Rotavirus la copii este o infecție gastrointestinală care poate provoca diaree severă și vărsături, lucru ce duce la deshidratare. Deși boala afecta multe persoane, vaccinurile au scăzut numărul cazurilor.
Odată ce un copil contractează virusul, durează aproximativ două până la trei zile până când apar primele simptome, iar diareea și vărsăturile se pot manifesta până la o săptămână. Pentru a preveni deshidratarea, asigură-te că cel mic bea multe lichide.
Infecția cu rotavirus la copii, simptome și cauze
Oamenii de toate vârstele pot contracta rotavirus, dar cei mai predispuși sunt copiii mai mici de 1 an. Cele mai frecvente simptome includ diaree severă și apoasă, vărsături, febră și pierderea apetitului. Primele două dintre acestea pot provoca, de asemenea, deshidratare la sugari și copii mici, astfel că este important să consultați imediat medicul, dacă prezintă simptome specifice, inclusiv urinare mai rară. Acestora li se mai adaugă amețeli, letargie și ochi scufundați.
Rotavirusul este un virus contagios care se răspândește prin contactul dintre mâini și gură. Apare în scaunul unui copil infectat cu câteva zile înainte de manifestarea simptomelor și poate rămâne timp de până la 10 zile după ce semnele dispar. De asemenea, se răspândește prin contactul cu fecalele. De exemplu, ai putea schimba un scutec murdar al unui bebeluș cu rotavirus, iar dacă nu te speli pe mâini, ai putea să înghiți particule de virus. Membrii familiei trebuie să urmeze o rutină de îngrijire și de igienă riguroasă. De obicei, copiii ce fac parte dintr-un colectiv, cum ar fi cel de la grădiniță, sunt expuși unui risc mai mare. Cei cu vârste cuprinse între 3 luni și 3 ani, care nu au primit vaccinul, tind să dezvolte cea mai severă formă a bolii.
Măsuri de tratament
Dacă te confrunți cu un caz de infecție cu rotavirus la copii, contactează un medic specialist. Adesea, poate diagnostica afecțiunea pe baza simptomelor și a unui examen fizic, iar în unele cazuri poate lua un eșantion de scaun pentru a-l testa. Deoarece un virus cauzează rotavirusul, nu o bacterie, antibioticele nu vor ajuta copilul să se simtă mai bine. Totuși, infecția ar trebui să dispară de la sine după aproximativ o săptămână.
Tratamentul principal pentru rotavirus la copii este hidratarea, astfel că este esențial să te asiguri că bea suficiente lichide. Este posibil ca un medic să îți recomande să îi oferi mese mai mici și mai frecvente în loc de porții mai mari. Electroliții ajută la menținerea echilibrului sistemelor corpului, dar îi poți pierde prin vărsături și diaree. Pe de altă parte, înlocuitorii pot rezolva asta, dar trebuie să urmezi cu atenție instrucțiunile de pe etichetă. Pentru a reduce febra, nu se recomandă aspirină, deoarece poți crește riscul de dezvoltare a sindromul Reye, o afecțiune periculoasă. Spală-te pe mâini după ce schimbi scutecele sau dacă atingi scaunul pentru a evita răspândirea virusului.
Cel mai bun mod de a preveni infecția și de a proteja sănătatea familiei tale este să te asiguri că cel mic beneficiază de una dintre formele de imunizare. Aproximativ 70 la sută dintre cei care primesc vaccinul nu se îmbolnăvesc. Pentru cei care totuși se infectează, simptomele sunt mult mai ușoare. Cu alte cuvinte, 90 la sută dintre copiii vaccinați fie sunt protejați de forma severă, fie evită complet boala. Indicat este să consulți un medic specialist despre cel mai eficient vaccin împotriva infecției cu rotavirus la copii.