Prima pagină » Sanatate » Infarct mezenteric: Ce afecțiune gravă poate ascunde durerea de burtă

Infarct mezenteric: Ce afecțiune gravă poate ascunde durerea de burtă

26 iul. 2021, 11:24,
în Sanatate

Infarctul mezenteric reprezintă o afecțiune severă, caracterizată prin întreruperea vascularizației sangvine la nivelul mezenterului, acea foiță a peritoneului care fixează intestinul la nivelul peretelui abdominal posterior, prin obstrucția circulației mezenterice, arterială și/sau venoasă.

Întreruperea circulației sangvine la nivelul mezenterului duce la ischemia acută la nivelul peretelui intestinal deservit de către vasul obsturat, cu apariția secundară a hemoragiilor și a necrozei locale. Fără un tratament corespunzător se instalează șocul toxico-septic.

Infarctul mezenteric este o manifestare acută a insuficienței vasculare mezenterice și poate duce la apariția sindromului abdominal acut și la deces, prin instalarea șocului toxico-septic. Mortalitatea în cazul infarctului mezenteric este de aproximativ 70% din cauza simptomatologiei reduse și duratei scurte de timp pentru administrarea tratamentului.

Diagnosticul se bazează pe rezultatele examenelor radiologice (arteriografie), iar tratamentul este chirurgical. Acesta presupune rezecția segmentelor de intestin necrozate și restabilirea permeabilității arteriale. În asemenea cazuri, spitalizarea la reanimarea chirurgicală este indispensabilă. Prognosticul, relativ sever, depinde de vechimea și importanța infarctului.

infarct mezenteric

Care sunt cauzele infarctului mezenteric

Cauzele infarctului mezenteric sunt reprezentate de embolie sau tromboză, vasospasm și ischemie de origine venoasă.

Embolizarea sau trombozarea vaselor mezenterice, cu apariția secundară a infarctului mezenteric, sunt fibrilația atrială, stenoza mitrală, infarctul miocardic (prin scăderea debitului cardiac), insuficiența cardiacă (prin scăderea debitului cardiac), endocardita valvulară, desprinderea unei plăci de aterom în timpul efectuării unui cateterism arterial, ruptura unei plăci de aterom, anevrismul aortic, ateroscleroza, anevrismul disecant al aortei și sindromul de deshidratare.

Factorii etiologici implicați în apariția infacrtului mezenteric prin vasospasm, sunt hipotensiunea arterială, anemia severă, reacțiile alergice, șocul anafilactic, intoxicațiile sau administrarea anumitor medicamente, precum digitalice, ergotamină, medicamente vasopresoare.

Factorii etiologici implicați în apariția infarctului mezenteric, secundar ischemiei de origine venoasă, sunt formațiunile tumorale care exercită sindrom de compresiune asupra venei cave superioare, infecțiile intraabdominale, precum diverticulita, apendicita, abcesele, afecțiuni hematologice, caracterizate prin hipercoagulabilitatea sângelui, administrarea de anticoncepționale orale sau sarcina.

infarct mezenteric

Simptomele infarctului mezenteric

Simptomele infarctului mezenteric pot varia în funcție de factorul etiologic și în funcție de momentul examinării bolnavului.

La infarctului mezenterit apărut prin embolizarea vaselor mezenterice, evoluția bolii spre exitus este rapidă, în lipsa tratamentului precoce. În schimb, la infarctului mezenteric produs prin tromboză sau prin celelalte două mecanisme prezentate anterior, apare inițial durerea abdominală.

Această diferență între simptomatologiile celor două tipuri de infarcte mezenterice se datorează circulației colaterale, care apare rapid în cazul trombozării unui vas mezenteric, pe când, în caz de bstruarea a unei vene sau a unei artere mezenterice prin intermediul unui embol, această circulație colaterală lipsește cu desăvârșire.

Simptomele principale ale infarctului mezenteric sunt durerea abdominală intensă, instalată brusc, localizată cu predominanță în zona de proiecție a segmentului de mezenter infarctizat, care se agavează după alimentație și este însoțită de sensibilitate abdominală difuză, distensie abdominală și rigiditatea peretelui abdominal, febră, grețuri, vărsături , anorexie, diaree, scaune cu sânge, pierdere în greutate sau contractura musculaturii abdominale.

În caz de instalare a șocului toxico-septic, sunt prezente semne clinice specifice insuficienței de organ: tahicardie, puls filiform, paloare tegumentară, hipotensiune arterială, extremități reci, dispnee și tahipnee, oligurie și anurie.

infarct mezenteric

Tratamentul infarctului mezenteric

În cazul infarctului mezenteric, tratamentul este chirurgical și se face pentru restabilirea circulației sangvine la nivelul vasului mezenteric obstruat și îndepărtarea structurilor tisulare cu leziuni ireversibile.

Înainte de operație se administrează bicarbonatului de sodiu pentru corectarea acidozei metabolice și reechilibrare hidrică pentru corectarea hipovolemiei.

Pentru a limita extensia trombozei, se administreaă anticoagulante. Pentru a preveni apariția infecțiilor intraoperatorii sau postoperatorii, sunt administrate antibiotice.

În cazul infarctului mezenteric, intervenția chirurgicală trebuie făcută rapid și constă în efectuarea unei laparotomii mediane largi, care permite explorarea cavității abdominale, cu identificarea localizării, naturii și extensiei leziunilor.

În caz de instalare a unor leziuni ireversibile la nivelul segmentului intestinal infarctizat, se efectuează enterectomia segmentară cu anastomoză entero-colică sau entero-enterală.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Un copil de doi ani a supravieţuit miraculos după ce a căzut de la etajul 15 al unui zgârie-nori
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Playtech.ro
Horoscopul zilei. Influenţa Lunii în Balanță aduce o energie aparte pentru toate zodiile
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ziua decisivă a alegerilor prezidențiale, sub influența Lunii în Capricorn
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CUTREMUR în România! A murit cu o zi înainte de alegeri, iar țara e în doliu
Playtech.ro
Imagini rare cu Mirabela Grădinaru. Cum arăta partenera lui Nicușor Dan în urmă cu câţiva ani
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 mai 2025
17 mai 2025