Prima pagină » Actualitate » India a interzis exportul de grâu, iar prețul acestuia a urcat considerabil

India a interzis exportul de grâu, iar prețul acestuia a urcat considerabil

16 mai 2022, 09:08,
BZI.ro, în Actualitate

Prețul grâului a crescut pe piețele internaționale după ce India a interzis exportul cerealelor de bază. Indicele de referință al grâului a crescut cu până la 5,9% în Chicago, cel mai ridicat din ultimele două luni.

In lume prețul cerealelor a crescut considerabil după ce a inceput războiul din Ucraina. Rusia interzice exportul de cereale până în iunie, iar Ucraina nu poate exporta cantitățile uzuale.

India a interzis exportul de grâu

India a interzis exportul de grâu după ce țara se confruntă cu un val de caniculă care a lovit culturile de cereale ale țării. Prețurile interne au crescu considerabil ajungând la un nivel record. Prețurile grâului au crescut cu aproximativ 60% pe piețele mondiale în acest an, mărind costurile pentru orice, de la pâine la tăiței.

Guvernul Indiei a spus că va permite în continuare exporturile susținute de scrisori de credit care au fost deja emise și către țările care solicită provizii „pentru a-și satisface nevoile de securitate alimentară”. Oficialii guvernamentali au mai spus că interdicția nu este permanentă și ar putea fi revizuită.

Cu toate acestea, decizia a fost criticată de miniștrii agriculturii din Grupul celor șapte națiuni (G7) reunite în Germania.

„Dacă toată lumea începe să impună restricții la export sau să închidă piețele, asta ar agrava criza”, a spus ministrul german al alimentelor și agriculturii, Cem Ozdemir.

India are o agricultură în mare parte rudimentară, dar suprafața mare a țării o face un important player internațional

G7 este o organizație a celor șapte mari așa-numite economii „avansate” din lume, care domină comerțul global și sistemul financiar internațional. Acestea sunt Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite. Deși India este al doilea cel mai mare producător de grâu din lume, nu a fost anterior un exportator major, deoarece cea mai mare parte a recoltei sale este vândută pe piețele interne. Dar exporturile de grâu ale Ucrainei au scăzut după invazia rusă. Și, având în vedere secetele și inundațiile care amenințau recoltele la alți mari producători, comercianții de mărfuri se așteptau ca proviziile din India să compenseze o parte din deficit.

Războiul din Ucraina duce la o criză alimentară mondială

Războiul din Ucraina crează mari deficite din punct de vedere al aprovizionării mondiale cu cereale, dar și cu alte produse. Războiul duce la o criză alimentară mondială după ce Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume are toate porturile blocate. Țara se confruntă  cu o problemă logistică, putând transporta doar cantități mici de grâu prin porturile de la Dunăre, sau prin porturile din România. De altfel, ministrul Agriculturii de la Kiev a transmis că există un șantaj în ceea ce privește prețurile practicate de comercianți în porturile de la Dunăre. Ba mai mult, pentru o perioadă determinată de timp, Ucraina impune restricții de export către România.

Decizia a fost luată pentru că există un blocaj prin vămile din Rep. Moldova și România. Cu toate aceste lucruri și cu faptul că nici transportul de cereale prin Polonia nu merge optim este de văzut cum vor evolua lucrurile în perioada următoare. Oricum, faptul că și Rusia se confruntă cu un blocaj internațional, ne îndreaptă către o criză alimentară acută pe plan european, dar și mondial. Așadar, faptul că India interzice exportul de grâu, poate însemna un pas spre foamete în mai multe state ale lumii care și așa aveau mari deficite de aprovizionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *