Prima pagină » Sanatate » Infecția cu salmonella, simptome. Care sunt măsurile pe care trebuie să le urmezi

Infecția cu salmonella, simptome. Care sunt măsurile pe care trebuie să le urmezi

20 dec. 2024, 13:41,
în Sanatate

Salmonella are simptome ce pot varia de la o persoană la alta, însă în principal cauzează diaree, febră și dureri de stomac. De obicei, dispare de la sine în câteva zile, dar trebuie să bei multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Poți reduce riscul prin manipularea corespunzătoare a alimentelor și prin spălarea mâinilor.

Când te îmbolnăvești de salmonella, înseamnă că suficiente bacterii au trecut de acidul gastric și sistemul imunitar pentru a te îmbolnăvi. Germenii invadează și distrug celulele care căptușesc intestinele, iar acest lucru face dificil pentru corp să absoarbă apa, ceea ce îți poate provoca crampe abdominale.

Salmonella, simptome și cauze

Oricine poate contracta salmonella, dar riscul de infecție sau boală gravă poate fi mai mare în funcție de vârstă, condițiile de trai și anumite afecțiuni și medicamente. Ești expus unui risc crescut dacă locuiești sau lucrezi în apropierea animalelor, cum ar fi găini, rațe și șopârle. Daunele cauzate de boala inflamatorie intestinală te fac mai predispus să contractezi o infecție. Sunt mai vulnerabili și au șanse mai mari să dezvolte o boală gravă din cauza unei infecții cu Salmonella persoanele care au peste 65 de ani sau sub 12 luni, cu un sistem imunitar compromis din cauza HIV, chimioterapiei sau altor boli sau medicamente, precum și cele care se confruntă cu anemia falciformă.

Simptomele de salmonella apar la câteva ore până la câteva zile după expunerea la bacterie și afectează stomacul și intestinele. Printre acestea se numără diaree, scaunul fiind uneori sângeros, febră, dureri sau crampe abdominale, greață și vărsături și dureri de cap. Cea mai comună modalitate de a contracta bacteria este prin consumul de alimente insuficient gătite sau prin prepararea necorespunzătoare a produselor. De exemplu, carnea de pasăre, fructele de mare și ouăle crude sau insuficient gătite, fructele și legumele contaminate, la fel și apa sau laptele nepasteurizat pot fi cauze ale infectării. De asemenea, poți contracta salmonella de la animale și persoane infectate. Aproape orice animal poate avea o infecție sau poate purta bacterii pe blană, pene, solzi sau pe piele.

Care sunt măsurile pe care trebuie să le urmezi

Pentru a pune un diagnostic, un medic îți va face un examen fizic și te va întreba despre simptomele și istoricul medical. Salmonella este diagnosticată printr-un test al scaunului, sângelui sau altui eșantion, iar un laborator va verifica proba pentru semne de bacterii. Un specialist ar putea folosi alte fluide sau țesuturi corporale, cum ar fi urina sau un eșantion prelevat dintr-o rană (abces) pentru a testa prezența germenilor.

Gătirea și pasteurizarea omoară bacteriile din alimente, însă există mai multe modalități de a reduce riscul de a contracta salmonella în timpul preparării. Cel mai bine este să nu gătești pentru alții, dacă ești bolnav, și să își speli mâinile cu săpun și apă cât mai des posibil, precum și suprafețele și ustensilele atât înainte, cât și după utilizare. Gătește alimentele la o temperatură sigură înainte de a le consuma și nu atinge altele în timp ce lucrezi cu ouă sau carne crudă. Curăță legumele și fructele înainte de a le tăia, consuma sau găti și depozitează produsele la frigider sau la congelator cât mai repede posibil. De asemenea, evită să bei lapte nepasteurizat și apă netratată.

De obicei, nu tratezi simptome de salmonella cu medicamente. Dacă ești grav bolnav sau ai un risc ridicat de complicații, medicul îți va prescrie antibiotice, însă dacă ai diaree severă, este posibil să fie necesară spitalizarea. Cel mai important mod de a gestiona semnele este să bei multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Lichidele care te ajută să te menții hidratat includ apă, băuturi sportive, sucuri de fructe cu apă adăugată, supă și săruri de rehidratare orală. Pentru adulți, medicamentele fără prescripție medicală pot ajuta la oprirea diareii, însă nu este indicat să administrezi antidiuretice copiilor sau sugarilor fără a discuta cu un pediatru. De obicei, câteva simptome de salmonella dispar de la sine, deși s-ar putea să te confrunți cu ele timp de câteva zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2024
20 decembrie 2024