Industria germană este amenințată de o nouă taxă pe gaz, care a fost anunțată de ministrul federal al Economiei, Robert Habeck. Numeroase companii susțin că această taxă ar putea reprezenta o lovitură majoră pentru întreaga economie germană.
Aceste grupuri industriale avertizează că firmele ar putea da faliment din cauza acestei taxe pe gaz și chiar ar putea conduce la externalizarea afacerilor în străinătate, în locuri cu un mediu de lucru mai bun.
„Fără ajutor pentru sectoarele deosebit de afectate, aceste evoluții vor pune în pericol masiv locația afacerilor și industriei locale”, a spus MD al Asociației Industriei de Energie și Energie Industrială, Christian Seyfert.
Industria Germaniei ar putea da faliment din cauza taxei pe gaz
Situația din Germania nu este una tocmai bună. Vizavi de creșterea vertiginoasă a prețurilor, Guvernul german aplică o suprataxă de 2,88 cenți pe kilowatt/oră pentru gospodării și industrie.
Pentru a evidenția cât de mult înseamnă această creștere pentru industria germană, trebuie să vedem sectorul producției de oțel.
Președintele asociației producătorilor de oțel din Germania, Hans Jürgen Kerkhoff, a declarat luni, 15 august 2022, că noua taxă va afecta industria siderurgică germană în valoare de 500 de milioane de euro pe an. Cu toate acestea, acest cost este deja peste cele 7 miliarde de euro estimate pe care industria le va plăti doar din cauza creșterii prețurilor la energie.
Industria siderurgică din Germania necesită circa 2 miliarde de metri cubi de gaz natural în fiecare an, iar multe alte industrii care se bazează pe cantități la fel de uriașe de gaze. Industria chimică va plăti, de asemenea, sute de milioane numai din cauza suprataxelor.
„Guvernul federal trebuie să găsească urgent modalități de a limita costurile taxei pe gaz”, a spus Kerkhoff.
Cu puțin timp înainte de anunțarea taxei pe gaz, nu mai puțin de 16% dintre companiile industriale au anunțat că vor trebui să își reducă operațiunile comerciale sau să renunțe parțial la producția din Germania din cauza prețurilor mai mari la energie, potrivit președintelui Asociației Camerelor de Industrie Germane și Comerț, Peter Adrian.
Acesta a cerut „claritate rapidă cu privire la măsurile de ajutor anunțate. În caz contrar, există riscul unei cascade de închideri de fabrici și opriri de producție”.
Într-o declarație a Federației Germane a Industriilor Chimice, asociația a numit-o „o pastilă extrem de amară”. Asociația solicită subvenții guvernamentale pentru a menține industria pe linia de plutire în timpul crizei energetice.
Ce spune Guvernul Germaniei despre taxa pe gaz
Guvernul susține că taxa pe gaz este necesară pentru a plăti costurilor în creștere cu energia. Habeck, ministrul german al Economiei, a recunoscut că taxa este o „pastilă amară”, dar a spus că ar însemna „asigurarea aprovizionării în Germania”.
Acesta a mai spus că vor exista alte pachete de ajutor asociate cu această taxă, dar rămâne neclar ce are în vedere Guvernul.
Important de precizat este faptul că nu doar afacerile vor fi lovite puternic. Taxa pe gaz înseamnă că o gospodărie de patru persoane va înregistra o creștere de 480 euro pe an.
Asociația Federală a Industriilor de Energie și Apă solicita guvernului să reducă taxa pe valoarea adăugată la prețurile gazelor și energiei electrice de la 19% la 7%, ceea ce ar contribui la reducerea crizei. Ei cer ca această reducere să dureze doi ani, a informat postul de știri Junge Freiheit.
Federația Industriilor Germane (BDI) a avertizat că multe companii sunt depășite de costurile asociate cu taxa. Statul trebuie să-și reducă impozitele și taxele la achizițiile de energie, a cerut directorul general adjunct al BDI, Holger Loesch.
Există, de asemenea, avertismente cu privire la un exod în masă al afacerilor din Germania dacă costurile cu energia nu sunt ținute sub control.
Asociația Industriei Energetice și Energetice Industriale a declarat că multe companii vor suferi consecințe grave în viitor.
„Prețul gazului, care continuă să crească din cauza taxei, lovește în mod deosebit acele companii care nu pot transfera costurile în creștere. De exemplu, pentru că sunt legați de contracte fixe de furnizare sau se bazează pe un anumit preț global de piață”, a declarat directorul general Christian Seyfert. „Fără ajutor pentru sectoarele deosebit de afectate, aceste evoluții vor pune în pericol masiv locația afacerilor și industriei locale.”
Astfel, noua taxă pe gaz din Germania va afecta întreaga industrie și implicit consumatorii.