Indicele masei corporale, factor de risc in diabet. Pierderea în greutate ar putea preveni sau chiar inversa diabetul de tip 2, confirmă un studiu publicat de cercetătorii britanici. În schimb, un indice de masă corporală ridicat este direct corelat cu un risc ridicat de a dezvolta diabet, mult mai mult decât factorul familial ca predispoziție genetică.
Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator al excesului de greutate. Se calculează împărțind greutatea la înălțime.
Diabetul de tip 2 este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină (un hormon care reglează nivelul zahărului din sânge) sau că organismul nu folosește corect insulina pe care o produce.
Diabetul de tip 2 este în mare parte rezultatul unui stil de viață dezorganizat: o dietă prea grasă și prea dulce, combinată cu un stil de viață sedentar, duce la obezitate, care în sine este un factor de risc major pentru Diabet. Dar genetica poate identifica și persoanele cu o probabilitate mai mare de a dezvolta boala. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și Universitatea din Milano din Italia au realizat un studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2020 pentru a afla dacă combinația riscului ereditar cu IMC i-ar putea identifica pe cei cu cel mai mare risc de a dezvolta acest tip de diabet.
Indicele masei corporale, factor de risc in diabet
Deoarece ne-am născut cu anumite gene, ar putea fi posibil să identificăm acele persoane care au șanse mari de a dezvolta diabet.
Studiul a inclus 445.765 de participanți cu o vârstă medie de 57,2 ani. Riscul ereditar de diabet a fost evaluat folosind 6,9 milioane de gene, iar înălțimea și greutatea fiecăreia dintre ele au fost măsurate pentru a calcula IMC-ul lor. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de riscul genetic al diabetului, dar și în cinci grupuri în funcție de IMC-ul lor.
IMC este un factor de risc mult mai puternic pentru diabet decât predispoziția genetică
Participanții au fost urmăriți până la o vârstă medie de 65,2 ani. În această perioadă, 31.298 au dezvoltat diabet de tip 2. Rezultatele au arătat că persoanele din grupul cu cel mai mare IMC (în medie 34,5 kg / m²) au avut un risc de diabet de 11 ori mai mare decât participanții din grupul cu cel mai mic IMC (în medie 21,7 kg / m²). În plus, grupul de participanți cu cel mai mare IMC a avut o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât orice alt grup cu IMC, indiferent de riscul genetic. „IMC este un factor de risc mult mai puternic pentru diabet decât predispoziția genetică”, notează cercetatorii.
Cercetătorii au folosit apoi metode statistice pentru a estima dacă probabilitatea de diabet la persoanele cu un IMC ridicat ar fi și mai mare dacă ar fi supraponderali pentru o lungă perioadă de timp. Ei au descoperit că durata IMC ridicat nu a afectat riscul de diabet. Acest lucru sugerează că, atunci când oamenii trec un anumit prag IMC, riscul lor de diabet crește și rămâne la același nivel ridicat, indiferent de cât timp sunt supraponderali.
Rezultatele indică faptul că majoritatea cazurilor de diabet ar putea fi prevenite, acordând atenție IMC-ului, astfel încât să nu se depășească un prag care va declanșa niveluri anormale de zahăr din sânge. Aceasta înseamnă că, pentru a preveni diabetul, IMC și zahărul din sânge trebuie evaluate în mod regulat.