 de minute de exerciții fizice pe zi și consumul periodic de legume și fructe, în special al celor bogate în vitamina C”, a precizat dr. Florin Roșu.

Dr. Florin Roșu trage un semnal de alarmă: „Evoluția este imprevizibilă, în funcție de forma de boală și de statusul pacientului!”

În cazul infecției cu virusul sincițial respirator, tratamentul poate fi simptomatic sau vitaminoterapeutic. De asemenea, medicul poate recomanda pacienților și antibioticoterapie, care se administrează numai în cazul în care apare suprainfecția bacteriană. Pacienții au nevoie de o hidratare corespunzătoare (mai mult de 2 litri de lichide/zi).

„Evoluția este imprevizibilă, în funcție de forma de boală și de statusul pacientului. Din acest motiv, odată ce prezintă simptomatologie respiratorie, pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a fi consultat și a i se recomanda tratament de specialitate.

În cazul în care evoluția este nefavorabilă sub tratamentul instituit, iar simptomatologia se accentuează, pacientul ar trebui să se prezinte în regim de urgență la spital pentru investigații clinico-biologice și tratament de specialitate”, a declarat managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

De la începutul lunii octombrie până în prezent, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași s-au prezentat 454 de pacienți cu probleme respiratorii. Toți pacienții sunt triplu testați pentru a se constată dacă se confruntă cu gripă, infecție cu virus respirator sincițial sau cu infecție SARS-CoV-2.

„Începând cu luna octombrie 2022, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași au fost internați 454 de pacienți cu simptomatologie respiratorie (10 pacienți cu gripă, 197 cu pneumonie, 73 cu viroze respiratorii de diferite etiologii și 174 cu infecție SARS-CoV-2), care au necesitat tratament și investigații clinico-biologice de specialitate.

În cadrul spitalului nostru se efectuează triplu test (gripă – virus respirator sincițial – infecție SARS-CoV-2), radiografii toracice și alte investigații de specialitate, fapt care face ca serviciul medical să fie complet. Putem asigura pacienților toate condițiile optime de însănătoșire. În perioada sărbătorilor de Crăciun și de sfârșit de an trebuie să fim mai prudenți și atenți cu persoanele din jurul nostru. Vă dorim un an nou fericit, plin de sănătate, bucurii și pace sufletească”, a transmis dr. Florin Roșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *