Prima pagină » Sanatate » Infecția cu enterovirus la copii și la adulți. Cum se manifestă și cum se tratează?

Infecția cu enterovirus la copii și la adulți. Cum se manifestă și cum se tratează?

29 apr. 2022, 14:42,
BZI.ro, în Sanatate

Infecția cu enterovirus se manifestă atât la copii, cât și la adulți. Află, în acest articol, care sunt cele mai frecvente simptome și cum se tratează enteroviroza.

Enteroviroza, cunoscută și sub denumirea de gastroenterită virală, constă într-o infecție intestinală, caracterizată de simptome extrem de neplăcute: diaree apoasă, crampe abdominale, greață, vărsături și, în unele cazuri, febră. Acestea nu durează decât câteva zile, neexistând un tratament special. Importante în tratarea afecțiunii sunt hidratarea și corectarea pierderilor de electroliți.

Enteroviroza este foarte frecventă, afectând atât femeile, cât și bărbații, în mod egal. Această afecțiune reprezintă principala cauză de boală diareică în lume și este foarte contagioasă.

un copil cu enteroviroză

Enteroviroza constă într-o infecție intestinală, caracterizată de simptome extrem de neplăcute: diaree apoasă, crampe abdominale, greață, vărsături și, în unele cazuri, febră.

Infecția cu enterovirus la copii și la adulți: Definiție și simptome

Un enterovirus este acel virus care ajunge în corp prin gură și este absorbit prin intestin. Acesta este rezistent la temperatura camerei, având o perioadă de incubație de 3-10 zile. De regulă, o infecție cu enterovirus nu produce simptome sau provoacă doar o stare febrilă. Aceasta poate să treacă neobservată, fără să producă simptome semnificative.

Din nefericire, există și câteva tipuri de infecții cu enterovirus, care duc la boli grave. De exemplu, poliomielita este cauzată de un enterovirus. De asemenea, enterovirusul 71 (EV71) poate provoca meningită sau encefalită la sugari şi copii mici, iar enterovirusul D68 (EV-D68) poate provoca tuse, respiraţie şuierătoare și chiar paralizie.

Cele mai frecvente simptome întâlnite la copiii cu enterovirus sunt: diaree virală, precedată de vărsături pentru 8-12 ore, scaune apoase (cu miros fermentativ), febră, colici abdominale, eritem fesier din cauza pH-ului acid al scaunelor. La sugari, poate apărea deshidratarea, plânsul puțin mai viguros, stagnarea sau scăderea ponderală și diureza scăzută (proces de formare și eliminare a urinei). În astfel de cazuri, prezentarea la spital este obligatorie.

un copil bolnav în pat

Cele mai frecvente simptome întâlnite la copiii cu enterovirus sunt: diaree virală, precedată de vărsături pentru 8-12 ore, scaune apoase (cu miros fermentativ), febră, colici abdominale, eritem fesier din cauza pH-ului acid al scaunelor.

Tratament pentru infecția cu enterovirus

Tratamentul se realizează în funcție de examenul clinic. Acesta permite refacerea hidratării persoanei vizate și recuperarea dezechilibrului de apă și electroliți. De reținut este că enteritele virale nu se tratează cu antibiotic, deoarece acestea nu au efect asupra virusurilor.

Este necesar și un tratament dietetic, bazat pe lapte fără lactoză pentru sugarii sub șase luni și pe supe cu legume, carne de pui fiartă, compot de mere și orez fiert, pentru copii și adulți.

Medicii pot recomanda și medicamente, în special probiotice (echilibrează flora intestinală) și antisecretorii (restabilesc funcția fiziologică a pereților intestinali).

Foarte importantă este respectarea unei igiene riguroase. Este indicată spălarea mâinilor după schimbarea scutecului copilului și, pentru a evita răspândirea infecției, scutecul trebuie împachetat în pungi și legat înainte de aruncare.

Din fericire, pentru prevenirea infectării, există și două scheme de vaccinare opționale: Rotarix (două doze de vaccin cu administrare orală – prima doză înainte de patru luni și ultima doză până la șase luni) și Rotateque (trei doze de vaccin cu administrare orală – prima doză la vârsta de trei luni, iar vaccinarea se termină la opt luni).

o mamă care hrănește un copil

Tratamentul se realizează în funcție de examenul clinic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *