Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Indicele masei corporale este un factor de risc mai puternic pentru diabet decât predispoziție genetică
Indicele masei corporale este un factor de risc mai puternic pentru diabet decât predispoziție genetică

Indicele masei corporale este un factor de risc mai puternic pentru diabet decât predispoziție genetică

03 sept. 2020, 19:45,
în Sanatate

Indicele masei corporale, factor de risc in diabet. Pierderea în greutate ar putea preveni sau chiar inversa diabetul de tip 2, confirmă un studiu publicat de cercetătorii britanici. În schimb, un indice de masă corporală ridicat este direct corelat cu un risc ridicat de a dezvolta diabet, mult mai mult decât factorul familial ca predispoziție genetică.

Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator al excesului de greutate. Se calculează împărțind greutatea la înălțime.

Diabetul de tip 2 este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină (un hormon care reglează nivelul zahărului din sânge) sau că organismul nu folosește corect insulina pe care o produce.

Diabetul de tip 2 este în mare parte rezultatul unui stil de viață dezorganizat: o dietă prea grasă și prea dulce, combinată cu un stil de viață sedentar, duce la obezitate, care în sine este un factor de risc major pentru Diabet. Dar genetica poate identifica și persoanele cu o probabilitate mai mare de a dezvolta boala. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și Universitatea din Milano din Italia au realizat un studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2020 pentru a afla dacă combinația riscului ereditar cu IMC i-ar putea identifica pe cei cu cel mai mare risc de a dezvolta acest tip de diabet.

Indicele masei corporale, factor de risc in diabet

Deoarece ne-am născut cu anumite gene, ar putea fi posibil să identificăm acele persoane care au șanse mari de a dezvolta diabet.

Studiul a inclus 445.765 de participanți cu o vârstă medie de 57,2 ani. Riscul ereditar de diabet a fost evaluat folosind 6,9 milioane de gene, iar înălțimea și greutatea fiecăreia dintre ele au fost măsurate pentru a calcula IMC-ul lor. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de riscul genetic al diabetului, dar și în cinci grupuri în funcție de IMC-ul lor.

IMC este un factor de risc mult mai puternic pentru diabet decât predispoziția genetică

Participanții au fost urmăriți până la o vârstă medie de 65,2 ani. În această perioadă, 31.298 au dezvoltat diabet de tip 2. Rezultatele au arătat că persoanele din grupul cu cel mai mare IMC (în medie 34,5 kg / m²) au avut un risc de diabet de 11 ori mai mare decât participanții din grupul cu cel mai mic IMC (în medie 21,7 kg / m²). În plus, grupul de participanți cu cel mai mare IMC a avut o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât orice alt grup cu IMC, indiferent de riscul genetic. „IMC este un factor de risc mult mai puternic pentru diabet decât predispoziția genetică”, notează cercetatorii.

Cercetătorii au folosit apoi metode statistice pentru a estima dacă probabilitatea de diabet la persoanele cu un IMC ridicat ar fi și mai mare dacă ar fi supraponderali pentru o lungă perioadă de timp. Ei au descoperit că durata IMC ridicat nu a afectat riscul de diabet. Acest lucru sugerează că, atunci când oamenii trec un anumit prag IMC, riscul lor de diabet crește și rămâne la același nivel ridicat, indiferent de cât timp sunt supraponderali.

Rezultatele indică faptul că majoritatea cazurilor de diabet ar putea fi prevenite, acordând atenție IMC-ului, astfel încât să nu se depășească un prag care va declanșa niveluri anormale de zahăr din sânge. Aceasta înseamnă că, pentru a preveni diabetul, IMC și zahărul din sânge trebuie evaluate în mod regulat.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Alertă în California! Virusul rar care a ucis-o pe soția actorului Gene Hackman a cauzat alte 3 decese
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Plantele la care să pui o aspirină sfărâmată în fiecare săptămână. Grădina va înverzi spectaculos
observatornews.ro
Cod galben de vânt, viscol şi ninsori în 36 de judeţe. ANM a prelungit informarea de vreme extremă până joi seară
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Apare un nou serial pe Netflix. Au mai rămas doar câteva zile
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Cum va fi vremea de Paşte şi de 1 Mai? Prognoza meteo emisă de ANM
Dailybusiness.ro
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
RomaniaTV
Vortexul polar aduce ultimul episod de iarnă în România. Ciclonul polar va lovi toată ţara
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat decrete pe bandă rulantă. Cum se schimbă viaţa românilor
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 aprilie 2025
05 aprilie 2025