Prima pagină » Eveniment-Social » Inedit și gustos, eveniment savuros în acest weekend la Iași! Expoziție „Istorie și gastronomie. De la Kogălniceanu la Sanda Marin – Cărți de bucate, aparate și ustensile de bucătărie”
Inedit și gustos, eveniment savuros în acest weekend la Iași! Expoziție

Inedit și gustos, eveniment savuros în acest weekend la Iași! Expoziție „Istorie și gastronomie. De la Kogălniceanu la Sanda Marin – Cărți de bucate, aparate și ustensile de bucătărie”

14 nov. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Expoziția „Istorie și gastronomie. De la Kogălniceanu la Sanda Marin – Cărți de bucate, aparate și ustensile de bucătărie (1841-1940)” va avea loc în acest weekend. Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” – Muzeul „Poni-Cernătescu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale și Muzeul Național al Literaturii Române Iași sunt organizatori. Evenimentul va putea fi vizitat, cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei, de astăzi, 14 noiembrie, și până pe 20 ianuarie 2021, în spațiile muzeelor ” Kogălniceanu” și „Poni-Cernătescu”

Inedit și gustos, pentru toți ieșenii! Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” – Muzeul „Poni-Cernătescu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, organizează expoziția „Istorie și gastronomie. De la Kogălniceanu la Sanda Marin – Cărți de bucate, aparate și ustensile de bucătărie (1841-1940)”.

Vernisajul on-line va avea loc sâmbătă, 14 noiembrie 2020, ora 12:00, pe pagina de Facebook a Palatului Culturii din Iași

Expoziția va putea fi vizitată, cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei, în perioada 14 noiembrie – 20 ianuarie 2021, în spațiile muzeelor vecine – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” și Muzeul „Poni-Cernătescu”, ambele situate în Iași pe strada Mihail Kogălniceanu la nr. 11, respectiv 7B, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet). Curatorii expoziției sunt muzeografii Mihaela Tudose și Oana Florescu. Vernisajul on-line va avea loc sâmbătă, 14 noiembrie 2020, ora 12:00, pe pagina de Facebook a Palatului Culturii din Iași.

Expoziția își propune să aducă în atenția publicului câteva cărți de bucate și caiete de rețete care au aparținut unor personalități din elita Iașilor, din perioada 1840-1940

Valorificând bunuri culturale aflate în patrimoniul instituțiilor partenere, dar și obiecte din colecția profesor Ana Ciornei – o apropiată colaboratoare și susținătoare a activității culturale a muzeelor menționate – expoziția își propune să aducă în atenția publicului câteva cărți de bucate și caiete de rețete care au aparținut unor personalități din elita Iașilor, din perioada 1840-1940.
Dovedindu-se un deschizător de drumuri în mai multe direcții, Mihail Kogălniceanu, gurmand și mare iubitor al artei culinare, așterne pe hârtie și tipărește, împreună cu mai vârstnicul său prieten Costache Negruzzi, o primă carte de bucate din istoria Moldovei, intitulată „200 de rețete de bucate cercate, prăjituri și alte trebi gospodărești”. Prima ediție, publicată în 1841, nu a fost asumată oficial de autori, cartea prezentând doar o ștampilă cu inițialele acestora.

La distanță de aproape un secol, ieșeanca Cecilia Simionescu Zapan publica, sub pseudonimul Sanda Marin, o „Carte de bucate” care i-a adus celebritatea și care o situează până astăzi între cei care au ridicat preocupările gastronomice la rang de artă

În „Iluzii pierdute” însă, publicată în același an, Kogălniceanu scria: „Atâta vă voi mai zice că acum de curând am mai publicat – împreună cu domnul C.N., un alt Prometeu manqué ca și mine -, o carte care, răsturnând toate puterile așezate, călcând în picioare toate pravilele, primite de Adunare și de obiceiul pământului, are să facă o revoluție strașnică în toată Moldova – întru chipul de a face frigănele și găluște, vreau să vorbesc de o colecție de 200 de rețete de feluri de bucate, care să ne facă cea mai mare reputație – între bucătărițe – și viitorimea recunoscătoare ne va da negreșit frumosul nume de: introducătorii artei culinare în Moldova.

Suntem mulțumiți și cu atâta”. La distanță de aproape un secol, ieșeanca Cecilia Simionescu Zapan publica, sub pseudonimul Sanda Marin, o „Carte de bucate” care i-a adus celebritatea și care o situează până astăzi între cei care au ridicat preocupările gastronomice la rang de artă. Născută în zorii celui de-al XX-lea veac, în 1900, Cecilia Simionescu a facut parte din elita intelectualității ieșene, fiind fata celebrului profesor universitar Ion Simionescu, academician și director al Editurii „Cartea Românească” din București, editura care a publicat cartea în anul 1936.

De asemenea, privind în timp și aducând la suprafață rețete din alt veac, avem oportunitatea de a-l determina pe vizitator să înțeleagă faptul că un periplu gastronomic implică și un periplu istoric

Cele două lucrări de referință, dar și cele câteva cărți și caiete de rețete care se regăsesc în expoziție arată constanta preocupare a elitei românești pentru a educa gustul concetățenilor și pentru a-i apropia de gastronomia românească de mare rafinament, bazată, e drept, pe împrumuturi care au fost adaptate mereu specificului local. De asemenea, privind în timp și aducând la suprafață rețete din alt veac, avem oportunitatea de a-l determina pe vizitator să înțeleagă faptul că un periplu gastronomic implică și un periplu istoric, care permite scotocirea în depozite din muzee și arhive, dar și în sertare și destine ale unor strălucite doamne din elita de altădată, pentru a demonstra că gradul de civilizație al unui popor este reflectat și prin repere gastronomice.

Câteva ustensile de bucătărie, obiecte destinate preparării și servirii ceaiului, cafelei și dulcețurilor, meniul servit invitaților la banchetul prilejuit de inaugurarea, în anul 1926, a Palatului Culturii, liste de cumpărături și cheltuieli gospodărești, o trusă pentru picnic, tacâmuri și pahare, toate acestea vin să completeze micul parcurs gastronomic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024