O expoziție va fi realizată cu ocazia aniversării a 145 de ani de la nașterea sonetistului (25 iulie 1876 – 23 octombrie 1957), la Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet), situat în Iași, strada Rece, nr. 5, curatoriată de Beatrice Panțîru, muzeograf al Muzeului Național al Literaturii Române Iași
Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila „Sonet”), situat în Iași, strada Rece, nr. 5, propune publicului vizitator o incursiune în „Magia copilăriei lui Mihai Codreanu”. Aceasta este curatoriată de Beatrice Panțîru, muzeograf al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași. Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila „Sonet”), în perioada 24 iulie – 31 august 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).
Expoziția este realizată cu ocazia aniversării a 145 de ani de la nașterea sonetistului Mihai Codreanu
Expoziția, realizată cu ocazia aniversării a 145 de ani de la nașterea sonetistului (25 iulie 1876 – 23 octombrie 1957), face un stop-cadru copilăriei din ultimul sfert al veacului al XIX-lea, dezvăluind că acei ani, cei mai frumoși și „lipsiți de griji”, sunt în mică măsură diferiți de cei din zilele noastre. Imaginația și îndeletnicirile copilului de acum 150 de ani erau asemănătoare cu cele ale copilului de azi. Și atunci, ca și acum, se ascultau povești citite de bunici sau părinți, luau ființă, imaginar, căpitani de vase, pirați, zâne și prințese, se desena și colora lumea așa cum era percepută etc. Expoziția valorifică, pe lângă fotografii realizate la diverse vârste ale copilului, actul de naștere și alte obiecte, în premieră, jucăriile sale – doi ursuleți de pluș.
Mihai Codreanu a fost un poet, dramaturg, avocat și traducător român, membru corespondent al Academiei Române (1942)
Mihai Codreanu a fost un poet, dramaturg, avocat și traducător român, membru corespondent al Academiei Române (1942). A fost considerat drept cel mai prolific sonetist român. Mihai Codreanu s-a născut în ziua de 25 iulie 1876, Iași, în casa magistratului Mihail Codreanu. Tatăl său, judecător și profesor de latină, a murit când el avea 1 an și 7 luni. A urmat cursurile liceale la Iași, Bacău și București, manifestând de tânăr interes pentru literatură. Pentru a rezista financiar în urma decesului tatălui său, Mihai Codreanu dădea lecții de Limba română și era corector la ziarul „Evenimentul”.
Dorința sa a fost aceea de a deveni actor, însă, vederea îi slăbește după vârsta de 30 de ani și renunță la acest vis. În ciuda problemelor de vedere, continuă să scrie sonete, dictându-le prietenilor apropiați. A murit în 1957, la vârsta de 81 de ani, în vila sa de pe strada Rece. A urmat cursurile Facultății de Drept din orașul natal, în paralel cu cele ale Facultății de Filosofie. S-a înscris și la Academia de Artă Dramatică, avându-l profesor pe actorul State Dragomir. A fost director la Teatrul Național din Iași (1919-1923), profesor și rector (1933-1939) al Conservatorului de Artă Dramatică din Iași și director la revista „Însemnări ieșene”.