Soarta spitalelor ieșene a fost decisă într-o întâlnire cu ușile închise de la Casa Pătrată. Întâlnirea convocată de Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vizat implementarea masterplanului din sănătate în următorii ani odată cu ridicarea Spitalului Regional de Urgență. Secretarul din Sănătate a cerut expres ca ședința să fie fără public, deși în joc era soarta tuturor spitalelor ieșene
Noul masterplan pe sănătate din Regiunea de Nord-Est a fost discutat ieri la Casa Pătrată în prezența unui reprezentant al Ministerului Sănătății. Secretarul de stat Nelu Tătaru a venit la Iași pentru a discuta cu sindicatele din sănătate despre implementarea masterplanului care vizează sistemul medical odată cu ridicarea Spitalului Regional de Urgență (SRU). Din păcate, soarta spitalelor ieșene a fost discutată în spatele ușilor închise, în cerc restrâns, asta deși măsurile ce vor fi impuse vizează mii de angajați ai sistemului. La întâlnire au participat pe lângă Nelu Tătaru, și subprefectul Marian Tudoran, dar și Liviu Stafie, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), liderii sindicatului Sanitas Iași și Bogdan Abălași, coordonatorul implementării proiectului SRU la Iași.
Reorganizare totală a spitalelor din Iași
Conform masterplanului, noua unitate medicală va fi implementată până în 2027. În masterplan se arată că noul spital va avea 850 paturi pentru spitalizare continuă, 45 paturi spitalizare de zi și 8 paturi pentru cateterism cardiac. În structură se regăsesc 58 paturi pentru îngrijire critică,12 paturi pentru îngrijirea marilor arși și un heliport.
Noul spital va prelua servicii de chirurgie pediatrică de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, serviciile de obstetrică și ginecologie de la Maternitatea „Elena Doamna”, servicii de urologie și nefrologie de la Spitalul „Parhon”, dar și servicii de neurologie și neurochirurgie de la Spitalul „Oblu”. Vor fi și servicii de chirurgie toracică de la Spitalul de Pneumoftiziologie.
De exemplu, în 2027, odată cu operaționalizarea SRU, în Spitalul „Sf. Spiridon”, în urma reorganizării, vor fi prestate alte servicii medicale- cronici, paliație, recuperare, alte servicii necesare. Personalul actual ar urma să fie preluat în noile structuri SRU. Noul Spital regional va afecta și Spitalul de Copii. SRU va prelua serviciile chirurgicale și pediatrice. Spitalul de Copii va rămâne cu secția de primire urgențe. Se va avea în vedere și reconversia unui număr de paturi în paturi de cronici, dezvoltarea serviciilor medicale în ambulatoriul de specialitate și în regim de spitalizare de zi.
Sprijin pentru angajații din spitalele ieșene
În cadrul întâlnirii, sindicatele au cerut lămuriri despre situația angajaților din spitalele afectate de construcția SRU.
„Am fost solicitați să avem o întâlnire cu secretarul de stat Nelu Tătaru din cadrul Ministerului Sănătății pentru a nu se prezenta varianta nouă a masterplanului. Ni s-a prezentat situația fiecărui spital, ce tipuri de activitate va avea fiecare, dar și faptul că personalul medical va ajunge la Spitalul Regional de Urgență. Acest lucru ne-a preocupat și pe noi, respectiv ceea ce se întâmplă cu locurile de muncă ale colegilor noștri. Trebuie să se găsească o formulă clară și servicii precise până la apariția noului spital regional. Avem paturile pentru spitalul regional, însă trebuie să fie și diversificare a activităților spitalelor pentru a creiona un buget cu care să poată supraviețui”, a menționat Iulian Cozianu, președintele sindicatului Sanitas Iași.
Deputatul Petru Movilă: „Trebuie stabilitate în sistem”
Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a arătat că masterplanul din sănătate trebuie să susțină și celelalte unități medicale.
„Masterplanul în sănătate trebuie să fie realizat ținându-se cont de nevoile de servicii pentru sistem din Iași și Regiunea de Nord-Est. Acesta este un proiect, o strategie ce trebuie realizată de Ministerul Sănătății, împreună cu instituțiile care au rețea proprie, cu administrațiile publice locale ce au spitale în coordonare. Modificarea organigramelor din spitale se face cu aprobarea instituțiilor respective. Pentru Iași, acest masterplan trebuie să aducă stabilitate în sistemul de sănătate, să genereze locuri de muncă, să permită acces ușor și rapid al cetățenilor la servicii de sănătate. Acest masterplan nu trebuie să se facă pe 1-4 ani, ci pe 15-20 ani. În funcție de asta se constituie spitale și se modifică structurile lor”, a spus deputatul PMP Petru Movilă.