Vezicule si ulceratii la gura? Febra, dureri de gat, oboseala, scaderea apetitului? Vorbim de infectia cu virus Coxsackie, care provoaca herpangina si alte boli, mai ales la copii. Parinti, atentie la igiena!
Boala mana-picior-gura, intalnita de obicei la copiii de pana la 10 ani. Virusul Coxsackie este impartit in doua grupe: A si B, cu peste 24 de serotipuri diferite. Virusurile Coxsackie pot determina boli febrile simple sau cu eruptie, boala mana-picior-gura, herpangina, laringita acuta foliculara, stomatita aftoasa, pneumonie virala, miocardita, pericardita. Acesta constitue principala cauza de meningita aseptica, dar implicate frecvent sunt si virusurile ECHO si urlian.
Tipul A de virus cauzeaza herpangina (vezicule dureroase in gura, gat, pe maini si picioare sau in toate aceste zone). Virusul coxsackie A24 a fost izolat din secretia conjunctivala in cazuri sporadice. Boala mana-picior-gura (in limba engleza Hand-Foot-Mouth-Disease) este numele comun al infectiei virale cauzata de virusul Coxsackie A16, intalnita de obicei la copiii in varsta de pana la 10 ani, dar care poate aparea si la adulti. Tipul B de virus poate afecta uneori si inima (miocardita, pericardita), pleura (pleurodinie), ficatul(hepatita), pancreasul.
Cele mai frecvente 10 boli care ii afecteaza pe copii vara. Vezi si cum pot fi prevenite
Semnele, simptomele infectiei cu virus Coxsackie. Cele mai frecvente semne si simptome ale infectiei virale cu Coxsackie sunt: febra, dureri de gat, stare de rau (senzatie de oboseala) si scaderea apetitului.
Pentru Coxsackie A, incubatia medie este de 1-2 zile. Zonele dureroase din gura apar la o zi sau doua dupa debutul febrei si constau in vezicule care se transforma in ulceratii. Multe persoane infectate (de obicei copii sub 10 ani) pot dezvolta o eruptie pe piele cu prurit la nivelul palmelor si plantelor. Alte parti anatomice cum ar fi fesele si organele genitale pot fi si ele implicate. Aceste simptome dureaza de obicei aproximativ 7-10 zile si persoana se recupereaza complet.
Perioada de incubatie a virusului Coxsackie B este variabila, fiind cuprinsa intre 2 si 35 de zile, iar durata bolii poate fi intre 2 si 14 zile. Infectia apare de obicei in perioada iunie – octombrie.
Bolnavul este contagios cu aproximativ o saptamana inainte de debut si pana la cateva saptamani dupa disparitia simptomelor.
- Virusul Coxsackie, transmis prin ustensile, masa de schimbat scutece si jucarii
- Virusul poate fi depistat in materii fecale, saliva, lichidul din vezicule si secretiile nazale.
De obicei, infectia este transmisa pe cale fecal-orala, desi ocazional virusul poate fi raspandit si prin picaturi de saliva/ secretii nazo-faringiene provenind de la indivizii infectati. Ustensilele, masa de schimbat scutece si jucariile care vin in contact cu lichide organice continand virusul pot de asemenea sa transmita infectia altor indivizi.
Desi virusul poate infecta persoane de orice varsta, de obicei cei mai afectati sunt copiii. Femeile gravide cu infectie virala Coxsackie pot transmite simptomatica nou-nascutului, cauzand grave probleme acestuia, de aceea acestea ar trebui sa anunte obstetricianul de aparitia oricaror semne de infectie, mai ales in preajma nasterii. Apele contaminate cu materii fecale sunt un important factor de risc.
Putem preveni infectia cu virus Coxsackie?
Desi in cazul copiilor este destul de greu sa se respecte masurile generale de igiena, dar bunele practici precum…
- – spalatul mainilor dupa schimbarea scutecelor sau dupa ce se vine in contact cu tegumentul cu leziuni poate scadea transmiterea virusului la alti membri ai familiei.
- – dezinfectia cu regularitate a obiectelor cu care copiii vin in contact frecvent (jucarii, suzete, etc.) ar putea de asemenea sa reduca transmiterea.
- – spalarea riguroasa a fructelor si legumelor inainte de consum
- – evitarea scaldatului in locuri neamenajate si necontrolate
- – consumul de apa de baut numai din surse sigure,
- – colectarea corespunzatoare si evacuarea zilnica a gunoiului menajer, pot preveni aparitia imbolnavirilor, noteaza DSP Tulcea.
Exista tratament pentru infectia cu virus Coxsackie?
Nu exista tratament specific pentru aceasta infectie de obicei auto-limitata (simptomatologia se remite de obicei fara tratament antiviral in 2-10 zile). Se recomanda de obicei tratamentul simptomatic pentru a reduce febra si durerea, insa adresarea catre medicul de familie sau medicul infectionist sunt salutare pentru a preveni sau depista eventualele complicatii.