Prima pagină » Eveniment-Social » Incursiune într-un laborator din Iași, unde sunt produse cele mai dorite alimente! Imagini și filmări spectaculoase! – GALERIE FOTO, VIDEO

Incursiune într-un laborator din Iași, unde sunt produse cele mai dorite alimente! Imagini și filmări spectaculoase! – GALERIE FOTO, VIDEO

26 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Incursiune într-un laborator din Iași, în imagini și filmări spectaculoase, unde sunt produse cele mai căutate și dorite alimente. Chiar în aceste zile, un grup de studenți și de profesori dezvoltă răsaduri în spații protejate, pentru a semăna diferite specii legumicole

Detalii dintr-un laborator aflat la Iași, în imagini și filmări spectaculoase, unde sunt produse cele mai căutate și dorite alimente. În această perioadă, studenți și profesori dezvoltă răsaduri în spații protejate, pentru a semăna diferite specii legumicole. Ele urmează a fi plantate în solarii sau câmp deschis. De ele se pot bucura și toți fermierii din zonă. Reporterii BZI au realizat un interesant reportaj sugestiv, pe acest plan, tocmai în cadrul Stațiunii Didactice Ferma ”Vasile Adamachi”. Aceasta este proprietatea Universității de Științele Vieții (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad”.

Laborator din Iași, surprins în imagini și filmări spectaculoase, unde sunt produse cele mai căutate și dorite alimente

Încă de la primele ore ale dimineții, special echipați și dotați, zeci de studenți ai Facultății de Horticultură a USV Iași încep activitățile practice și consistente în Ferma ”Adamachi”.

”Activitatea are loc în fitotronul Fermei «Adamachi», anume instalația specială de mari dimensiuni în care se cultivă plante sub lumină, temperatură, umiditate etc., dirijate în scopuri experimentale. Aici, studenții își desfășoară lucrările practice la legumicultură. Aici producem răsaduri în spații protejate. Acum, tinerii seamănă diferite specii legumicole, ce urmează a fi plantate în solarii sau câmp deschis. Am început cu răsaduri de tomate de tip «Inimă de bou» sau «Buzău 1600», respectiv hibrizii «Wrestler», «Cristal», «Brilliant», «Siriana»”, arată asist. univ. dr. Alexandru Cojocaru, Facultatea de Horticultură a USV Iași.

Specialiștii USV Iași avertizează: ”În situații de criză, oamenii nu vor putea renunța la hrană”

Pe de altă parte, specialiștii USV Iași avertizează că, în situații de criză, oamenii nu vor putea renunța la hrană.

”În situații de criză, oamenii nu vor putea renunța la hrană… Știm cu toții că, la nivel mondial, populația este în creștere și că e nevoie de alimente. Tocmai de aceea, Horticultura este cea mai frumoasă meserie, fiind și foarte bănoasă. Noi producem legume și flori. Se pot obține profituri foarte mari, asta pe suprafețe foarte mici. De asemenea, studenții noștri, pe lângă disciplina de specialitate, au parte și de pregătire în marketing, management, iar profesorii îi învață să elaboreze și un plan de afaceri. Se pot obține fonduri europene, nerambursabile. Ei le pot accesa. Important de spus este că fără hrană nu putem merge înainte. De asemenea, profesorii noștri au experiență în acest domeniu, iar sfaturile lor sunt extrem de utile pentru fermieri sau producătorii individuali”, mai completează asist. univ. dr. Alexandru Cojocaru.

Unii dintre studenți de la USV Iași vor să-și dezvolte propria afacere, după absolvire

Mai interesant este că unii dintre studenți, de la USV Iași, vor să-și dezvolte propria afacere, după absolvire inclusiv în domeniul Horticulturii.

”În aceste săptămâni, noi pregătim amestecurile pentru a realiza răsaduri, care vor fi plantate în spații protejate. Eu am ales această facultate, deoarece părinții mei au afaceri în domeniu și îmi doresc să preiau afacerea familiei. Îi sfătuiesc pe tineri să vină la Horticultură, deoarece pot deprinde toate lucrurile necesare pentru această meserie. Aici, practica este esențială și reprezintă 50 la sută din pregătirea noastră, te pregătește concret pentru ceea ce poți și trebuie să faci în câmp”, spune Marius Postolache, student în anul al III-lea-Facultatea de Horticultură.

Poveste exemplară și un gest admirabil, care impresionează la Iași

Pe acest plan, o poveste exemplară și un gest admirabil impresionează la Iași! Cristina Bălănescu, la 51 de ani, urmează cursurile la zi ale Facultății de Horticultură.

