Ministrul Muncii, Raluca Turcan,a oferit un răspuns cel puţin halucinant atunci când a fost întrebată despre ce sfat le-ar da românilor care au salarii sau pensii mici, români care nu pot face față noilor scumpiri de alimente, gaze naturale sau curent electric. Aceasta i-a îndemnat să apeleze la ajutorul statului, același stat care se ” zdrobeste” să găsească soluţii.
Declaraţiile vin în contextul în care în piața energetică din România este un haos total. Facturile la gaze naturale şi la curentul electric au ajuns la niveluri record iar tot mai mulţi oameni sunt nevoiți să suporte cheltuieli în plus la aceleași salarii sau pensii.
Raluca Turcan, ministrul Muncii, îi îndeamnă pe români să apeleze la ajutorul statului
Într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii a fost autoarea unui răspuns șocant în momentul în care a fost întrebată de un reporter despre ce le-ar spune românilor care au salarii mici şi care nu mai pot face față valului de scumpiri de pe piața gazelor naturale. Aceasta îi îndeamnă pe români să apeleze la ajutorul statului care, conform acelorași declarații, se ” zdrobește” în căutarea unor soluții la probleme:
Este foarte greu şi este o întrebare dificilă. Am foarte multe cunoştinţe care au venituri modeste şi este foarte greu. Este greu. Aş apela, în primul rând la ajutorul din partea statului, şi m-aş bucura că statul se zdrobește să găsească soluţii. După aceea e dificil, mai ales dacă ești şi bolnav. a declara ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Facturile la energie au crescut considerabil în România
Incă de la începutul anului 2021, pe piața de energie a României, a fost creat un haos total. Prețurile la gaze naturale și la curentul electric au crescut considerabil. Specialiștii au tras un semnal de alarmă spunând că aceste scumpiri duc automat şi la creșteri enorme ale alimentelor de bază. Românii plătesc facturi și cu 200% mai scumpe la energie. Creșterea vine într-un context dificil pentu conaționalii care fac față cu greu creșterii prețurilor la alimente sau alte necesități.
La polul opus, premierul Florin Cîțu nu pierde nicio ocazie să se laude cu faptul că România are o creștere economică record. Acest lucru pare să nu se vadă și în buzunarele românilor:
„Mă refer la trimestrul II al anului acesta, o creștere economică de 13,6% ceea ce arată că am recuperat și nu știu câte țări din UE au reușit acest lucru, să recuperăm pierderea de anul trecut și să fim peste PIB-ul din 2019”, a declarat Florin Cîțu, precizând că asta înseamnă că România are o capacitate de producție în economie care s-a păstrat după 2020 când a fost un an dur. Avem câteva evoluții pe partea de prețuri, vorbim la energie, vorbim la materiale de construcții și aici a, prezentat câteva soluții în special pentru această iarnă: consumatorul vulnerabil”, a mai precizat premierul.
De altfel, rapoartele internaționale arată faptul că România va rămâne fără gaze naturale în 9 ani iar fără petrol în circa 22 de ani.