Multe mame nu știu că pot primi indemnizație de creștere a copilului fără a avea loc de muncă. Există însă câțiva pași de urmat pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat. Iată ce condiții trebuie îndeplinite.
Indemnizație de creștere a copilului fără a avea loc de muncă
Mamele din România pot primi indemnizație de creștere a copilului chiar dacă nu au avut contract de muncă sau dacă nu au muncit în ultimele 12 luni. Părinții au dreptul în România la concediu de creștere a copilului și la indemnizație aferentă pe o perioadă de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilități. Unii părinți aleg să se întoarcă foarte repede la serviciu, mai ales dacă în perioada anterioară nașterii copilului nu au avut toate veniturile declarate și impozitate.
Cuantumul brut al indemnizației de creștere a copilului se stabilește în funcție de veniturile supuse impozitului pe venit obținute de persoana îndreptățită timp de cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Mai exact, este vorba de 85% din media veniturilor nete realizate de persoana care are dreptul la indemnizație de creștere a copilului.
Mai puțin cunoscut este faptul că mamele pot beneficia de indemnizația de creștere a copilului chiar dacă nu au lucrat 12 luni consecutive, însă trebuie să fie cumulate în ultimii doi ani înainte de nașterea copilului. De exemplu, dacă în ultimele 12 luni o mamă a muncit doar 8 luni, poate primi indemnizația de la stat. Nu există obligativitatea de a fi obținut aceste venituri dintr-un contract individual de muncă, ci să fi avut orice fel de venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, de către persoana îndreptățită pentru perioada impusă de lege.
De la 1 martie, indemnizația a crecut de la 1.495 de lei la 1.650 de lei. Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.
Bani de la stat pentru cuplurile care vor copii
Se dau bani de la stat pentru cuplurile care vor să aibă copii. În România, numărul nașterilor este în scădere, conform datelor Institutului Național de Statistică. Ministerul Familiei încearcă să motiveze tinerele familii cu ajutoare financiare.
Este vorba despre programul privind fertilizarea in vitro. Statul român va oferi un sprijin financiar maxim de 15.000 de lei per beneficiar, iar fiecare cuplu va avea dreptul la 3 încercări. Acest sprijin va fi oferit sub forma a două vouchere: un voucher în valoare de 5.000 de lei, care acoperă costurile tratamentului medicamentos și un voucher în valoare de 10.000 de lei, care acoperă costurile procedurilor medicale.
Un alt ajutor de la stat vor primi și mamele tinere care provin din medii defavorizate. Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi utilizați pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere.
De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR au fost majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament sau prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap. Indemnizația lunară pentru persoane cu dizabilități a crescut de la 419 lei la 462 de lei, în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR) și la 350 de lei (de la 317 lei), pentru persoanele care suferă de un handicap accentuat.