”Acum, alături de colegi, derulăm în sera de la «Adamachi» lucrări practice de legumicultură și demarăm semănatul în paturi germinative sau alveole. Pregătim soiuri pentru culturile în solarii, mai întâi, iar pentru cele de câmp, mai târziu. Apoi, facem pregătirea materialului săditor și a substratului nutritiv. Ne place să dobândim cunoștințele necesare. Eu am ales acest drum pentru că voi deveni un specialist în domeniile Horticulturii. Aceasta este incredibil de frumoasă… Cu toțiii ne dorim să mâncăm frumos, să avem un mediu frumos. Desigur, am ales acest drum inclusiv din motive economice”, mărturisește și Cristina Bălănescu, student anul III la Facultatea de Horticultură.

Aceasta, în fiecare dimineață de zi lucrătoare, la prima oră, își face apariția pe bicicleta preferată, una electrică, aleasă tocmai pentru că îi place să fie punctuală, iar seriozitatea este una dintre principalele ei calități. Chiar dacă este trecută de prima tinerețe, iar colegii ar putea să-i fie cu ușurință copii, decizia de a deveni din nou studentă a luat-o fără prea multe ezitări.

”A «înțelege» o plantă, nevoile ei, pare a fi cel mai delicat și miraculos lucru care ne înconjoară”, mai crede Cristina Bălănescu, care a decis să studieze Horticultura.

A uimit multă lume cu această decizie, de la familie până la cadrele didactice ale Facultății de Horticultură

Povestea Cristinei Bălănescu, ca studentă la zi, a început în 2019, când s-a înscris la specializarea Horticultură, cursuri cu frecvență. A uimit pe foarte multă lume cu decizia aceasta, de la familie până la cadrele didactice ale Facultății de Horticultură, obișnuite cu proaspăt absolvenți de liceu.

”Sunt mai mereu pe fugă, fiecare clipă fiind extrem de prețioasă pentru mine. Să fii student este cel mai frumos statut pe care poți să îl ai în viață. Însă este și greu, pentru mine personal. Prezența la cursuri, seminarii sau laboratoare este solicitantă, dar, iată, că am ajuns în anul al treilea de studii! Din pasiune, un om poate face mult, inclusiv cursuri la zi! Sunt pasionată de sport în general, în familia mea toți făcând sport și chiar de performanță! Mi-e destul de greu să vorbesc despre pasiunile mele, de cum sunt eu etc. Parcă m-aș lăuda încontinuu. De ce Horticultură?! Poate pentru că mi se pare apropierea cea mai intimă cu natura. A «înțelege» o plantă, nevoile ei, pare a fi cel mai delicat și miraculos lucru care ne înconjoară! Mesajul meu către colegii mei care fac eforturi să parcurgă studiile vine tot din sport, unde se zice așa: «Când simți că nu mai poți, mai poți un pic!»”, mai spune Cristina.

Activitatea practică, esențială pentru formarea viitorilor specialiști din agricultură, e la curent cu agricultura modernă

În acest context, prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector USV Iași, detaliază aspecte legate de această activitate a studenților Acesta predă la Facultatea de Horticultură și are în domenii de specialitate: ”Culturi legumicole ecologice”, ”Managementul sistemelor legumicole ecologice”, respectiv ”Inspecţia şi certificarea producţiei legumicole ecologice”.

”Pentru a fi buni specialiști în domeniul horticol, studenții noștri, în cadrul orele de la disciplina de Legumicultură, îmbină teoria cu partea practică. În această perioadă, studenții anului III, specializarea Horticultură, participă la pregătirea spațiilor de producție prin: înlocuirea foliei, asigurarea sistemului de susținere a plantelor, verificarea sistemului de fertirigare, dezinfecția solului sau pregătirea solului pentru transplantarea răsadurilor. Activitatea practică presupune aplicarea cunoștințelor teoretice, a competențelor dobândite în producție”, precizează prof. univ. dr. Vasile Stoleru.

În ce condiții sunt produse, într-un laborator din Iași, cele mai căutate și dorite alimente

În final, acesta arată că:

”Culturile legumicole cu cerințe ridicate față de căldură (tomate, ardei, castraveți) se înființează prin răsad. În acest sens se folosesc răsaduri de calitate provenite de la soiuri cu valoare biologică ridicată, care să asigure eficiență economică culturii. Dintre lucrările care se fac în perioada de producere a răsadului pot fi menționate: asigurarea unei umidități corespunzătoare în aer și substrat prin udări zilnice sau ori de câte ori este nevoie; asigurarea fertilizanților dacă este cazul; menținerea temperaturilor constante diurne și ncturne în conformitate cu cerințele speciei; aplicarea tratamentelor fitosanitare acolo unde este cazul pentru controlul bolilor și al dăunătorilor; replicarea răsadurilor; asigurarea unui spațiu suficient pentru răsaduri în vederea evitării alungirii datorită lipsei de lumină; aerisirea spațiului de producție”, a conchis prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector USV Iași.

Această specială incursiune într-un laborator din Iași, unde sunt produse cele mai dorite alimente, surprinde pregătirea viitorilor ingineri horticoli, la USV Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
31 decembrie 2024
31 decembrie 2024